Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Aku ymber tegemine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

eks ma siis hakkan vaikselt traati otsima ... praegu pole muud leidnud kui mõned meetrid trafost 2,2mm vasktraati...

plaanis algul teha lihtsalt mingi suvaline magnet proovida kui suur jõud on võimalik aku toitelt saada... eks näis mis pärast saab aga plaanid on audio valdkonda

Comment

Kui sa tahad sinna jõuda kuhu ma arvan et sa tahad siis sa ei jõua. Magnetvoo tiheduse poolest on neodüüm jms püsimagnetid elektromagnetist igal juhul üle.
      2.2 mm traadiga võid kassi peksta.
      Kui on väga haiged plaanid, mine elektripoodi ja osta 50 ruudune keevituskaabel.

Enne soovitaks igatahes veidi arvutada.

Comment

mjah... 2,2 mm kannatab tõesti ainult 10A :S...

...äkki keegi teab ytelda millest see magnetvoo tihedus oleneb elektro magneti juures :unsure:

Comment

Juba justkui rääkisin midagi sõltuvusest amperkeerdudest, nüüd oleks vaja ise edasi mõelda ja järeldusi teha, veidi arvutada jne....
          Tegelikult võib ka 10A juba suur vool olla, oleneb vajadusest. Pakun väikeseks harjutuseks arvutada, mitu meetrit seda 2,2mm traati vaja läheb, et 12V akult vool 10A saaks.
          Elektroonika töötab suitsu baasil.
          Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
          Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

ei seda arvutust ma oskan ... selles pole probleemi...

lihtsalt ei tea neid termineid ju mis selle elektromagneti tugevuse kohta käivad...

nagu ma siiani aru olen saanud siis on asi nii et elektromagnetit iseloomustab suurus Magnetvoo tihedus ja see on võrdeline elektromagnetit läbiva voolu tugevuse ja elektromagneti keerdude arvuga...? :unsure:

12 voldiga läheb seda traati terve kera tarvis :blink:

Comment

Magnetvoo tihedus oleneb ka sellest materjalist millele traadi kerid.

Comment

Huvi pärast võiks nüüd arvutada, kui suure pooli sellest "tervest kerast" traadist saaks, kui palju amperkeerde tuleks. Ehk viitsimist (samale poolialusele ?) arvutada 2V akuga toidetav samapalju võimsust tarbiv pool. Milline tuleks amperkeerdude (seega ka magnetvälja tugevuse) erinevus? Kas tasub akut ümber ehitada? Mina ka kohe õiget vastust ei tea, aga arvutus annaks ehk vastuse... Kui asi huvitab, võiks ju ka vaeva näha...
                Arvan, et selguks mõndagi huvitavat ja tekiks parem arusaamine...
                Elektroonika töötab suitsu baasil.
                Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

eks peab jah enne arvutama kui akut hakkan lammutama...
                  aga äkki keegi leiab kuskilt mingi valemi millesse panen oma elektro magneti läbiva voolu, keerdude arvu ja aluse magnetilise läbitavuse ja siis tuleks see asi magnetvoo tiheduse yhikutes... minu kodus olevad targad raamatud seda ei sisalda

Comment

Kui sa elektromagnetitest teada tahad siis mine uuri emexi suuri tõstukeid... nendel on ka magnet otsad mis tõstavad terveid autosi ilma probleemidetta üles ja viskavad ka kui vaja(ise olen näinud)

Comment

Originally posted by -8o-@Aug 16 2004, 12:53
                      ... 2,2 mm kannatab tõesti ainult 10A ...
                      Võrdluseks: 1mm läbimõõduga vasktraat sulab ca 80A juures.

Comment

selle 10A arvutasin selle järgi kui võtsin voolutiheduseks 2A/mmˇ2...(kuskilt targast raamatust lugesin)

Comment

Ma panen siia ka mõned numbrid:

2
                          9.45
                          2*Pi / e
                          6.22314e -15

Point on selles et ei ole mõtet suvalisest raamatust suvalisi numbreid lugeda.
                          Kui sa tahad voolutihedust leida siis:

1) Arvuta oma pooli pindala
                          2) Arvuta lubatav hajuvõimsus mis sellelt pinnalt eraldub juhul kui temp on maks. 100 kraadi (isolatsioon lubab nii palju)
                          3) Hajuvõimsuse ja pooli takistuse järgi arvuta lubatav vool.
                          4) Arvuta voolutihedus (aga seda pole enam tarvis)

Lühiajaliselt võib ka rohkem, kuna mähisel on mass.

Voolutihedus on number mida kasutatakse juhtmete ja kaablite ligikaudsel dimensioneerimisel. Ja võrgutrafode ligikaudsel arvutamisel. Paljud allikad nimetavad voolutihedust ebavajalikuks numbriks, kõik arvutatakse läbi soojenemise.

Comment

no see polnud suvaline raamat ja suvaline number....
                            mul on selline 2,2 mm vasktraat mis sai lampteleka trafo pealt maha keritus....

vaatn raamatus... põhimõtteliselt sama traat juurde kirjutatud et kannatab voolutugevust 2A/mmˇ2 koht... et kui sellest rohkem anda siis kuumeneb niipalju kuini ära kärssab...

kuidas ma pidin sealt järeldama et need andmed ebavajalikud on :unsure:

... ja yldse on see asi sedasi et mida rohkem keegi yritab tark paista seda segasemaks asi läheb...

...kui leian mõne lampteleka toitetrafo siis kerin sekundaarmähise elktromagnetiks ja annan pinget niipalju järjest peale kui kannatab... siis nääb kui tugevalt võtab... pärast arvutan välja mitu teslat anndis... sest praegu pole kyll absoluutselt aimu sellest mõtyhikust!!!...

kokkuvõtteks... käiku läheb maailma vanim targaks saamise võte: katse-eksitus meetod!!!!

Comment

way to go.
                              Mida sa siit foorumist otsid ?

Comment

Inimesel ideed ehitada, siint ta vastust ei saanud, leidis ise mingi lahenduse, milleks kohe kiruda. Hoia suu kinnik, kui midagi teemat arendavat ei oska õelda. Ja lõpetage ära need mõttetud laused, et too minu juurde ja 10000 eeguga saab tehtud. Kunagi me kõik alustasime, et misasi see takisti on, ja kui siis oleks sulle valemite näol selgeks tehtud takisti mõiste, vaevalt see arusaadav oleks tol hetkel olnud. Maailm areneb ja samuti ka iga inimene areneb, küll ta ka valemiteni jõuab, kui aeg käes. Mina trofosid kerides ei jõudnudki valemiteni, enne sai ise kerimise aeg otsa, poest osta lihtsam.

Elektromagneti kohat siis ilma valemiteta, vaid mida olen aru saanud: kui paned peenema traadi ja rohkem keerde, siis saad sama tugeva magneti ka suurema pinge peale, nii et vali ikka julgelt 12 volti ja arvuta sinna midagi. kui paned traati 1 ampri ja kerid 100 keerdu, siis 100amper/keerdu magnetväli. kuid traat saab olla jämedam, mahub ära. Kui aga paned 1000 keerde peenemast traadist, mis mahub samuti samasse ruumalasse ära, saad 100mampriga sama magnetvälja, 0,1a*1000keerdu=100amper/keerdu. Kuid kuna traati on rohkem, läheb pinget rohkem ja tarbitav võimsus jääb enam-vähem sarnaseks. Nii et katseta ja leia optimaalne lahendus. Ja kes teab palju valemeid, siis kah tore. võivajd ju viisakalt asjalikku teksti kirjutada.
                                Ja 2 kuni 3 amprit /ruutmillimeetri kohta on juba väga vana valem, ja töötab edukalt. Muidugi saab alati ka keerulisemalt arvutada, ja muidugi elektroonikat projekteerivas firmas peabki kõike arvestama, soojusinertsi ja jahutamistingimusi, kuid ise tehes saab ka lihtsamalt. eriti siis, kui oled nõud ise asja ümber kerima, kui midagi läks valesti.

Comment

Working...
                                X