Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Webasto distantsilt käivitamine - teeks ise

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Webasto distantsilt käivitamine - teeks ise

Tere
    Autoks BMW 530d 2000a, millel tehase poolt peal Webasto ahi, mis soojendab jahutusvedelikku. Paraku tehaseseades käivitub ta ainult töötava mootoriga, kui on täidetud 2 tingimust: välisõhu temp alla +7C ja jahutusvedeliku temp alla 70C.

Soov on kasutada seda ahju kaugkäivitava seisusoojendusena.

Laia maailma foorumitest olen kokku lugenud, et sellel autol on see väga lihtne. Tuleks paigaldada komlekt "Telestart t80/t90/t91/t100". Tehasepoolne valmidus, s.h. tarkvaraline, on alates '99 aastast valmistatud autodel olemas. Kuna nimetatud Telestardid maksavad üsna ulmelist hinda, 4000+ eek, siis tekkis mõte ehitada see kaugjuhtimine ise.
    Kõigi uhkete lisafunktsioonide kõrval on selle Telestardi põhifunktsioon anda ühele seni kasutamata klemmile +12V. Edasisega tegeleb juba autos olemasolev elektroonika. Ahi käivitub. Kui jahutusvedelik on piisavalt soe, siis hakkab salongi vent tööle ja puhub sooja õhku klaasidele ja varvastele. Telestardil muidugi tagasiside, puldilt seadistatav tööaeg ja muud viled, millest mina olen nõus majandusliku kokkuhoiu nimel loobuma. Ainus suuremat huvi pakkuv lisa on ehk aku pige kontroll (krt ei teagi täpselt, kas seda teeb Telestart või auto). Nimelt lülitatakse ahi välja, kui pinge langeb alla mingi kriitilise piiri, et tagada käivitamiseks vajamineva voolu olemasolu. Vbl teeb sedagi auto aju. Igatahes pole seegi lisa primaarne. P.s. ahi töötab vaid seni, kuni see +12V seal klemmil olemas on, seega peab seal olema ka mingi taimer.

Seaks siis eesmärgid:
    Kaasaskantav pult, mis oma mõõtmetelt ei oleks tikutoosist palju suurem, peaks saatma signaali vabas looduses u 100m kaugusele (mida rohkem, seda uhkem, Telestardil 1km)
    Autos olev vastuvõtja peaks seepeale tegema lülituse ja hoidma seda mingi aja, nt 20 min.

Ehk polegi seda liiga palju tahetud?
    Jootekolb ja tester on kodus olemas. Kasutanud olen ka mõlemaid, aga elektroonik ma pole. Vbl on olemas mingid valmis/poolvalmis lahendused. Vbl tuleb kõik ise kokku joota. Igasugused mõtted ja ettepanekud on teretulnud.

P.s. kommentaarid stiilis "jõudsid bemmi osta, pead jõudma ka sellele palju pappi kulutada" ei ole oodatud. Asjal on peale majandusliku külje ka väike sportlik huvi juures. Täpsemalt iseehitamise rõõm. Igatahes veelkord, kõik asjalikkud mõtted on oodatud.

Vs: Webasto distantsilt käivitamine - teeks ise

Kui autol juba ei ole siis tuleb lisada veel elektriline jahutusvee tsirkulatsiooni pump. Distantsjuhtimiseks kasutasin Vellemani konstruktorit kus on pult (K6706) ja vastuvõtja (K6707) Ahjule on ka sisse ehitatud see aku tühjenemise kaitse mis lülitab ahju välja kui aku tühjenema hakkab. Teine asi mille järgi ahi välja lülitatakse on temperatuur kui saavutatakse 70 kraadi siis lülitub ahi välja.

Comment

Esmalt postitatud ruudi poolt Vaata postitust
      Kui autol juba ei ole siis tuleb lisada veel elektriline jahutusvee tsirkulatsiooni pump. Distantsjuhtimiseks kasutasin Vellemani konstruktorit kus on pult (K6706) ja vastuvõtja (K6707) Ahjule on ka sisse ehitatud see aku tühjenemise kaitse mis lülitab ahju välja kui aku tühjenema hakkab. Teine asi mille järgi ahi välja lülitatakse on temperatuur kui saavutatakse 70 kraadi siis lülitub ahi välja.
      Aitäh asjaliku vastuse eest. Tsirkulatsiooni pump peaks tal sees olema, kuna ta jääb ka praegu edasi tööle, kui auto enne piisavat soojenemist välja lülitan. Samuti pole ükski antud mudelile Telestardi paigaldajatest pumba vajadusest sõnagi kirjutanud.
      Sinu lahendus tundub igati mõistlik, st soodne ja lihtne teostada. Ainus miinus paistab olevat puldi tööraadius (vist 30m). Mis Sinu kogemus selle max distantsi kohta ütleb? Viies korrus ja lähim leitud parkimiskoht maja teises otsas või veel kaugemal. 30m´ga ei pruugi hakkama saada.
      Igatahes, kui muud lahendust ei pakuta, siis tõenäoliselt lähen seda teed. Aga enne ülejärgmist nädalat nagunii ei ole aega midagi teha. Nii, et kõik teised ettepanekud ja ideed on endiselt teretulnud.

Comment

Nüüd leidsin sellise asja
        http://www.elfaelektroonika.ee/artnr...biiltelefoniga'
        Tundub, et see lööb mitu kärbest ühe hoobiga. Puldi suurus pole probleem. Seda pole üldse olemaski, tel on ju igal pool kaasas. Distants pole enam küsimus, läida ahi kasvõi teisest maailma otsast. Taimer on sisse ehitatud ja hind ka soodne (mingi vana mobiili koos autolaadijaga saab paarisaja krooniga). 50.- krooniga pooleks aastaks Simpel sisse ja positsioneerimise võimalus on puhas võit

Aga nüüd miinus-külgedest. Kuna see seade reageerib telefoni ekraani valgusele, siis võib minu ahi päris palju vatti saada. Teavitused, nagu "aku täis" ning "laadimine" on vast kõige tihedamad kutsumata külalised. Lisaks veel mõned infosõnumid ja reklaamid EMT poolt, rääkimata sellest, et naljameestest sõprade eest tuleb see nr niikuinii saladuses hoida .
        Tegelikult tahaks teada, kuidas saab mobiili ilma akuta, ainult laadijast tööle panna. Sest neid aku tühjenemise ja laadimise teavitusi pean kõige suuremaks segajaks.
        Oskab keegi veel selle lahenduse nõrku/tugevaid kohti ette näha?

Comment

Pigem kasutaks ainult mobiili, ilma selle valgusdetektorita. Mobla helisignaali või vibra otsa küljest läbi sobiva optroni peaks olema kõige levinum lahendus juhtsignaali saada.
          Valehäirete välistamiseks kasutad kas helistajagruppi; kuhu sisestad ainult oma numbri, millele telefon ka reageerib; või operaatori teenust valge nimekiri. Aku poole pealt soovitan jätta alles autolaadija koos mobla akuga - see on kõige kindlam kooslus.
          Muidugi tuleb lahendada Li akude külmakartus (kasuta vana mobla NiMh akuga) ja ka SIM kaardi külmatalumatus: osad tootjad garanteerivad mobla töö veel -10°C juures, aga SIM ei pruugi seda taluda (peab katse käigus uurima).
          Head susserdamist !

Comment

Mul on ka e38 BMW koos tehase Webastoga. Ma pole täpsemalt uurinud aga mootori käivitamisel lülitub ta kindlasti sisse ning minul on ka keskarvutis olemas valik, et mis kell hommikul Webasto käima panna. BMW teenindusest sain teada, et Webastot juhib füüsiliselt kliimaseade. Ammu on plaanis kliimaseade välja tirida ja vajalikud kontaktid välja otsida, et samuti miski eemalt Webasto lülitamine ära teha. Kui keegi midagi leiab, oleks ka huviline. Isegi see oleks abiks, et kuidas kliimaplokk konsoolist välja käib.

Comment

Esmalt postitatud urmo poolt Vaata postitust
              Pigem kasutaks ainult mobiili, ilma selle valgusdetektorita. Mobla helisignaali või vibra otsa küljest läbi sobiva optroni peaks olema kõige levinum lahendus juhtsignaali saada.
              Valehäirete välistamiseks kasutad kas helistajagruppi; kuhu sisestad ainult oma numbri, millele telefon ka reageerib; või operaatori teenust valge nimekiri. Aku poole pealt soovitan jätta alles autolaadija koos mobla akuga - see on kõige kindlam kooslus.
              Muidugi tuleb lahendada Li akude külmakartus (kasuta vana mobla NiMh akuga) ja ka SIM kaardi külmatalumatus: osad tootjad garanteerivad mobla töö veel -10°C juures, aga SIM ei pruugi seda taluda (peab katse käigus uurima).
              See on päris hea mõte. Ainult, et siis tuleb veel taimer ka lisada. Mis temperatuuri puudutab, siis see võib pudelikaelaks osutuda küll. Siin äkki abiks isoleeritud karp ja väga nõrk küttekeha mingitest takistitest. See jälle nõuab mingit termolülitit turvalisuse ja liigse energiakulu tõttu. Konkreetsemad ideed on teretulnud.

Comment

Esmalt postitatud tonuonu poolt Vaata postitust
                Mul on ka e38 BMW koos tehase Webastoga. Ma pole täpsemalt uurinud aga mootori käivitamisel lülitub ta kindlasti sisse ning minul on ka keskarvutis olemas valik, et mis kell hommikul Webasto käima panna. BMW teenindusest sain teada, et Webastot juhib füüsiliselt kliimaseade. Ammu on plaanis kliimaseade välja tirida ja vajalikud kontaktid välja otsida, et samuti miski eemalt Webasto lülitamine ära teha. Kui keegi midagi leiab, oleks ka huviline. Isegi see oleks abiks, et kuidas kliimaplokk konsoolist välja käib.
                Kui õigesti mäletan, siis minu e39'l tõmban kõigepealt raadio hääle nupu küljest ära. Siis saab sealt august väikese kruvikaga midagi keerata ja raadio nuppude paneeli kätte. Siis saab sealt august käe sisse panna ja kliima juhtploki lihtsalt välja tõugata. Loodan, et mäletan õigesti.
                Edu!

Comment

Leidsin netist sellise skeemi. http://hobby_elec.piclist.com/e_ckt4.htm
                  Taimer koos releega. Kas ma saan õieti aru, et optron oleks seal ühte ahelat pidi lüliti asemel ja teist ahelat pidi telefoni kuulari või vibra mootori asemel ja töötaks nagu väike relee? Vabandust, kui see küsimus väga rumal on. Või oskab keegi mingit lihtsamat (valmis)lahendust pakkuda?
                  Samuti oleks oodatud mingi lahendus - skeem, kuidas see telefoni soojendus vormistada.

Tänud ette!

Comment

Esmalt postitatud tellis poolt Vaata postitust
                    Sinu lahendus tundub igati mõistlik, st soodne ja lihtne teostada. Ainus miinus paistab olevat puldi tööraadius (vist 30m). Mis Sinu kogemus selle max distantsi kohta ütleb? Viies korrus ja lähim leitud parkimiskoht maja teises otsas või veel kaugemal. 30m´ga ei pruugi hakkama saada.
                    Igatahes, kui muud lahendust ei pakuta, siis tõenäoliselt lähen seda teed. Aga enne ülejärgmist nädalat nagunii ei ole aega midagi teha. Nii, et kõik teised ettepanekud ja ideed on endiselt teretulnud.
                    Jah tõsi ta on ,et see Vellemani konstruktor distantsiga ei hiilga mul on auto alati otse maja ees ja 4. korruselt aknapealt ka alati ei võtnud. Sellel vastuvõtjal on antenn trükkplaadi peal ja see vastuvõtu osa oli mul autos (plekki sisaldava)armatuuri all. Mobiil oleks tõesti väga sobilik sest siis ei pea üldse autoga mingit silmsidet olema mis annab kõvasti paremad juhtimisvõimalused kuitahes kaugelt.

Comment

Esmalt postitatud ruudi poolt Vaata postitust
                      Jah tõsi ta on ,et see Vellemani konstruktor distantsiga ei hiilga mul on auto alati otse maja ees ja 4. korruselt aknapealt ka alati ei võtnud. Sellel vastuvõtjal on antenn trükkplaadi peal ja see vastuvõtu osa oli mul autos (plekki sisaldava)armatuuri all. Mobiil oleks tõesti väga sobilik sest siis ei pea üldse autoga mingit silmsidet olema mis annab kõvasti paremad juhtimisvõimalused kuitahes kaugelt.
                      See mobiili idee on mulle endale kah kõige rohkem meeldima hakanud. Otsin lahendusi, vastavalt Urmo soovitusele, ilma selle valgusdetektorita.

Comment

Kui sul on autol ekraan või MID ja kliima (mitte pliidinupud) siis on võimalik progeda autole külge timer ja ekraanile ilmub Aux. Heating.
                        Või ehitda midagi sellist http://www.saunalahti.fi/~tovaska/gsm/Nokia/3310/vibra2/index2.html
                        Webasto sööb aku üsna kiirelt tühjaks eriti kui sõidetakse lühikesi otsi ja oleks vaja paigalda miski statsionaarne akulaadija.

Comment

Aux. Heating mul on aga seda distantsilt ei juhi. Saab ainult aja peale sisse panna lülima või sundida kohe käima. Kui ma kunagi peaks asja sügavamalt uurima siis kirjeldan siin ka. Külma ilmaga ma ei taha õues auto kallal toimetada.

Comment

Hoopis muid asju otsides jäi täna ette üks lahendus http://www.xs4all.nl/~dicks/avr/webasto/index.html

Comment

Tere üle hulga aja!
                              Valgusatn huvilisi, millega ma vahepeal tegelenud olen. Hakatuseks sai testitud telefoni külmakindlust sügavkülmikus. Vähem kui ööpäevaga lülitub välja. Kusjuures sealsamas külmikus võib sisse lülitada ja näitab, et aku on täis. Ehitasin talle neljast 100 oomisest 2W takistist väikese küttekeha. Takistus 100 oomi, 14V juures võimsus u 2W. Takistid isolatsiooniks termorüü sisse ja ja siis kupatus fooliumteibi vahele, et soojust suuremale telefoni pinnale edasi kanda. See 2W (u 120mA) ei tohiks korras auto akule kurja teha, kui just mitmeks kuuks seisma ei jää. Sai võetud Voimix'i karp, sinna põhja pisut kivivilla, siis telefon koos küttekehaga karpi, veel pisut villa peale ning kaan kinni. Sinna telefoni alla läks veel katsetuse faasis ka temomeetri andur. Toatemperatuuril soojenes tel 45 kraadini - ei tohiks kurja teha. Eile õhtul läks kogu kupatus uuesti sügavkülma testi. Temp 7-8 kraadi + poole peal. Siiamaani elu veel sees, ööpäev pole ka veel muidugi möödas.

Lisaks läks sinna külmikusse veel selline asi: http://hobby_elec.piclist.com/e_ckt4.htm
                              Telefoni helisemise kuularist võtsin signaali ja optroniga ühendasin siis taimeri külge. Tänud Urmole! Lülitab ilusti. Konde panin 1500 uF, pote jäi 1M. Nüüd taimeri aeg reguleeritav 3'st 30'e minutini. Selgitasin katse-eksitus meetodil välja 20 min takistuse. Tuli 650k + 100k see lisa takisti seal skeemis.

Siia võiks nüüd kirjutada pika loo sellest, kuidas ma seda taimerit ehitasin. Krt miks küll minusugused lollid peavad nii vaevaliselt oma vigadest õppima. Ühtlasi teen haridusministrile ettepaneku lisada põhikooli õppekavva, ükskõik mis õppeaines punkt, et trükiplaadi lähedale EI TOHI SALTSERIGA minna! Minul rumalal läks selle teadmiseni jõudmiseks ikka kohutav aeg ja vaev.

Aga see selleks. Omas naiivsuses arvasin, et sobitan sinna plaadile ka ühe 5V toitestabilisaatori ja sellega on ka telefoni laadimine kohapealt võtta, aga võta näpust! Vana Nokia 1100 ütleb selle peale suurte tähtedega "EI LAE". Siit küsimus targematele. Kuidas saaks kõige lihtsamalt/soodsamalt auto umbes 12 voldist Li-ion akuga telefoni laadida? Mina leidsin küll õnneks sahtlipõhjast sellele telefonile töötava autolaadija, aga nii põhimõtteliselt huvitab ikka, et kas seda laadijat kuidagi ise ja ülilihtsalt teha ei saa?

Igatahes praegusel kujul on sügavkülma test u 20 h kestnud ja hetkel veel kõik toimib. Elame-näeme!

"Tibatillukeseks" tagasilöögiks kogu projekti juures osutus muidugi see, et minu Webasto Thermo Top Z/C tegelikult ei töötagi. Teeb ainult läbipuhumise, mis kestab 2 min ja kõik. Kütuse pump ei hakka ka tiksuma. Kunagi lugesin kusagilt foorumist, et kellelgi Webasto diagnostika näitas mingit olematut veakoodi. Põhjus oli selles, et tal oma ajus on ka mingi termotakisti, mille parameetrid aastate jooksul muutuvad ja see teeb ühel hetkel ahju käivitamise võimatuks. Kahjuks ei salvestanud selle foorumi linki ja nüüd ei ole seda enam kusagilt leidnud. Järgmisel nädalal mul aega ahjuga tegeleda. Esmalt kavatsen vaadata, kas ahi kütusepumbale impulsi annab. Kui annab, siis asi lihtne. See pump seal ilmselt kõige odavam asi. Järgmised tüüpilised probleemkohad on vist küünal ja leegiandur. Ka nende rike võib ahju süütamise keelata. Oskab keegi kogenum siia midagi tarka juurde öelda?

Igatahes, päikest kõigile!

Comment

Working...
                              X