Teade

Collapse
No announcement yet.

2.1 lampvõimendi

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

2.1 lampvõimendi

Kas on keegi teinud, või oskab skeemi soovitada põhiliselt vinüülikraapija lõppvõimendiks.
    Signaal tuleks RIAA ECC83 korrektorist. Kuna olemasolevad lairibad väga madalale ei mängi, kas subvuufri lisamine oleks hea lahendus ?

Vs: 2.1 lampvõimendi

Subwoofri lisamine ei ole kunagi hea lahendus, kuid see on vahel vähem halb lahendus. Subbar on vaesuse tunnus. Vaesus on mõtteviis, mitte raha puudumine.
    Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

Ära saa vinüülimängijale küll subwoofrit külge pane. Ainuke, mis sa sealt healjuhul saad on tugev võimendatud grammofoni ajami müra, asi on hullem, kui grammofon ei ole eriti korralikult isoleeritud ning tekib tagasiside. Ma olen elus korra realselt sellist asja kogenud. Plaadimängija Aria 102 oli koos riiulikõlaritega samal laual ning natukesegi kõvema helitugevuse puhul tekkis akustiline tagasiside nagu mikrofonil, ainult kuskil 100-120 hertsi juures. Tulemust saab katsetada ka mõne vene transistorvõimendiga, millel juhtub küljes olema selline mõttetu nupp nagu toonkompensatsioon.

Comment

Esmalt postitatud GU50 poolt Vaata postitust
        Subwoofri lisamine ei ole kunagi hea lahendus, kuid see on vahel vähem halb lahendus. Subbar on vaesuse tunnus. Vaesus on mõtteviis, mitte raha puudumine.

Vaesus on ka kogemuste jagamine ainult iseendale, ehk rikastad mind ja teisigi !

Comment

Ikka lahkelt ja laialt jagan, kui aga vastuvõtlikku meelt kohtan
          Heliteosed on viimastel ca 40-50 aastal salvestatud kahekanalilises stereosüsteemis. 2 signaalirada, 2 võimenduskanalit, 2 elektroakustilist taasestusseadet (õhuvõngutajat, kõlarit). Sedasi saame lõpptulemuse võimalikult lähedase salvestuse teinud isiku nägemusele.
          Eelkirjeldatu eeldab süsteemi, mis on piisavalt hea tasemega, et mängida välja kõik, mis salvestaja on salvestisse pannud. Kui üks kirjeldatud ahela lülidest ei ole piisavate näitajatega, tekib signaalikadu. Enamasti on nõrgimaks lüliks viimane, pealtnäha tehniliselt kõige lihtsam ahelas - kõlarid.
          Ja nüüd see koht, mis puudutab vaesust: seega - süsteemi parendamiseks tuleb enamasti asendada kõlarid parematega.
          Aga selle asemel hakatakse hoopis rääkima "bassikanalist" ja subwooferist. Sest paremate kõlarite paari soetamine pole justkui mõttekas..? Või pole raha..? Või on tegemist kaubanduse poolt rikutud mõtteviisiga..?
          Mis takistab paremate kõlarite paari soetamist? Raha puudumine? Kui on soov - leidub ka võimalus. Mõtteviisi küsimus? Aga siis tuleb revideerida mõtteviisi.
          Sest - kolmas kokku miksitud (väga tahaks öelda "möksitud") "bassikanal" on olemuselt moonutus, kanalite signaalide liitmisel kaotatakse informatsiooni, seega lõpptulemus enam ei lähene looja nägemusele, vaid hoopis kaugeneb sellest.
          Öeldakse: aga madalas otsas on signaal niikuinii sama mõlemas kanalis. Tegelikult on tänapäeval palju salvestisi, kus madalam signaal kannab erinevat ja stereopildi jaoks olulist informatsiooni mõlemas kanalis, mida segistades tekib ühtlane puder, see info kaob.
          Nii et - 2.1 süsteem: mis see siis on? Vaesuse tunnus..?

Siinkohal ei räägi n.1 kanalilistest süsteemidest, seal on eesmärgid hoopis teised. Kui keegi tahab proovida 5.1 salvestatud heliplaati, siis soovitan Jean Michel Jarre "Aeró" CD/DVD-d. Samal ajal võib vaadata ka muusikast saadavaid emotsioone peegeldavaid ilusaid silmi
          Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

Küsiks, et missugust muusikat teemaalgataja üldse kuulab? Vinüülkettal levib enamasti igasugust muusikat ja ka igasuguse salvestuskvaliteediga. Oman isiklikult plaate, kus mängivad ansamblis ka basspillid, kuid tundub, et helimees keeras madalad sagedused kogemata liiga maha ja asi ongi pisut nihu. Oma kuulmispildi õigeks saamiseks soovitan kuulata akustilisi instrumente ilma igasuguse helivõimenduseta, võin öelda, et esialgu võib oodata ees täielik pettumus Kontrabass ei ole nii tümisev kui kõlaritest tuleb, ka bassdrumm ei anna sellist tuumaplahvatust meenutavat bassi. Nii mõnigi hea süsteem ei suuda tegelikult esitada seda, kuidas muusika instrumendid ja inimese hääl tegelikult kõlab.

Ka midagi siiski teemasse.

Subwoofri väljundit pole kahjuks. Bassiotsa jaoks läheb vaja üsnagi mahlast trafot.

Comment

Kas teemaalgatajal on juba mingisugune lampvõim juba olemas? Muidu mis vene ajast on siia liikuma jäänud, siis Priboi trafo oleks mõistlik bassi võimule või mõne 100W translatsiooni võimendi väljundtrafo aga seda mõnekümne - 20W juures ja 16ohmi kandis, juhul kui midagi asjalikumad ei leia. Kui sa just pead ilmtingimata kasutama lampidel 2.1 süsteemi. You tubes meenub video kus mees ehitas vist 5.1 lampvõimu, oli G-807 single-end bassi võimu ma ei tea.

Vist ei ole subfooferi jaoks kallist trafot vaja, 200Hz piirneb mingi 500W keskväljavõtega trafo või ilma väjavõtteta aga siis OTL lahendusega
              viimati muutis kasutaja RaunoK; 17 January 2013, 20:50.
              Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.

Comment

Tänud info eest, kuna lampidel 2.1-st on juttu üsnagi vähe, siis tekkis pisuke huvi. GU50 ei peaks muret tundma, et info eest tänu võlgu jään ! Millegipärast on just see JMJ Aero5.1 plaat minu kollektsioonist puudu. Muusikaline valik on üsnagi mitmekülgne, ei oska näiteid tuuagi : JMJ, Def Leppard, Kraftverk, Bryan Adams, Cris Rea , Depeche..... absoluutselt kõike vastavalt tujule, samas ka mitte kõike, külakantri ja muu sült jääb kindlasti välja.

Mis minu mõtetes seda 2.1-te puudutab, siis subw jaoks trahvosid vaja ju ei läheks, pigem see oleks see varuuks aktiivvuufrile ja peaks olema ju oma loomult kahe kanali madala otsa filtreerimine ühte lisakanalisse, võimendama seda ei peaks, küsimus on kuidas seda teostatud on, kui üldse on ja kui seda teha, et siis ei tekiks sellest tulenevaid läbikostvumisi. Lampidega lõppvõim veel puudub, hetkel asendab seda ressiiver kus hetkel stereot kuulates 2.1 heliga olen laiaslaastus rahul, kuna kompenseerib 10AC403 lairiba puudujääva alumise riba mida pisut toetab YST-SW515. Paremaks saab kindlasti minna ja peabki , aga see on kõik suhteline mis kellegi jaoks on hea ja vastuvõetav ning ikkagi helitehnika puhul vajab võrdlusmomenti just seal kus seda kuulad. Ilma võrdlemata võib üsnagi ämbrisse astuda, mida olen kahjuks juba korduvalt teinud ja ma loodan, et ei ole ainus. Hetkel mõtlen kuidas edasi minna ja mida saaks või võiks proovida. Millal aga saabub see aeg kuniks rikkus saabub õuele ja jõuan äratundmiseni, milline kõlar siis minule just sobivaim on veel ei tea.

Comment

Vabandan,et se3gan arutelu aga olen täiesti päri GU50 arvamusega.Olen ise proovinud erinevaid subakaid (3 tk) aga eriti kuulamis naudingut nad ei tõsta.Oman INFINITI kõlareid 200W sageduskäik 27-27kHz.Minule sellest piisab.Nendest juba küll-küll.Ei taha et aknad eest lendaksid. Aga muidugi kes soovib vüimsat matsu (kui muidugi kõrva trummid vastu peavad),las proovib.Tegelikult algab kvaliteedi (kui seda saab nii nimetada) tagaajamina ikka kõlaritest ja nendest ettepoole.

Comment

Kahe kanali madala otsa filtreerimine muudab asja alates mingist sagedusest lihtsalt monoks, seega kaob ruumi informatsioon. Aktiiv woofer seda hullem Kõlaritel ja võimenditel on kõigil oma iseloomulik kõla, võtame näiteks muusika instrumedi: heal instrumendil kõlavad kõik noodid alt üles enamasti ühesuguse tooniga ja mänguomadused on suhteliselt samad. Mis juhtub aga siis kui instrument läheb katki, anname selle iseõppind hooletu pillimeistri kätte, kes suure tõenaosusega vahetab katkiläinud keeled mingite suvaliste, üldjuhul kehvemate keelte vastu. Noodid ei kõla enam alt üles ühtemoodi, kehvemad keeled on helilt nõrgemad ja tuhmid. Ma küll keelpille ei mängi aga see teooria käib väga täpselt ka minu instrumendi - akordioni kohta! Olen näinud küll ja küll pille, millel on hulk originaalkeeli vahetatud mingite vene või odavate idasaksa keelte vastu, tulemus on selline, et kõlaliselt ei ühti asi enam. Nii mõnesgi DIY foorumis olen juhtunud lugema, kuidas kõlariehitajad näevad vaeva, et leida mitmeribakõlaritesse kõlalt ja toonilt sarnaseid elemente. Ma arvan, et tegelikult piisab teemaalgatajale sellest, kui ta teeb lihtsad jaotusfiltrid ning lisab oma lairibadele ka bassielemendid. Ideaalis peaksid lairibad muidugi iseenesest kõige ideaalsemad olema, just selle muusikainstrumentide teooria alusel, igasugused muud parameetrid on neil ilmselt kehvemad. Peale selle, kus kastis teemaalgatajal nad on? Ehk ei lase kast neil laulda?

Comment

Selles teemas võiks rääkida millestki muust kui akende purustamisest. Kõlarite mudel oli ka teemas kirjas. Maeisaa aru kust kohast alati tekib mingeid uitideid kellelgi mida hakatakse jõuga peale suruma. Kui keegi kasutab vuufrit ilge litaka tekitamiseks, siis palun väga, umbes sama teema , et iga BMW omanik on jõhker liiklushuligaan. Kurb kui stereotüübid stereo kuulamist segama hakkavad.

Comment

Vabandust, et marki ei lugenud. Vaatasin kaste. Tundub, et ega bassi sealt midagi eriti vist ei saagi tulla, tüüpilised vene riiuli/raadiokõlarid. Ma palun väga vabandust, kui teemaalgatajat solvasin aga GU-50 postitus sisaldas piisavalt informatsiooni, miks ühte woofrit mitte kasutada. Kui kasutada, siis juba mõlema kanali jaoks eraldi. Ja mis puutub vinüülimängijale foowri külgepanemisse, siis tuleb kasutada ilmselt mürafiltrit, mis lõikab ära sagedused alla 20-30 hertsi, sest plaadi lõikamise ajal lõigatakse sinna ka tahtmatult plaadilõikaja enese mehaanika müra, mis enamasti jääb alla 20 hertsi. Muidugi nõukogude toodangule kehtivad natuke teistsugused reeglid.

Aga mis kõige tähtsam, proovi järele, kuidas subwoofer sellises situatsioonis kõlab. Ise järeleproovides saab kõige paremini teada.

Comment

Mis puudutab tüüpilisi vene kõlareid, siis mängivad need enamiku uutest tornkõlaritest üle, ma ise ostsin 10AC ka samamoodi, et vaatab mis häält üldse teevad ja hetkel ei sovi oma 515 Yamaha tornkõlareid üldse kuulata. Olen kuulanud ka viimasel ajal igasugu võimalikku pakutavat, kuid vähemalt minu hinnang vana vene kraami vastu on paljuski muutunud. Paljud tornid vajavad hea heli kättesaamiseks palju helirõhku, need lairibad mängivad üsnagi vaikselt piisavalt hästi.
                          Kasvõi need olid head, aga korteris neid kuulata ei saa http://www.martinlogan.com/images/tr..._black_alu.jpg . Aga pigem võiks rääkida võimendist kui kõlaritest.

Comment

Teema nime võiks ära muuta "2.2 võimendi...." saaks stereohelile vastuvõetava pealkirja.
                            Aga mis aktiivsesse bassi puutub, siis Moi on oma valjukate ehitamise teemas jõudnud samale mõttele, loe #56 ja edasi.
                            Võimendite valik on maitse asi ja selle üle vaieldakse ja võib samamoodi nagu 2.1 teema algatamise pärast ninasse saada
                            Omast kogemusest võin aga öelda et 2.2 süsteem toimib kahes vägagi soliidse eelarvega diy projektis ülimalt hästi ja eriti vinüülimängijalt muusikat kuulates.
                            Tchaikovsky overdue 1812 kõlab nagu tõelisel lahinguväljal.

Comment

Sully kuidas on lood selle grammofoni madalsagedusliku müraga?

2.2 süsteem pole paha kui iseseisvaid bassikaste käitatakse nagu tavalist kahe või kolme ribalist kasti.

Sanchesel on selles suhtes õigus, et need lairibad mängivad suhteliselt hästi, kuid minuarust on nende kast liiga väike. Igasuguseid odavaid ja kalleid tornkõlareid on saada, mõned neist on mõeldud 5.1 süsteemide jaoks ja ei mängigi stereosüsteemis hästi kuna bassi ots on maha lõigatud ja valjukad on 200W yamaha ressiiveri jaoks tehtud, nii et teatav ebaeffektiivsus on lubatud.

Ise kasutan ka veneaegseid kõlareid Estonia 35 AS-021 just selle pärast, et nad mängivad paremini kui odavad lääne kõlarid. Nende kast on parasjagu suur ning on isegi madalamale häälestatud kui olid mingisugused audiodisainis saadaolevad kastid (1600€). Tüüpilise vene kõlari all mõtlesin ma neid väikesi kaste, mis olid kaasas kõikvõimalike lintmakkide ja grammofonide ja muu sellisega. Kui helirõhku on tarvis, siis peaks jube head olema sellised kastid nagu Elektronika B1-01. Tegemist kinniste kaheribaliste kastidega.

Comment

Working...
                              X