Teade

Collapse
No announcement yet.

Kirvega kurele kosja

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Kirvega kurele kosja

Tere
    Küsimus paralleelis SE väljundastme kallal teoretiseerimiseks.
    Loopige mind kividega kui tahate, aga öelge tarka kavalpeavärki raviks vahele kah.
    Mul paar kamalutäit 25L6 pentoode. Head 110v trafost nelja kaupa kütta, sama trafo küljest saaks ka anoodipinge vabalt.
    Need lambid ongi suht madala anoodipinge lembesed, niiet valik teadlik. Ühtlasi on nad ka leebed väljundtrafo takistusele.
    2k5 on sellistele täitsa tavaline koormamise väärtus. Olen uurinud paralleelseid SE väljundeid ja kuna ei ole ise kogenud,
    küll aga olen ringi vahtinud ja üht teist leidnud, on mulle tekkinud arusaam matemaatilisest kordajast selles võtmes.
    Ehk siis, kaks lampi paralleelselt sobituvad poole madalama trafo primaarse mähise takistuse ekvivalendiga jne ehk?
    Minu mõlgutus viis mõttekäiguni neljatoruse SE loomiseks, kasutades 100v helindussüsteemi väljundtrafosid.
    Lihtsalt sain pakkumise 50-vatistele trafodele mõistliku hinnaga. Olen kooner ja juba 10w lõputrafodki kallid.
    Mu umbluu teooria järgi peaks:
    1.koormustakistuse tasakaal suht koht ok olema
    2.50w trafo peaks olema oma suurusega heli kvaliteedile kas just väga, aga siiski omajagu boonus
    3.arvestades väljundtrafoks mõeldud "aseaine" suurust, kas tekib üldse küllastumise probleemi?
    4.130-140v madal anoodi pinge peaks lubama ka mõningaid järeleandmisi/lõtke, kui nii öelda
    5.heli kvaliteedi peaks ehk Selgast parema saama?

(ise loodaks suht arvestatavat helirõhkugi veel)

Niih.
    Tehtud sai.
    Andke tuld, minu maja..

Vs: Kirvega kurele kosja

Kas oled ka teoorias ühteist ära arvutanud, täpsemalt, nt vajalik tüürpinge, anoodvahelduvvool/pinge, jõudevool ja sellest tulenev õhupilu jne? 100V helitrafodest oleks vist liiga palju loota. Ma prooviks OTL skeemi, siis poleks õhupiluga jändamist, pole ka karta, et nii lihtsalt ka küllastust tuleks. Ka siis väheneb koormustakistus tunduvalt, ca 2x aga võin ka eksida.
    Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.

Comment

Ei ole ühtki arvutust ette võtt veel.
      Lihtsalt viskusin mõtteliselt ambrasuurile.
      OTL poolt olen küll, aga hetkel olemas oleva laoseisu üle vaadates ei kipu ette võtma.
      Raha maitse on elul juures niikuinii. Või pidasid silmas siiski OTL-i koormata läbi trafo?
      25L6 ja 50L6 lampidele lihtsaid skeeme veebis vabalt võtta. 12AT7 pumpamas näiteks.
      Mingeid erilisi saavutusi sellelt lambitüübilt ehk ei ootaks. Pigem käsitleks lustimisena.
      Paralleeli ajamise viis on suht lihtne takistitega. Toite pool, nagu juba eelpool kirjas - lihtne.
      Pusisin ühes rumeenlaste foorumis(ülikõvad fantaseerijad on!) ja leidsin neli EL84 ühte trafosse pumpamas.
      Huvitaval kombel oli trafole väärtuseks antud 2k, mis ligikaudu veerandi teeks tavapärasest. Sealt ka mõte.
      Sai rohkem raalitud, sihiga, jäi ka muid analoogseid ette. Ainult paari kaupa joonisel loomulikult enamus.
      Ma hindaks 100v trafo selles võtmes sajalistesse küündima. Korrigeerige mind. See vastus mul puudub.

Ma tunnistan, et mu koolitee neis asjus on juba enam kui kahekümne aasta taga ja vahepeal pole ma targemaks teps saanud.
      Elu on pisut heitlik old. Nüüd olen end hobitamiseks lampide seltsist leidnud ja ma pole viitsinud veel peenteadusesse süveneda.
      Magusam on kinni püüda mis vahepeal unustatud, seda vaadeldes ja põhimõtteid üle vaadates, mugavuse võtmes, piitsutamata.
      Lihtviisiliselt teiste meeste tehtud skeeme maha viksida oleks loomulikult lihtne. Aga leian, et ka avastamise ja mängu lusti vaja.
      Ju teen õpikutöögi täies mahus lõpuks üle.
      Aga täna on tuju olla matrossov.
      (pane või oma profiili kirja liignimi - Luhvtikusti)

Niiet, kui võimalik, pigistage silm kinni poolenisti, mis sest, et vastu hakkab ja avaldage arvamust mu trafovaliku asjas.
      Veeb on täis projekte 100v trafosid, võrgutrafosid ja teabmida alternatiivselt kasutamas, ühtlasi ka puudujääke kajastades.
      Teoretiseeriks umbes kahe suure õllekannu jagu tarka, kui tohiks tellida...
      viimati muutis kasutaja hamish; 31 January 2013, 02:19.

Comment

Interneti andmetel on 25L6 väljundtakistus 10 koomi, ehk leebed nad väljundtrafo takistusele kohe kindlasti ei ole ja OTL võimu neist ei maksa üritada ehitada.
        100V trafosid on erinevaid, otsi konkreetse trafo keerdude andmed ja arvuta. Vahest on 100V trafodel mähiseid hulgem ja neid kombineerides saab sobitada erinevate lambi väljundtakistustega, kombineerides aga pead kindlalt teadma mida ja kuidas tohib/saab ühendada, et parasiitparameetrid ülemisi sagedusi ära ei tapaks.
        Lampe paraleelitades vajalik summaarne trafo sisendtakistus väheneb.
        viimati muutis kasutaja moi; 31 January 2013, 17:39.

Comment

http://www.hot.ee/ritz8//25L6GT.pdf

Mul selline teadmise tükk abiks. Vast veenab takistuse asjus ka teisi.
          Mis aga skeemidele toetudes välja tuleb, on näha järgnevalt.

Click image for larger version

Name:	50L6StereoAmp.gif
Views:	1
Size:	7,0 KB
ID:	867243

Name:	50L6 Stereo AmpPSrev2.jpg
Size:	37,9 KB
ID:	867244

Panin siia selle pildikraami, et võimalikele kaaskannatajaile joonelt abiks oleks.
          Tegu on USA võrgutoite puhul üsna tavalise lahendusega umbes viiekümnendast aastast.
          Ehk siis minu point oli, odavalt startida, kohe huvitavaks ajada ja ka õppetund ühtlasi saada.
          Moonutuste hulgast ma antud projekti käsitledes ei kipu rääkima. Kõike head kah ei saa korraga.

Comment

Õppetunniks võid ka signaaliallikast lahti saada aga ei pruugi aga kui signaaliallikad tahad ka ilma trafota ehitada, siis võid 50% tõenäosusega saada kah, eriti valus kui teine seade on teise faasi otsas siis on nende vahel sõltuvalt mandrist 200 või 400V.
            Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.

Comment

Ohei. See vaid näitlik algmaterjal.
              Nagu esimeses postituses öeldud, läheb kogu kaadervärgile vahele kopsakas 110v trafo.
              Minu mandril on põhikaubaks 415v/240v. Too skeemilahendus ei toimiks eniveis.

täna vedas pisut traalimisega
              huvitav et just nüüd, kus siia teema tegin
              härrased on asju proovinud, tulemustega

http://www.ax84.com/bbs/dm.php?thread=278702
              http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?t=443477
              http://archive.ampage.org/threads/6/...sformer-1.html
              http://www.guitargear.net.au/discussion/index.php?topic=33517.0
              http://www.ozvalveamps.org/optrans.htm

Name:	amp_SE_4_XEL84_20_W.png
Size:	10,1 KB
ID:	867245

ühtlasi otsisin välja ka jutuks olnud EL84 neliku
              viimati muutis kasutaja Scott; 05 February 2013, 06:33. Põhjus: 2 kokku

Comment

Iseenesest lihtne skeemi jupike. Aga ma ei saa aru. Miks lampe raisata kui nagu nii on väljundtrafo väljundis? Millest ma aru ei saa ? Plus veel tagasiside ning 3 % THD ? Mis siin nüüd head on ? Olen uudishimulik. Esialgne arvamus on et kirvega võib laudas kanu nottida kuid jah kanast saab hea prae
                viimati muutis kasutaja plaaster; 01 February 2013, 07:55.

Comment

Olen kah uudishimulik.
                  Selle pärast teengi.
                  Konkreetseid lampe on mul parasjagu, pesadeks sobivad din liistu soklid releede alt. Hea mdf-i tüki peale maketeerida ja leiutada.
                  Kuna iga jupp raha maksab, siis loeb ka see, mis maastikul niisama ripakil, nagu 110v trafo, kõne all olnud lõputrafo odavus ja muud.
                  Lähtun ka praktilisest meelest, mõneti isegi "juudi moodi".
                  Ja lõpuks - taoline leiutamine iseenesest on fun tegevus.
                  Thinking out of box.

EL84 seti autori motiivid olid tõenäoliselt just samad: piisav arv lampe ja peent mudru koos viiekümne puuduva dollariga korraliku Hammondi tarvis

Teemale andsin nime vanasõna järgi, enesekriitiliselt.
                  Oleks võind ka "Vastutuult k..emisest" nimeks panna.

Comment

Gripp võttis vahepeal suisa surnuks.

Elamisega jälle toime tulles avastasin, et 50w trafod on kõik hakkama pandud. Seega jääb konkreetselt see pull katsetamata. Leidsin kümpsiga tükist 30w võimsusega analoogid ja tellisin ära. Nädala pärast vast näeb siis kuidas need elukad antud võtmes käituvad. Kahtlustan, et jään anoodivoolude kätte jänni. Millest järgnev küsimus:
                    Oskab keegi ehk öelda/on kogemust, mis juhtub kui anoodivoolu piiratakse lõpulambil.
                    Kas selline asi üldse toimib? Nippe? Juhul kui ülepea tegelda.
                    Ajakulu on uudishimu ülejäägiga juba ette kinni makstud.

Ühtlasi leidsin leidsin õpetliku jutu väga nunnu alla 1w PP võimendist, kus kasutatud 70v liinitrafosid lõpukaks.
                    Ilus idee, ilus teostus, väga asjalik põhjenduste jada samuti. Usun, et 6N1P peaks lõpuastmes hakkama saama.
                    Hetkel selline võimendi minu eesmärkide hulka siiski ei kuulu.

http://www.diytube.com/phpBB2/viewtopic.php?p=24273

http://www.lonewolfblues.com/proj3x6v6se.html

k
                    idravõimudega mängijalt vastus takistuste küsimusele otsesõnul
                    viimati muutis kasutaja Scott; 05 February 2013, 06:34. Põhjus: 2 kokku

Comment

Selles viimases viites on eesmärk ehitada teatud kindla tonaalsusega pillivõim. Ja sealgi on kasutuses SE väljundtrafo, mis lubab eelmagneetimist. Kui samade skeemide juures kasutada liinitrafosi, mis on siiski ainult vahelduvvoolu/helisignaali jaoks mõeldud, tuleks sinna õhupilu kindlasti tekitada. See omakorda viib trafo induktiivsuse alla ja signaali madalam ots kukub ära. Eelmistes viidetes on pakutud selliste trafode jaoks sobivamat PP lõppastet, aga see nõuab primaaripoole mähiste sümmeetriat. Aga kui eesmärgiks on kokku panna ikkagi võimalikult vähe moonutav võimendi, siis võiks sobiva trafo korral katsetada nii üksikute kui paaritatud lampidega PP lõppastet (kui on eesmärk just neli lampi lõppastmesse panna...)

Comment

Tänan
                        Sinu ütlemises oli juba liha kah luude peal tunda.

On jah sihiks mängida välja üks huvitavalt komponeeritud lõppaste, monoblokk, mis tarbiks 110v trafot korraga kütmise tarvis ja ka heli tekitamiseks, kui just nii öelda.
                        Ma pole vaid otsusele jõudnud eelastme olemuses. Võimalik, et peaks mingi PCL või PCF asja peal tegema. 300mA küttevoolu poolest peaks kõik kenasti rivisse sobima, sildalaldi vahele ja takistiga viie lambi pingelangud paika, suht õiged juba niikuinii. Teine sild samalt mähiselt nö kõrgepinge osakonda toimetama. 25L6 suudab SE astmes üle 3w välja anda 200v anoodipingega. Arvesse võttes veenvalt madalamat anoodipinget, on ka võimendi summaarne tulem vastavalt madalam. Aga saab ehk 5w ja 8w vahelt kätte midagi. Pigem vähem kui rohkem kruvitud võimsust silmas pidades.
                        Edasine mure saab olema moonutuste kahandamine, kui õnnestub. Olen välja lugenud anoodipinge ja võrepinge suurema vahe eelistest lineaarsuse asjus eg 150v vs 100v. Korrigeerige mind palun, kui olen valesti aru saanud.
                        Hetkel murran tõepoolest pead lõputrafo keisi lahendamiseks juudi kombel. Kuni 50w liinikad terendasid, arvasin halvemal juhul neid ringi lapates ravida. Hetkeseisudega ei tea muidugi mis tulemusi ära tellitud 30w trafodest välja imeb ja selles plaanis on võimalik ka korrektuur. Täiesti võimalik ehitada segalülitus paralleelse PP joonisega. See valik omakorda kutsub esile vajaduse pisut kõrgema Z järgi, jne, jne. Ma ei välista ka lihtsamat teed minemist - allaandmist . Võin ju ka anoodivoolude summaga sobivad Edcorid tellida. Eesmärk ei ole kidravõim, aga Edcor ei ole ka kõige kehvem trafode bränd väidetavalt.

Comment

Kui tahad elu huvitavaks teha kasuta trafot sedasi: http://www.diyaudio.com/forums/tubes...amplifier.html
                          Peaks saama analoogselt ka SE puhul rakendada ja alalisvooluga trafo magneetumist tunduvalt vähendada.
                          viimati muutis kasutaja moi; 04 February 2013, 16:29.

Comment

kindlasti uurin, tnx
                            vahepeal leidus kuklapooletarkust
                            kogu leht on üleni üks "out of box"
                            viis mõtte nö tavapärase keskväljavõttega ~400v kõrgepinge mähisega trafo ringi pööramisele
                            enamasti siuksed üle 60w, tea vaid kas plekid keevitatud on või mis... eks pärast läbi närimist paistab

Ah jaa.
                            Olen sada prossa veendunud, et maiuspala, mille leidsin millalgi, sobiks peale siia panemise ka kusagile väga oluliste asjade hulka kleepekaks.
                            Kopige see link kuhu kohane, kui tohib soovitada. Ma veel sisekorra asjus ebapädev, ei tea kuhu selline hea kraam koguneb - küllap jõuan.
                            Minu hinnangul üks asjalik automaatika. Omalt poolt luban, et kui olen teised analoogsed üles leidnud, mis teele juhtunud, parandan siiasamasse postitusse.

viimati muutis kasutaja Scott; 05 February 2013, 06:35. Põhjus: 2 kokku

Comment

Toiterafo kasutamine väljundtrafona on vana nipp, otsi siit foorumist näiteks 6P36S lampide ja teleka universaaltrafo TS180 peal ehitatud klassikat, isegi mõõdetavad parameetrid on päris rahuldavad. Sümmeetrilise anoodpinge mähisega toitetrafot annab ka kasutada, tulemus sõltub muidugi trafo kvaliteedist (oma kogemus 6P3S lampidega ja Daugava toitetrafoga oli kunagi päris meeldiv). Locofonicu skeemis on minu jaoks vasturääkivus: trafo parema kasutuse eesmärgil on kasutatud väljundlampidel katoodjärgija lülitust, mille normaalseks tüürimiseks oleks vaja pea kogu toitepinget (katoodjärgija pingevõimendus on alati alla ühe), aga antud faasipööraja seda kindlasti ei võimalda. Seega antud võimsusenumbrid näivad pisut kahtlasena.

Comment

Working...
                              X