Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Termistori (NTC takisti) küsimus?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Termistori (NTC takisti) küsimus?

Plaanis on autole paigaldada orginaal digitaalne välistemperatuuri näidik(lisvarustusena osadel autodel tehasest tulles küljes). Kahjuks ei ole õnnestunud ainult leida orginaal andurit sellele temperatuurinäidikule. Saksa foorumites on kirjas,et anduriks kõlbab ka termistor millel on 25 kraadi celsiuse juures takistus 1000 oomi. Saigi siis selline tevalost muretsetud. Enne autole paigaldamist otsustasin skeemi laual toiteka abil katsetada ja selgus,et kui pistsin anduri lumme (temperatuur umbes 0 kraadi) siis temp. näidik alla +5 kraadi ei langenud. Ühendasin siis anduriga jadamisi muuttakisti ja ajasin näidu nulli. Peale seda mõõtsin anduriga toa õhutemperatuuri. Kui infrapuna termomeetriga anduri temperatuuri mõõtsin näitas infrapuna mõõtja anduri temperatuuriks 21 kraadi C. Temperatuurinäidik ise aga näitas 15 kraadi C,seega näit paigast ära.
    Niipalju olen vahepeal targemaks saanud,et igal termistoril on mingi B väärtus kelvinites, mis igale andurile on mingil määral erinev.
    Minu valduses on ka auto orginaal temp. anduri graafik, kus näha temperatuuri/takistuse sõltuvus.
    Kas mul oleks lootus see auto temp. näidik kuidagi enamvähem täpselt tööle saada? Oskab mind keegi aidata?
    20+ aastat elfafoorumis

Selles ilmselt asi ongi, et B väärtus on erinev, kõigub 2000...5000K. See vist ei ole siiski kelvinites .
    Natuke infot: http://www.physics.leidenuniv.nl/edu/cours...urkunde/NTC.pdf

Comment

Aitäh vastuse eest! Olen asjasse üritanud nüüd enda jaoks selgust tuua ja olen välja arvutanud,et mul läheks vaja termistori 1k oomise takistusega 25 kraadi C juures ja sellise termistori B väärtus peaks olema umbes sinna 3900 kanti. Oskab keegi eht öelda, kas eestis õnnestuks kuskilt selline leida. Tevalo hinnakirjast sellist leida ei õnnestunud!
      20+ aastat elfafoorumis

Comment

Epcosi (varem Siemens) toodetav K164 seeria NTC-d on sarnase B väärtusega.
        http://www.epcos.com/inf/50/db/ntc_02/00720073.pdf
        Schukat pakub, aga kas ja kes eestis seda kataloogi müüb, ei tea.

Comment

Palju lihtsam oleks kasutada digitaalsed I2C liidesega temp. andurit. NTC nõuab lineariseerimiseks tabelit ja intrepoleerimist. Mina kasutan ainult siis kui andur vaja kuhugi peenikesse radikaauku toppida.

Comment

Mersule pidi olema Noores Tehnikus.

Comment

Working...
            X