Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Jama LED-dega

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Jama LED-dega

Tervitust!

Sõber ostis autole käepideme alla kinnitamiseks 3-st LED-ist koosnevad ribad.
    Komplektis selliseid 2 tükki. Minu ülesandeks oli nad auto salongis lüliti alla ühendada. Kui ühel uksel asi valmis, proovisime. Töötas. Sai ka teisel uksel valmis, kuid kumbki polnud lüliti all, proovisime jälle. Esimesena paigutatud ribal enam üks LED ei põlenud. Mõtlesime, et jätame siis nii et ühel uksel jääbki ainult 2 LED-i põlema. Ühendasime mõlemad ribad siis lüliti alla ja oh õnne, ribal jälle kõik kolm LED-i põlesid. Küsimus siis ongi, et mis värk on nende LED-dega.
    Mingit elektroonikat nendes ribades polnud. Olid ainult 3 mikroskoopilist LED-i ja veel üks hujoova mis võis siis olla eeltakisti või midagi. Seetõttu peaks nii olema, et kui üks LED ei põle ja teised põlevad on see üksik lihtsalt läbi kärsanud. Aga mis väega ta siis uuesti hiilgama hakkas?

PS. Tänase päeva seisuga on kõik ikka pees kuna hakkasime ka tagumistele ustele selliseid ribasid paigutama.Asi viis selleni, et esimesest kahest paigaldatust ühel jäi põlema vaid üks LED ja teisel kaks. Mis jama on?

Vs: Jama LED-dega

Kui nad kõik korraga ära ei kustu, on tegemist paralleelühendusega mis minu arusaamistmööda on väga paha. Oletan et ühendused (mitte sinu tehtud vaid juba valmis olevad) on jube kehvad. Võimaluse/oskuse korral soovitaks nad kah järjestikku panna. Ehk siis ühe LEDi pluss teise miinusesse ja äärmised vooluallikasse. Läbi takisti ikka.

Comment

Esmalt postitatud Kalaus poolt
      Mis jama on?
      Ideaalselt ühesuguseid LED'e pole olemas, kõik on erineva temperatuuritunnusjoonega. Aitab jadaühendus - see kindlustab kõigile LED'dele täpselt ühesuguse voolu.

Comment

Aga kui ma nüüd samasugused ribad tagumistele ustele ka paigaldan ning nad sama lüliti alla ühendan siis jäävad nad esimestega paralleeli ja vool suureneb veelgi või kuidas?

Comment

Esmalt postitatud Kalaus poolt
          Aga kui ma nüüd samasugused ribad tagumistele ustele ka paigaldan ning nad sama lüliti alla ühendan siis jäävad nad esimestega paralleeli ja vool suureneb veelgi või kuidas?
          Eeltakisti määrab nende voolu ja igal 3-sel ribal on oma takisti.
          Miskipärast ei usu, et LED-d seal paralleelselt, võibolla lihtsalt viletsad (lühises) on osad.
          Kui need ribad on ikka mõeldud 12V peal hõõguma, siis üsna naljakas oleks tootja plaan neid kokku 3x suurema vooluga toita ja vastavalt võimsamat takistit kasutada.
          Näide:
          3 tk. järjestikku ja 13V toitel peab eeltakisti olema u. 150oomi/0,03W
          3 tk. paralleelselt ja eeltakisti vastavalt u. 220oomi/0,42W
          (eeldan, et on sinised LED-d kasutusel)

See "hujoova" peaks siis päris pirakas olema, et ~0,5W välja kannataks ja et ta liigselt ei kuumeneks, on 1-vatine isend kindlam
          viimati muutis kasutaja sebastian; 14 m 2007, 13:46.

Comment

Aga kuidas seletada, et LED uuesti põlema hakkas nagu ma esimeses postituses kirjutasin?

Comment

Working...
            X