Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Jootekolb ja jootmine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Jootekolb ja jootmine

Tänan kõiki abi eest!

Kolvi otsa(millele ma suurest vihast ka viili näitasin) sain korda tootega: Tip Activator

Lisaks hankisin lauanukale jootejaama Weller WHS 40, mis siiani näib hea olevat. Probleemide tekkimisel annan teada, mis, kus ja kuidas.

Oskate ehk jagada soovitusi korraliku kolvi hankimiseks? Oli Vellemani 1400.- kolb, mis võttis tina hästi külge ega jätnud kunagi hätta, kuid pandi pihta.... Nüüd ostsin oomipoest 185.- Velleman VTS25N, mille otsa on võimatu tina saada. Minu arusaam on kolbist ikka selline, et tina peaks keanasti otsale jääma.... Ehk oskate soovitada head kolbi, mis jääks samuti kuskil 1500.- piiridesse... Ise uurin hetkel Welleri võrgutotiel olevaid kolbe, kuid ei tea ehk peaks hankima mõne jootejaama... Ühesõnaga jooteriista vaja trükiplaatidega tegelemiseks
    Olen algaja, kuid visa õppija

ise tarvitan sedasama wellemani 25w jootekolbi, ausalt öelda täitsa hea riist.3-4 otsikut kulub aasta jooksul läbi, aga midagi paha tema kohta õelda ei saa.
    võib olla on asi jootetehnikas,see oli vanasti, kui tinatilk kolviotsale püüti.selliste jootekolbidega käib asi natuke teistmoodi.

Comment

kui welleri jaama jaoks raha ei jätku, siis võib imho julgelt vaadata mõne klooni poole, millele welleri otsikud sobivad.
      endal 10 aastat kasutusel monacori jaam (monacor on suures osas sildikleepija ja hulgimüüja, nagu velleman-gi), millele pole midagi ette heita.
      GSM: 5039624

Comment

Originally posted by kreeklane@Sep 25 2004, 22:03
        ise tarvitan sedasama wellemani 25w jootekolbi, ausalt öelda täitsa hea riist.3-4 otsikut kulub aasta jooksul läbi, aga midagi paha tema kohta õelda ei saa.
        võib olla on asi jootetehnikas,see oli vanasti, kui tinatilk kolviotsale püüti.selliste jootekolbidega käib asi natuke teistmoodi.
        Ehk seletad lähedalt, mis ime jootetehnikat sa kasutad siis käesoleva kolviga? MIna ei leidnud sellele kolvile muud otstarvet, kui lahtijootmised ja võileva küpsetamine...

Comment

Originally posted by TanelValdna@Sep 26 2004, 01:29
          Ehk seletad lähedalt, mis ime jootetehnikat sa kasutad siis käesoleva kolviga? MIna ei leidnud sellele kolvile muud otstarvet, kui lahtijootmised ja võileva küpsetamine...
          kuu või nii tagasi ilmus tevalo uudiskirjas muide päris hea artikkel jootmisest.

tina kolvi peale võtmata saad joota nii: asetad peenikese, kampoliga tinatraadi joodetavale kohale ja kuumutad kolviga traadi pealt, kuni vajalik kogus tina voolab otse jootekohale.

kuigi jah, kolviga, mis tina külge ei võta, on tõesti väga ebamugav tööd teha.

tegu võib olla ka liialt kõrge temp-iga, mille tagajärjel otsik oksüdeerub kiirelt.

Comment

Täitsa nõus, et ebamugav. Midagi ehitades juppe plaadile joota pole vigagi aga remont on rist ja viletsus - jube tüütu on kogu aeg tinapumba või -sukaga vehkida. Hea kolviga peab saama tina plaadilt ka ära võtta, mis nende kolbidega kohe mitte ei õnnestu. See ei kehti jootejaamade puhul, kus selleks otstarbeks teine kolb veel. Pealegi pole ka proffidel selliseid jaamu just ülearu palju - firmajuhi silmad läheksid ümmarguseks, kui iga mees hakkaks oma lauale sellist asja nõudma.
            Peale mõne tinapeletava otsikuga kolvi proovimist läksin tagasi vene kolbide peale. Jupi 6mm vaske ikka leiab, et sellest suvalisi otsikuid teha. Ja kestab see paar aastat . Minul vähemalt küll, sest otsik tuleb peeneks pinnida, mitte viilida või käiata ja võimsusregulaator on samuti vahel - üks kolb käib vähemalt 5-6 aastat, kuigi töötab hommikust õhtuni ja vahel rohkemgi.
            Harjutamine teeb harjutajaks.

Comment

isegi pilt on pandud, nii et ma vaevalt paremini seletada suudan.tundub, et parim tinatraadi läbimõõt on 0,7mm,sellega saab enamus töid teha.selline tehnoloogia annab ilusa puhta ühenduse ega riku ka peenikesi trükiradasi.
              veel. kolviotsa tuleb regulaarselt puhastada,MINGI METALLASJAGA KRAAPIDA EI TOHI! kõige lihtsam on kasutada puhastussvammi,äärmisel juhul võib kogemuste omamisel ka näpuga liigse tina maha tõmmata.veel üks asi. erinevalt vanadest vene kolbidest, ei armasta uued kampolit. nii, et kampoliga ei maksa liialdada.piisab sellestki, mis tinatraadi sees on.

Comment

Tahaks ka mainida, et sai hiljuti uus kolb muretsetud ja see on ikka viima saast...vähemalt minu jaoks. Otsale põleb mingi minuti-kahega selline krobeline hallikas kiht peale ja siis enam tina kinnivõtmise lootust pole. Ja kuumeneb ka veel nii hullusti...sa ükskord isegi varje tinutamisel varje läbi isolatsiooni keskmise juhtmega kokku sulatatud :S Ja see oli veel toitejuhe.

Comment

siin võib olla viga kolviotsikus.ehtne kolviots on mitmekihiline-alguses vasksüdamik,edasi teraskate,see on kroomitud,ja ots on töödeldud tina külgevõtvaks.
                  odavatel hiina kolbidel oli vasksüdamik nikeldatud(see on odavam kui kroomida)kuid tina nad külge ei võtnud ka põlesid kiiresti läbi.

Comment

Ega ma saatsin jah selle originaal otsiku kohe lauasahtli põhja tolmu koguma. Panin tavalise vasest otsa....aga see põleb ka kiirest... :angry:

Comment

Kasutan siis oma skeemide kokku jootmisel ülal näidatud võtet, kuid oskate ehk komenteerida järgnevat tevalos müügil olevaid kolbi: 82-491-12 ON mõtet sellist endale hankida, kui ons ov, et tina kenasti otsal püsiks ja skeeme jootes igavest kadalippu ei oleks...

Comment

ega ta wellemani omast kehvem ole,ainult et otsik peaks olema siis 5mm. ise eelistaksin 0,8-1mm otsa.elektroonika on peeneks läinud ja jämedamat otsa läheb harva tarvis.

Comment

Mul ka oomipoe 25w Vellemani kolb.
                          see läheb liiga kuumaks . Üpris jama sellega joota. Samuti on selle väga jäik toitejuhe.
                          http://www.alldatasheet.com/

Comment

Originally posted by kreeklane@Sep 26 2004, 13:05
                            ega ta wellemani omast kehvem ole,ainult et otsik peaks olema siis 5mm. ise eelistaksin 0,8-1mm otsa.elektroonika on peeneks läinud ja jämedamat otsa läheb harva tarvis.
                            Mõttes oli see, et ehk paerm? Kuid milline jootetehnika muidu kvaliteetsema tulemuse annab? Kas tina võtmine kolvile ja siis selle otsaga skeemile või siis tina skeemi ja kolvi vahele nagu ülal piltidel näidatud on? Enda loogika järgi arvan, et too viimane, sest muidu jõuavad ju tinasse pressitud kampoli segu ju ära aurata ning kaotada oma puhastavad omadused... Parandage mind, kui eksin, sest see vaid minu vaimusilma üllitis

Comment

Originally posted by kreeklane+Sep 26 2004, 09:46--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (kreeklane &#064; Sep 26 2004, 09:46)</td></tr><tr><td id='QUOTE'>erinevalt vanadest vene kolbidest, ei armasta uued kampolit. nii, et kampoliga ei maksa liialdada.piisab sellestki, mis tinatraadi sees on.[/b]

kampol ei tee mitte midagi paha, välja arvatud ehk see, et kolvi otsa tuleb sagedamini kõrbenud kampoli jääkidest puhastada.
                              pigem vastupidi. pigem natuke rohkem, kui vähem kampolit. üleliigse saab alati piirituse või lahustiga ära puhastada, aga jooted jäävad korralikud.
                              tinatraadi sees olev kampol aurab tina kolvile võttes praktiliselt kohe ära. sellest on kasu ainult siis, kui otse tinatraadiga jootekohal toimetada (nagu minu viidatud pildil üleval). see aga nõuab seda, et jootekoht oleks fikseeritud - käe vahel nõnda joota on raske - nõuab "kolmandat kätt".
                              teine hea asi, mida kampol teeb, on täiendav termokontakt kolvi otsa ja jootekoha vahel. toimib nagu "termopasta", mis parandab ülekannet ja soojuse laiali jaotab. näiteks detailide lahtijootmisel veidi kampolit jootekohale ja tina sulab oluliselt kergemini (kiiremini).

<!--QuoteBegin-TanelValdna
                              @Sep 26 2004, 14:29
                              Mõttes oli see, et ehk paerm? Kuid milline jootetehnika muidu kvaliteetsema tulemuse annab? Kas tina võtmine kolvile ja siis selle otsaga skeemile või siis tina skeemi ja kolvi vahele nagu ülal piltidel näidatud on? Enda loogika järgi arvan, et too viimane, sest muidu jõuavad ju tinasse pressitud kampoli segu ju ära aurata ning kaotada oma puhastavad omadused... Parandage mind, kui eksin, sest see vaid minu vaimusilma üllitis[/quote]

kui jootekohad on puhtad ja jootekoht fikseeritud, siis *kiirem* on joota tinatraadiga. sellisel juhul saab hakkama ka ilma "välise" kampolita.
                              muidu on tina kolviga jootekohale viimine kindla peale väljaminek, kuna kõik vead (näiteks tina ei "hakka (oksüdeerunud jootekohale) külge" torkavad kohe silma.
                              traadiga jootes on võimalik tekitada olukord, kus tina voolab küll jootekohale ja väliselt on kõik ilus, kuid ühendus ei ole kindel. kahtluse korral kuumuta veel kord jootekohta ja kohe näed, kas tina voolab korralikult ja jaotub ühtlaselt jootekohale või voolab tilgana kokku.
                              kasutage kampolit (või mõnda muud, mitteagressiivset räbustit). muidu kvaliteetset jootekohta ei saa.
                              ilus jootekoht on selline, mida ei ole võimalik kõrvalolevast tehasejootest eristada.

Comment

Working...
                              X