Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Auto polaarsuse kaitse

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Auto polaarsuse kaitse

Vaja on auto elektroonikale (800ma) juurde panna diood polaarduse kaitseks ja TVS diood ülepingete tarbeks. Nüüd olen hädas õigete pingete leidmisega, sest autol laadimise, väljasuretamise ja käivitamisega kaasnevad igasugused piigid, lisaks veel see kui keegi paneb aku tagurpidi peale...
    Praeguse plaani järgi tuleks + kaablist polaarsuse kaitseks schottky diood D1 ja peale seda TVS diood mis piigid ära võtab.
    TVS dioodiks valisin SM15T18AY, Farnellist saadav, SMD. Minu arusaamise järgi peaks see üle 18V ära lõikama ja sobiks ilusti. Keerulisem on D1. Millise pinge järgi seda peaks arvestama? Kas 35V peaks auto puhul piisav olema või on vaja panna 400V, et kõik piigid läbi läheksid ja TVS nendega edasi tegeleks? Kas S3A kuni S3J sobivad D1 kohale?
    Olen netist mõned spetsiaalsed dioodid leidnud mis tehtud just autoelektroonika polaarsuse jaoks aga manuaalis selliseid andmeid pole ja meie poed neid ei müü. Meenutades viimast ostu Mouserist kui 6 eurise vidina eest pidin kokku loovutama 55 eurot siis parema meelega jääksin seekord kohalike poodide kliendiks.
    Click image for larger version

Name:	polaarsus.jpg
Views:	1
Size:	44,7 KB
ID:	877513

Vs: Auto polaarsuse kaitse

No auto generaatori dioodid on reeglina kuni 100 V tööpingega,ei näe põhjust, miks siia vingemat vaja. Kui vägevad need nn. piigid siis on, oled ossiga mõnda uurinud? Minu arust peaks seesama S3A juba sobima...

Comment

Mõõtnud ei ole ja googeldades tuleb erinevaid vastuseid. Ühes kohas pakub 60V, teine räägib, 200V ja kolmas väidab, et dioodid peavad olema 400V. Mis juhtub kui millisekundi piik üle dioodi lubatu läheb? Suits tuleb välja ja enam ei tööta või elab diood selle lühikese hetke üle ja toimetab edasi?
      Pilt mida auto elekter taluma peab...

Name:	piigid.PNG
Size:	28,5 KB
ID:	868793

Edit:
      Tundub, et vahepeal googeldades leidsin täpselt selle mis vaja: SS2PH10
      2A, 100V, pingelang 0,62V, automotive grade ja manuaalis ütleb, et sobib: polarity protection applications.
      Farnellis olemas ja hinnaks 0.195 eurikut.
      viimati muutis kasutaja moos; 27 m 2014, 12:09.

Comment

Võid ju panna kõige ette 1A kaitsme. Siis paned 1..2A dioodi anoodiga maha (-) ka katoodiga + 12V, see aitab aku valepidi ühendamise vastu ja ei teki ka kasutamisel pingelangu. Ülepinge vastu võid panna võimsama stabilitroni pingega 15V...16V paralleelselt tarbijaga (näiteks vene D815E).
        Olen ka mõõtnud impulsse töötaval autol. Kõige kõrgema pingega on impulsid starteri kasutamisel.
        Pingeimpulsside väärtus sõltub eelkõige aku seisukorrast – mida kehvem aku (väiksem mahtuvus), seda suuremad pingeimpulsid. Olid max 200V.

Comment

Suht omapärane lähenemine on diood maha lasta Kurb on see, et mul pole niipalju ruumi, et suuri vidinaid sinna panna. Vidinate paigutamiseks on ruumi 3cm2 ja kõrgust 3mm. see seab omad piirid. Kui ruumi natukene rohkem oleks siis teeksin triakiga või paneks RBO40-40G, saaks lihtsa ja lollikindla.
          Sain täna paar aju lahkamiseks ja seal oli kaks varianti:
          Esimene oli läbi S1D dioodi mille järel transil:

Name:	transil.jpg
Size:	47,3 KB
ID:	868794
          Teisel, tiba uhkemal ajul oli kõigepealt pandud TVS ja sealt edasi läks diood:

Name:	aju.jpg
Size:	53,6 KB
ID:	868795

Oskab keegi efektiivsust kommenteerida? Ma ei ürita teha mingit tuumasõlme kus kõik peaks kõige parem olema aga samas ei tahaks, et mõne aja pärast mõne lolli arvestuse pärast suitsu tulema hakkab...

Comment

Working...
          X