Kui see on Sinu esimene külastus, siis tutvu
palun korduma kippuvate küsimustega klikates selleks ülal asetseval lingil. Enne uue postituse lisamist pead Sa registreeruma.
Postituste lugemiseks vali meelepärane foorum allpool olevast nimekirjast.
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
Oskab keegi kommenteerida mitte tahenevat dielektrilist silikoni.
Kui sellist silikoni panna termokahaneva alla joote kohale. Kas termokahaneva kuumutamine rikub ära silikoni?
Kahe juhtme kokku jootmisel ilmselt jah liimi kogus piisav liigiga termokahaneval. Aga minu kogemused rohkemate juhtmete kokkujootmisel jääb liimi väheks ja kahe kõrvuti asetseva juhtme vahelt võib ikka niiskus sisse ronida.
No ega te siis igavest ei taha ehitada
Vene ajal ehitas sõber Zubrjonoki baasil järelhaagist. Massiühendus sai tehtud 6mm või 8 mm tsingitud poldiga, paari seibi ja mutriga, mille külge tuli vist 7 massijuhet (ristlõiked 1,5 ja 2,5). Polt oli raami küljes. Pressitavate otsikute asemel olid tollal vaid joodetavad. Juhtmed tulid läbi L-kujulise Lada starterijuhtme kummikatte poldi külge. Katte alla sai pandud näpuga Litoli või vaseliini?
Juhtmepunt rüüsi ja klambritega fikseeritud. Kasutas probleemideta mitukümmend aastat...
Peabki ehitama igaveseks. Siis on lootust, et kestab ka.
Jootmistega kui sellistega probleeme pole, kui neid õiges kohas kasutada ja õigesti teha.
Tänapäeval reaalsus on pahatihti see, et kõige odavama sitast tina, kuuma kruvikeerajaga ja terastraadiga punnitatakse mingi nässakas valmis, pool rulli elektriku teipi peale ja esimese kurvi peal on tagument majas.
Kipub nii olema (pigem kahjuks), et kes oskab teha korralikult, teeb ja avalikult ei küsi. Ja samamoodi kipub avalikult küsijaks olema pigem see, kellel see jootmine vähemalt küsimise hetkel ülemäära hästi välja ei kuku. Ja siis ei tasu seda teha.
See siis jootmise poolt ja vastu.
Olen teinud nii monelegi haagisele elektrivargid, esimese tegin joodetega (pidas ka ), viimase aga pressuhendustega. Jootmistega ei tahaks kyll enam massata. Joodetega tegin esimese selleparast, et muud polnud sel ajal.
See on õige, et joota peab oskama, sellepärast mul tollal palutigi. Jootmisel peab räbusti korralikult neutraliseerima ja jootekoha puhastama, kui on tegemist happelise jootevedelikuga ja ka kuivatama.
Pressimisel tuleb kasutada õigeid tange, parimad on need, mis enne ei vabasta kui on lõpuni pigistatud. Kunagi ostsin mingid Hiina omad, need kippusid läbi lõikama, eriti neid plastmasskatetega otsikuid.
Viimased ostetud käivituskaablid olid ka pressitud. Korra sai abi antud ja kõik. Tuli krokodille fööniga soojendada ja kolviga kaabel kinni joota. Eeelnevalt olin juhtme eemaldanud, ümardanud, krokodilli ja kabliotsa tinatanud. Rohkem probleeme ei olnud.
Kui mõõta milli-oommeetriga juhtme ja klemmi (krokodilli) ühenduse takistust, siis joodetud on väiksema takistusega - parem. Pressitud ühendusel on ju ümarad kaablikiud vaid joonkontaktis. Joodetud otsikul on kõik tühikud joodisega täidetud.
Prsessühendus on vaid tehnoloogilisem- odavam ja kiirem.
Comment