Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Abi tinutamisel

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Abi tinutamisel

Siiamaani olen tinutamisega üle kivide-kändude hakkama saanud, aga nüüd on vaja üks trükkplaat teha ja ei tule kuidagi välja. :'( Tina ei taha nimelt kinni hakata. :'(

Kolb on mul üks vana vene kolb, millel ma viilisin otsa väiksemasse ümarasse mõõtu ;D Nüüd selline jama, et ots läheb ruttu mustaks ja enam ei sulata tina. Siis ma liivapaberiga ikka puhastan seda. On's kõigil nii? Olen lugenud siin temperatuuri hoidmisest. Minu kolvil mingit regulaatorit küll pole. On see temp hoidmine tähtis?

Tina on ilma kampolita. Kampolit, mis mul on, ma enam ei kasuta, sest paistis, et see teeb asja veel hullemaks. Äkki on hoopis tavott. Ei tea.

Nüüd tuleb mul osta korralik kampoliga tina. Aga millist valida? Ja kas kolb kõlbab, või tuleb see ka uus osta? Pole eriti raha ka ülearu. Aga kui uus osta, siis kas trükkplaatide jaoks tehakse mingit special väikest kolbi ka? Selle suurega kipub käsi värisema hakkama.

Hulk lolle küsimusi küll, aga pole kellegi muu käest küsida ka. Äkki keegi teab mingit linki mõnele lehele, kus õpetatakse tinutama, kas või võõrkeelsele.

Mul oli vene kolviga täpselt sama jama - otc tahmus kogu aeg. Aitas ainult pidev viiliga puhastamine. Tegelikult kipuvad moodsate kolbide otcad täpselt sama moodi kärssama Mõnus vahend puhastamiseks on niiske shvammi tükike, nagu oled jootejaamades näinud - tõmbad särts üle ja otc puhas.
    Tina ei hakka plaadile, kui plaat oksüdeerunud - käi peene liivapaberiga üle. Eraldi kampolit võib lahustada piirituses, saad kampol-laki.Kui sellega plaat üle võõbata, hakkab tina alati külge ja oksüdeerumist pole karta.
    - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
    - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Samas ega sellest kampoliga tinast ka ei pruugi eriti kasu olla kui reguleeritav kolb pole. Endal sama asi, natuke aega sai tinutada ja siis hakkas juba kolb kampolit tina seest välja põletama. Aitas lisa kampoli kasutamine, mingi vene ajast jäänud aga väga abiks

Comment

Milline se reguleeritav kolb on? Jootejaam? ???

Comment

Trükiplaat tuleb enne jootmist ja juppide paigaldamist üle lihvida. Sobib kõige peenem klaaspaber, ise kasutan tikutopsi külge või vana veneaegset kustukat( seal liiv kummi koostises). Kolb pole küll probleem 30W 220V kõlbab igati. Trükiplaadi võib piirituse-Kampoli lahusega kokku määrida on lihtne joota. Teed selle küünelaki purgi sisse. Sel juhul saad iga tinaga joota. Ise joodan kõige peenema lääne tinaga. Selles on vägahea puhasti.

Comment

Ja juppide jalgu ei pea vist väga pikaks jätma, ma pakun. Kuskil küll räägiti, et jalad lõigatakse parajaks alles pärast jootmist, aga ma ise teen nii, et lõikan jalad selliseks, et nad 2-3 mm üle plaadi ulatuksid. Siis surtsti tina peale ja korras (tavaliselt) . Aga vahel on küll nii, et tina va raip ei taha peale jääda

Eriti vihkan ma juhtmete/kaablite jootmist...vot see on alles piin > Tükk aega kärsatamist ning siis hakkab isolatsioon ka veel sulama ja mis kõik veel :P

Comment

pista kaabli puhastatud soon kampolipurgi sisse, võta kolvi otca veidi tina või pane tinatraat lähedale ja kuumuta veidi jootekolviga. Otc puhas ja ei mingit sulamist.
              - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
              - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Abiks on ka jootevedelik.Töötab väga hästi.Vanasti Orto tootis.Pärast vedeliku kasutamist tuleb aga tinutatavad kohad piiritusega puhtaks pesta,kuna jootevedelik sisaldab mingil määral ka hapet,ning pesemata jätmise korral võivad trükkplaadi rajad ja detailid oksüdeerima hakata.Kas seda vedelikku praegu ka müüakse ei tea.
                Vana helitehnika remont Pärnus

Comment

Heh. mäletan seda ollust. Pudeli oli kiri: sobib eriti hästi elektroonika jaoks. Ega ei sobinud küll - söövitas rajad ära, nagu eelkõneleja mainis. Peale puhastamist oli muidugi ok.

Comment

Läksin siis täna poodi, ostsin:

Kanpoliga tina 15EEK
                    Jootepasta 30EEK
                    15W Kolb 150EEK(rohkemaks polnd raha)

...ja asi edeneb nagu võluväel! Nagu haldjas oleks üle käinud, nii ilusti hakkab kinni ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Krt kahju siiani kulunud ajast ja närvidest, mis ma selle vana tina ja tavotiga raiskasin. ;D

Comment

Working...
                    X