foorumi otsing abi ei andnud, guuglist ei oskand otsingut sõnastadagi...
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
mitu volti on sigaretisüütajas?
Collapse
X
-
Tõenäoliselt siis ülepinge.Kas takisti oli ikka ees?Abiks kärssamise vastu on stabilitron ja takisti ette panna.smasher55@hot.ee<------küsimused
Comment
-
p***e! lõikasin juhtme küll pooleks, aga seda ei näinud, et isoleerrüüži all oligi takk. krdi ära peidetud. kuna ma selle koha pealt eriti ei jaga, siis küsiks et mitme oomine takk see on, triibud peal sellised (järjekord ka selline)pruun, must (vist, eriti hästi ei saa aru, kas äkki ei ole tumesinine või villa vms.), punane, ja kas kuldne või hall.
EDIT: olen ikka lolltester olemas, näitas 900 oomi. mitu volti/milliamprit siis ledile läheb (ei ole elektroonikas eriti tugev)
Comment
-
Originally posted by saajatz@Jan 2 2005, 21:34
mitu volti/milliamprit siis ledile läheb (ei ole elektroonikas eriti tugev)
Suur, 10mm diam. LED võib vist isegi kuni 100mA välja kannatada.
Tootjate piires varieerub tugevasti.
Üldiselt, kui on võimalik, las põleb natuke tuhmimalt. Kui pikka aega viimast mahvi välja võtta, lüheneb eluiga tunduvalt.
Comment
-
Led'i pinge sõltub põhiliselt värvist neil tavalistel 5mm led'idel. Täpsed numbrid olid siin foorumis ka kirjas (otsi kui huvitab), näiteks punane oli 1,5V ja sinine 2,0V. Vool sõltub nii värvist kui ka led'i tüübist. Suhteliselt ohutu on panna 15mA, ka 20mA ei mõju enamusele veel väga halvasti.
Ja kui ilma selle takita panid, siis põles led läbi ja järgmine samm oleks poodi uue led'i järele minna. Led'i eeltakisti arvutamisest siin niipalju puust ja punaselt jahutud, et enam küll ei korda.
Comment
-
Minu meelest on siin takistite värvikoodist samuti üksjagu juttu olnud...
OK. Teeme siis veelkord:
pruun - 1 (esimene number),
must - 0 (teine number),
punane - 100 (kordaja),
kuldne - 5% (tolerants; kui on hall, mis tegelikult on siiski hõbedane, siis 10%), valgusdioodi puhul ei oma tähtsust.
Kokku siis 10*100=1000 oomi= 1kilo-oom +-5% (10%).
Lihtne, kas pole?Harjutamine teeb harjutajaks.
Comment
-
Originally posted by Padasonic@Jan 3 2005, 04:29
Minu meelest on siin takistite värvikoodist samuti üksjagu juttu olnud...
OK. Teeme siis veelkord:
pruun - 1 (esimene number),
must - 0 (teine number),
punane - 100 (kordaja),
kuldne - 5% (tolerants; kui on hall, mis tegelikult on siiski hõbedane, siis 10%), valgusdioodi puhul ei oma tähtsust.
Kokku siis 10*100=1000 oomi= 1kilo-oom +-5% (10%).
Lihtne, kas pole?
Comment
-
Ja kuipalju on 1000 oomi miinus 10% (100 oomi)? Veel lisaks +/- testri võimalik viga...
Praktikas piisab harilikult värvide ja numbrite vastavuse meeldejätmisest, kui nominaal on kolme värviga või ka lihtsalt kolmekohalise numbriga tähistatud (nagu näiteks pindmontaazhi takistitel). Kahest esimesest tulenevad nominaali kaks esimest numbrit ja kolmas on lisaks nullide arv nende järel. Ühikuks on takistite puhul oom. Kondensaatorite puhul ka analoogselt, kuid pikofaradites.Elektroonika töötab suitsu baasil.
Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.
Comment
Comment