mul on auto sigaretisüütajasse(vist +12V) splitter olemas, et saaksin vajadusel navigatsiooniseadet ning BT antenni korraga laadida. Kui stabiilne auto +12V pinge on? Need on küllaltki kallid seamed, et kas ma saan kindel olla, et mingi äkiline voolutõuge vms neid ei kahjusta?
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
auto vooluvõrgu stabiilsus
Collapse
X
-
Vs: auto vooluvõrgu stabiilsus
See 12V autoelektrisüsteemi toitepinge on lihtsalt üks kokkuleppeline standard, st. et tegelik pinge ei jää laadimis- ega käivitamisrežiimis kunagi täpselt 12,000V vaid võib kõikuda teatud tolerantsi piires. Auto käivitamisel rasketes tingimustes (külm ilm, paksud õlid), mahutavust oluliselt kaotanud akumulaator, võib pinge langeda elektrisüsteemis isegi alla 9V ja laadimisrežiimis (auto töötamise ajal) suvisel ajal 13,5V- 14,4V ning talvel pakasega isegi kuni 15V (suurema kui 100A/h mahutavusega akud). Et su kallid seadmed ei rikneks, kasuta DC/DC pingemuundurit. See talub sisendis 8,4V- 16V alalispinget ja väljastab konstantset alalispinget nt. 13,5V. Sellised seadmed on tänapäeval kasutuses kõigis kaasaegsetes piimaveo paakautode elektroonikaseadmete (pardakompuuter, andurid, sõrmistikud jne.) toitesüsteemides, ainukese vahega et toitepingele 24V.
-
Reaalselt on juhtunud palju asju inimese elus, ma arvan. Toidet võttes kas mobiiltelefoni, sülearvuti, autotelerile/DVD mängijale jne. sõiduki sigaretisüütajast või mujalt toitesüsteemist, mille nimipingeks on 12V ja kusjuures ka adapter (konkreetse seadme toitepinge) on nimipingele 12V (13,2V; 13.5V; 14V), ei saa nn. ülepinge näol seadmetele ohtu olla. Mulle tuleb siin üpris tihti seadmeid remonti veoauto juhtidelt, kelle masinatel ei ole või on rikkis 24V/12V pinge muundi ja seadmed mis ei ole 24V nimipingele mõeldud, põlevad osaliselt läbi seetõttu.. Enne elektritarvitite, elektroonikaseadmete kasutuselevõttu tuleks tutvuda kasutusjuhendiga ja veenduda selles, mis toitepingele need mõeldud on. Töökorras elektrisüsteemiga mootorsõidukis ülepinget toitesüsteemis tekkida ei saa, selline nähtus tekkiks ainult siis, kui akumulaator (pliiplaadid kukkuvad küljest) ja generaator (pingestabilisaatori rike) esinevad samaaegselt. Omal on elus paar korda sellist asja ette tulnud traktori elektrisüsteemiga, põlesid läbi nii peal olnud autoraadio kui ka töös olnud laternate hõõglambid ja armatuuris olevad märgutuled.
Comment
-
Esmalt postitatud Max27 pooltReaalselt on juhtunud palju asju inimese elus, ma arvan. Toidet võttes kas mobiiltelefoni, sülearvuti, autotelerile/DVD mängijale jne. sõiduki sigaretisüütajast või mujalt toitesüsteemist, mille nimipingeks on 12V ja kusjuures ka adapter (konkreetse seadme toitepinge) on nimipingele 12V (13,2V; 13.5V; 14V), ei saa nn. ülepinge näol seadmetele ohtu olla. Mulle tuleb siin üpris tihti seadmeid remonti veoauto juhtidelt, kelle masinatel ei ole või on rikkis 24V/12V pinge muundi ja seadmed mis ei ole 24V nimipingele mõeldud, põlevad osaliselt läbi seetõttu.. Enne elektritarvitite, elektroonikaseadmete kasutuselevõttu tuleks tutvuda kasutusjuhendiga ja veenduda selles, mis toitepingele need mõeldud on. Töökorras elektrisüsteemiga mootorsõidukis ülepinget toitesüsteemis tekkida ei saa, selline nähtus tekkiks ainult siis, kui akumulaator (pliiplaadid kukkuvad küljest) ja generaator (pingestabilisaatori rike) esinevad samaaegselt. Omal on elus paar korda sellist asja ette tulnud traktori elektrisüsteemiga, põlesid läbi nii peal olnud autoraadio kui ka töös olnud laternate hõõglambid ja armatuuris olevad märgutuled.
Comment
-
Sõiduautode, kaubikute, mikrobusside, väiksemad ratastraktorid, enamik tänapäevaseid mootorrattaid ja rollereid jne. ja nende elektrisüsteem on reeglina 12V. Suuremad veoaotod, bussid, traktorid, kombainid, liikurniidukid jne. omavad 24V elektrisüsteemi. Kõiki masinaid ei jõuakski üles loetleda....ning vahel võib olla ka erandeid. Alati kehtigu reegel: Kui ei ole täiesti kindel, mis suurusjärku konkreetse masina toitepinge kuulub, mõõda testriga üle....!
Comment
-
reeglina on 24V masinatel sigarisüütaja pesa juures ka vastav märge.
autodest saadav 12V on vägagi ebatäpne, aga kõik autosse mõeldud toiteplokid peaksid seda aga ilusti taluma. navi jms omavad just selliseid toiteid ja seega sobivad sellisesse kohta hästi. nende junnide tarbine on ka nii pisike, et rahulikult võib neid ka korraga jaguri otsas toita
Comment
Comment