Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

hiire sisu identifitseerimine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

hiire sisu identifitseerimine

Nii, algaja robootik-wannabe nagu ma olen, asusin hooga vanade arvuti juppide kallale, millest arvasin endal kasu olevat. Hiire seest avastasin need ilusad kenad andurid, mis fikseerivad läbi "akendega" ratta hiire liikumist. Kas keegi ütleks kuidas neid nimetatakse, et saaksin nende hinge-elust lähemalt lugeda?

Oota! Las ma teen seda natuke paremaks...

opto interrupter ehk optokatkesti
    edit: tavaliselt nad nagu ühes tykis aga see Sinu pildil pmst sama

Comment

Hiirel on kaks optopaaride komplekti, üks vertikaal- ja teine horisontaalliikumise jaoks. Kumbki komplekt koosneb omakorda kahest optopaarist, et eristada liikumise suunda. Infrapuna valgusdiood võib komplektis ka üksainus olla, aga fotodioode on kaks. Läbi ketta pilu saavad ühe komplekti fotodioodid niiviisi valgust, et piluketta pööramisel võib eristada neli erinevat kombinatsiooni:
      1. Valgust saab esimene fotodiood ja teine ei saa.
      2. Valgust saavad mõlemad fotodioodid.
      3. Valgust saab teine, esimene ei saa.
      4. Valgust ei saa kumbki.
      Sellises järjekorras on kombinatsioonid ühes suunas pööramisel, vastassuuna puhul on ka kombinatsioonide järjekord vastupidine. Nii tuleb info liikumise suuna kohta.
      ...1-2-3-4-1-2-3-4-1-2-3-4-1... - üks suund,
      ...4-3-2-1-4-3-2-1-4-3-2-1-4... - vastupidine suund.
      Niipalju "hiire hingeelust" minu poolt.
      Elektroonika töötab suitsu baasil.
      Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
      Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

nii..toppama jäin. Ehitan alustuseks ühte lihtsat valgust järgivat robotit. Soovitatud on võtta anduriteks vana hiire seest infrapuna dioodid (IR emitter). Aga seal on dioodid kahe jalaga. Minul on aga kolm jalga neil.... testeriga katsetasin, kõik jalad on erinevad, st ei ole ühenduses midagi. <_<

Comment

Mul oli kunagi umbes sama jama, et kolm jalga. Ajasin siis ELFA kataloogist välimuse järgi eluka margi välja ja nägin kirja "double foto..diode" oli vist. Mina sain nii aru, et seal on lihtsalt kaks elukat ühes..

Comment

Kolme otsaga võib muidugi kaks fotodioodi olla (üks ots on ühine mõlemale), IR LED ehk infrapuna-valgusdiood teisel pool piluketast siis tõenäoliselt ikka kahe otsaga, kui ühine mõlemale optopaarile. Kui aga kumbagi fotodioodi jaoks oma LED, võib ka nendel ühine ots olla ja sel juhul ka sealt tuleb kolm otsa. Võimalik ju on, kuigi pole ise sellist varianti näinud.

Comment

Originally posted by raitl@Nov 2 2004, 21:34
              Soovitatud on võtta anduriteks vana hiire seest infrapuna dioodid (IR emitter).
              Peaks ikka selle võtma, mis ka hiire sees valgust vastu võtma mõeldud ehk fotodiood, LED ei tarvitse valgustundlik olla (osa neist siiski on).

Comment

Originally posted by fre@Nov 2 2004, 23:48
                Peaks ikka selle võtma, mis ka hiire sees valgust vastu võtma mõeldud ehk fotodiood, LED ei tarvitse valgustundlik olla (osa neist siiski on).
                Eip :P Võtsin need samad punased IR dioodid, kasutusel ainult kaks jalga, ja täitsa toimib valguse intensiivsuse määrajana. Nad mul kasutuses robotil valguse suuna määramiseks.

Comment

Working...
                X