Teade

Collapse
No announcement yet.

Lampvõimendi ehitamine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Lampvõimendi ehitamine

Tekkinud on soov endale üks lihtsamakoeline lampvõimendike ehitada. Esimeseks lambikaks seega. Oleks vaja nii klapivõimendit kui membraaniliigutajat. Klapid on mul 300 oomised German Maestro toodang, kõlarid isetehtud Alto kloonid (http://www.elfafoorum.eu/threads/747...ht=#post478022). Mõte oli kasutada hoopis vedelevaid telekatest pärinevaid lairibaelemente Sharp, Panasonic, Technics, Philips päritolu - kõik on 8 oomised ja 8-12W vahemikus.

Olemas on Estonia 006 toitetrafo ja peotäis uusi ning kasutatud lampe: 6П6С, 6Н2П, 6П36С, 6Н3П, 6Ж5П, 6П14П, 2tk on ka 6Е1П 'maagilist silma'. Siia siis nimetasin need mida olen näinud võimendiskeemides kasutatavat. Olemas on ka suur hulk takisteid, dioode, kondekaid, lüüte ja muud pudi, ka 4tk 6Х2П kaksikdioode aga neid eriti ei kiideta.

Puudu on väljundtrafod ja võimalikud vajaminevad drosselid.

Oskab keegi mõne viisakat häält tegeva lihtsama skeemi soovitada? Mõned valikud on omalgi mõttesse ringlema jäänud aga otsust pole veel teinud.

Olen vist kõik siinse foorumi lambialased postitused läbi lugenud ja enamuse toodud linke ka läbi sirvinud (mis veel elus on). See muidugi ei tähenda et ma nüüd spetsialist olen Loen-kirjutan-räägin nii inglist kui venet.

Vs: Lampvõimendi ehitamine

Alati on ju võimalus trafo ja drossel mähkida! Saad tähtsa kogemuse võrra targemaks.Seda enam, et lampvõimendi puhul tuleb arvestada juba ka suure, ~200-400V pingega, miis seab isolatsioonile omad nõudmised! Otsid sobivad südamikud, vajadusel teed mähistele karkassi ja ongi kõik. Jääb traat ja karkassi keerutamine. Ka eesti keelsetes raamatutes on hulgi juttu mähkimisest. Jõudu!
    viimati muutis kasutaja rainadov; 26 August 2016, 09:41. Põhjus: koma

Comment

Väga õige jutt. Aga kuna ma midagi varem pole mähkinud siis on väike kartus selle suhtes, on küll ettekujutus kuidas seda tehakse ja ka jutte olen lugenud/pilte vaadanud. Ei kujuta ette kust südamikke saab. Traati ikka vahepeal pakutakse netis. Kuna ma asun Saaremaal metsade keskel siis on igasuguse kraami kättesaamine veidi raskendatud.Hetkel jõudsin omadega niikaugele et uurin ühte komplektset Sirius-M võimendit, on ka toiteplokk ja originaalsed elemendid. Proovin selle algatuseks tööle ajada.
      viimati muutis kasutaja Scott; 26 August 2016, 23:28. Põhjus: eelnevat postitust ei pea tsiteerima

Comment

Äkki uurid seda teemat http://www.elfafoorum.eu/threads/285...highlight=6f5p Omal on see võimendi peetud, ainult head mälestused tänini. Lõputrafod on selle võimu tarbeks ka saadaval.

Comment

Iseenesest on ühe vana võimendi uurimine ja katsetamine kasulik asi, enne kui täiesti uut hakkad endale kokku panema. Saad selgema pildi, kuidas ja kustkohast lampide pingeid korrektselt mõõta. Mõni odavam multimeeter ja mõõtmiste kogemus on ikka olemas? Ja arusaam, mis need voldid-oomid-amprid vatid on ja kuidas nad seotud on? Ilma baasteadmisteta võib skeemi käima küll saada, aga esimese tõrke juures läheb raskeks. Ja ettevaatust, sajad voldid naksavad päris valusasti, kui toitelüüdid tühjaks laadimata jätad (mõni kavalam olevat isegi eraldi takisti selleks skeemi lisanud...)

Comment

Multimeetreid mitu - odava otsa lääne digitaalne, vana vene analoog, lisaks PIC baasil kõige-mõõtja (ka transid, induktiivsus ja ESR) ja PC-scope. Voldid-oomid-amprid-vatid selged, omal ajal sai isegi elektrikuna töötatud. Aga jah, veidi reaalset asja skeemiga võrrelda ja seal ka mõõtmisi teostada peaks pildi klaarimaks lööma.Sully'le vastuseks: jah... ainuke link mis tolles teemas avaneb on ''Väljundtrafode andmeid. Nagu näha, on näiteks TB3-1-9 ja TB-2Ш-2 üsna ühesuguste keerdudega. TB3-1-6 siin.''Vahepeal leidsin veel PL82 lõpulambi ja sellega paaruva väljundtrafo, samuti 2x6oomi kõlarid rööbitiühenduses. Pärit vana Rootsi teleka seest, trafol pole ühtegi märget peal.Kui ma nüüd sellega ka mängin veidi saan veel targemaks aga stereokomplekti ei kannata ju selle ja Sirius'e lõpukaga mitte kokku panna. Peab veidi küla vahel küsimusi esitama, äkki kellegil vedeleb vanu lambiaegseid muusikamasinaid.
            viimati muutis kasutaja Scott; 26 August 2016, 23:28. Põhjus: eelnevat postitust ei pea tsiteerima

Comment

Vaadates sinu lambivaru, siis saaks sealt kokku panna lihtsa variandi: 2x6P14P ja 1x6N2P. Katsetamiseks saad kasutada olemasolevaid väljundtrafosi, võimendi töövõime saad ära proovida. Lihtsalt jäta väljundtrafodele näiteks kummalegi 7x7cm ruum ja kui kaks sarnast telekate või raadiote seest leiad, saad asendada. Mõne lamptelekast pärit drosseli peaks ka toitesse panema, muidu on võrgumürast raske lahti saada.
              Kui huvi pakub, siis keldri koristamise käigus jäi üle madalsagedusgeneraator, oli vähemalt viimati töökorras.

Comment

Täna sain niipalju aega et Siriuse päritolu plokid ühendasin ja panin tööle. Paraku midagi mõõta või reguleerida polnud vaja sest hakkas kohe tööle. Üllatavalt hästi nii vana asja kohta ja olematu ribalaiusega kõlaritega (originaalid). Signaaliallikaks kasutasin mingi vana sanga jäänust raadioreziimis.

Comment

Esmalt postitatud znif poolt Vaata postitust
                  Mõte oli kasutada hoopis vedelevaid telekatest pärinevaid lairibaelemente Sharp, Panasonic, Technics, Philips päritolu - kõik on 8 oomised ja 8-12W vahemikus.Olemas on Estonia 006 toitetrafo ja peotäis uusi ning kasutatud lampe: 6П6С, 6Н2П, 6П36С, 6Н3П, 6Ж5П, 6П14П, 2tk on ka 6Е1П 'maagilist silma'. Siia siis nimetasin need mida olen näinud võimendiskeemides kasutatavat.
                  Viskan sulle kaikaid kodarasse ja ütlen et praegused teleri lairibad ei ole küll hea valik nt juba selle poolest, et neil on väga madal tundlikus ja vajavadki palju võimsust. Sealt ilmneb järgmine probleem, isegi kui leiad paremad väljundtrafod kui siin teemas mainitud, siis järgmiseks jääb Estonia 006 trafo jänni, kuna tema trafo andis anooodpingeid vaid raadio osas töötavatele lampidele ja sealjuures lõppvõim oli ainult pooljuhtidel ja hulga madalamale pingele ehk siis klapivõimu jaoks saab temast asja või siis hübriidi jaoks.
                  Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.

Comment

Esmalt postitatud RaunoK poolt Vaata postitust
                    Viskan sulle kaikaid kodarasse ja ütlen et praegused teleri lairibad ei ole küll hea valik nt juba selle poolest, et neil on väga madal tundlikus ja vajavadki palju võimsust. Sealt ilmneb järgmine probleem, isegi kui leiad paremad väljundtrafod kui siin teemas mainitud, siis järgmiseks jääb Estonia 006 trafo jänni, kuna tema trafo andis anooodpingeid vaid raadio osas töötavatele lampidele ja sealjuures lõppvõim oli ainult pooljuhtidel ja hulga madalamale pingele ehk siis klapivõimu jaoks saab temast asja või siis hübriidi jaoks.
                    Ära viska Teleri lairibadest plaanin testikõlarid teha, ei julge oma isetehtud kõlareid kohe taha ühendada ju. Aga üldiselt on siht selline et esmalt katsun midagi kokku panna mis üldse töötab. Edasi minna sammhaaval paremate/keerulisemate poole. Kindlasti oleks hästi uhke kohe esimeseks mingi ülikvaliteetne/kallis/keeruline võim kokku lappida aga ma algajana isegi ei unista sellisest lähenemisest. Küllap ajapikku jõuan ka paremate trafodeni ja/või ise kerimiseni.

Comment

Tegelikult parandaks oma öeldud viga, Estonia 006 trafo isegi sobib su projektiks nagu ka eelmise seeria oma. Lihtsalt skeemilt vaadates oli info eksitav selles suhtes et 006 toiteplokk andis voolu ca 40mA aga Estonia Stereo oma ca 210mA. Kuid anoodi mähised on samad, seega suudab ka 006 anda piisavalt voolu välja anda.Kui väljundtrafo on vahel ei maksa kõlarite pärast karta ja isegi nende lairibade proovimine võivad sulle helis suure pettumuse teha.
                      Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.

Comment

Working...
                      X