Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

küsimused mis mind vaevavad

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Mingid lollid teadlased kunagi enne elektroni avastamist vist lepisid kokku, et elektrivool liigub vales suunas ehk siis vastupidi elektronide liikumise suunale :P
    Sex, drugs & rock'n'roll -- need kolm sõna elavad igavesti!

Comment

olen kuulnud, et tegelikult liiguvad elektronid plussilt miinusele. see on lihtsalt kokkuleppeline, sest sel ajal, kui alles avastati elektrivool,siis oligi plussilt miinusele. hiljem, kui avastati õige suund, oli juba suurem osa elektroonikast tehtud plussilt miinusele ja nii jäigi see niimoodi. :blink: :blink: :blink: Loodan,et mu allikas oli õige.
      tel 53729764

Comment

Originally posted by hull algaja@Nov 15 2004, 15:47
        olen kuulnud, et tegelikult liiguvad elektronid plussilt miinusele. see on lihtsalt kokkuleppeline, sest sel ajal, kui alles avastati elektrivool,siis oligi plussilt miinusele. hiljem, kui avastati õige suund, oli juba suurem osa elektroonikast tehtud plussilt miinusele ja nii jäigi see niimoodi. :blink: :blink: :blink: Loodan,et mu allikas oli õige.
        elektrivool plussilt miinusele
        elektronid miinuselt plussile
        voolu suunaks loetakse positiivsete laengutega osakeste liikumissuunda

Comment

Mulle seletas kunagi üks "teadlane" nii:
          Vooluringis, kus patarei ja lamp jooksevad elektronid hirmsa kiirusega lambi poole, annavad selle sees oma energia ära (lamp läheb põlema) ja siis vudivad "tühjalt" edasi miinuse poole ja seda niikaua, kuni patareil pole enam elektronidele midagi anda ja need jäävad seisma .
          Küsisin, et mis juhtub siis kui juhe järsku katki lõigata. Tema jäi korra mõttesse ja siis ütles, et küllap sel juhul elektronid jooksevad kuni juhtme otsani, panevad siis hirmsa piduri peale ja vahivad juhtme otsast puntras välja ja ootavad, kuni teine traadiots jälle vastu tuleb, et saaks edasi põrutada. Laevalguse lülitis pidi just sedamoodi olema.. :P

Comment

See mis hrmsa kiirusega juhet pidi leegib, on tegelikult elektriväli, mitte elektronid. Viimased on suht aeglased (vist kümned meetrid sekundis valguse kiiruse vastu välja puhul).
            Välja aga võib võrrelda ehk ... kolliga/vaimuga kes lehvib kus tahab ja vahest, kui vägi suur, hüppab ka üle katkilõigatud juhtmete...
            - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
            - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Ma ei tahaks iriseda aga kas ei oleks selle foorumis jobutamisele kulunud aja asemel mõtet seda füüsikaraamatust lugeda ?
              Talupojatarkus on tore asi aga ainult põllutööde puhul.

Comment

Aga kõik talupojad pole vast jõudnud kooliraamatute hulgast läbi närida ja neid ikkagi huvitab, kuidas see elekter võiks liikuda. Väga teretulnud nähtus ju ! Aga iga inimene teab (peaks vähemalt teadma) kui raske on midagi uut selgeks saada, selleks tuuakse võrdlusi, lihtsustatakse, leitakse sarnasusi ... Aga kui mõni arvab, et tal aeg nii väärtuslik on, et isegi teisi aidata ei raatsi, siis pole sedasama vaja teistele peale sundida. Siin foorumites jutustataksegi just sellepärast, et saada asjalikke nõuandeid, mitte professionaalset kriitikat!
                Head susserdamist !

Comment

Ajalooline põhjendus kah, miks vool plussilt miinusele liigub.

Nimelt avastati kõigepealt elektrivoolu liikumine vedelikes, kus liikusid positiivsed ioonid plussilt miinuspoolele. Elektron aga avastati tunuvalt hiljem.

Muide, teate, miks teatris ja kinos kustub valgus aeglaselt ? Seepärast, et elektrik tõmbab aeglaselt pistikut seinast välja.
                  Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Originally posted by martinj@Nov 15 2004, 19:23
                    Muide, teate, miks teatris ja kinos kustub valgus aeglaselt ? Seepärast, et elektrik tõmbab aeglaselt pistikut seinast välja.
                    jah, reostaadiga keerab

Comment

Küsimus Gratman´le - ons nüüd elektrivoolu olemus selge?

Isiklikult mulle on kama kaks, kuidapidi elektronid liiguvad või kas nad üldse liiguvad.
                      Küll tean ma aga skeemi vaadates, kuidas käitub pn siire sõltuvalt toite polaarsusest - juhib või ei juhi. Kuidas peab olema pingestatud transistor, et töötaks jne.
                      1987 aasta väljalaske tulevasele elektroonikule on ehk füüsikatunnis elektrist midagi juba räägitud. Edasi soovitaks endal katsetada, alusta kasvõi Ohmi seadusest ja proovi selle kehtivust testri, mõne takisti ja patarei abil. Samm sammult, koosta mõni lihtsam skeem ja nii need teadmised pisitasa tulevad. Edu!

Comment

Minu point oli selles et siit ammendavat infot nii või naa ei saa, foorum on rohkem pisemate probleemide jaoks kui see et "ma ei oska midagi, seletage kõike".

Comment

Algne küsimus oli piisavalt argumenteeritud ja huvitav.
                          Paljud meist siis teavad sllest, kuidas liiguvad elektronid ja mis üldse on elektrivool? Mõnel on jah, jumala ükskõik...peaasi et liigub ja asi töötab, aga kui kellelgi veidi sügavam huvi, siis ei tasu suhtuda sellesse nii, et "õpi enne füüsika selgeks, kui tuled siia küsima"...
                          Pealegi, keegi ei laotanud siia hunnikut valemeid, et oma professionaalsust näidata või lihtsalt targana näida ja keegi ei rõhunud põhjalikkusele...vaevalt et küsijagi.
                          Igaüks ei ole õppinud ega huvitunud elektroonikast maast madalast, et panna koolis erilist rõhku füüsika tundidele...see huvi võib tulla alles vanemas eas ja minumeelest Tevalo foorum on just õige koht küsimiseks - kus siis veel! Oluline, et ei tekiks olukorda, kus üks loll jõuab rohkem küsida, kui kümme tarka vastata.
                          Vastamine on ju vabatahtlik, seda tasuks ka meeles pidada.
                          Lihtsalt arvamus .

Comment

Mul just algas füüsikas see elektri osa ja kuigi ise arvasin, et tean juba selles raamatus olevast kõike, siis läbi sirvides leidus ikkagi mõni asi, mida ei teadnud.

Kui elektroonika huvitab, siiis peaks seda alustama kooli füüsika tundidest,juhul kui varem pole sellega tegelenud
                            tel 53729764

Comment

Oh sa nuga! Kus on alles vastuseid...

Jah ma mäletan veel põhikooli füüsika tunnist kuidas defineeritakse elektrivoolu. Olen lugenud miskit põhikooli elektri raamatut, täpset nime ei mäleta. Viimasel ajal olen pisut netist uurinud elektroonika alast kirjandust. Aga silme ette ei teki pilti kuda see asi seal juhtmes siis tegelikult on(enamikes raamatutes seda ei kirjeldata algul, minuteada)... ja nagu selgub ühe mehe jutust, paistab et seda ei olegi vaja niivõrd "tunnetada", kui just teada et see on nii. (@ndres'e jutt siis)

Igaljuhul targemaks sain küll. Tänan vastuste eest

Hea et on ka inimesi kes asja oskavad ja oma teadmisi teistega lahkelt jagavad.

Edit: Ja veel, mul polegi plaanis olnud elektroonikat omale selgeks teha puhtalt küsimus-vastus stiilis (nagu mõni mees arvab).
                              /--/

Tegelikult on lugu nii, et selle asja peaksin ma päris selgeks saama kuna õpin TPT's esimesel kursusel ja juba järgmisest semestrist hakkab Elektrotehnika ja praegu hakkab füüsikas Elektromagnetismi osa aga natuke eelõppimist ei tee ju halba. :P

Comment

Originally posted by qratman@Nov 19 2004, 17:17
                                ... et selle asja peaksin ma päris selgeks saama kuna õpin TPT's esimesel kursusel...
                                Ahhaa, siis saab oma küsimustega veel ka õpetajat "kiusata". Selle kohta väike anekdoot või tõenäoliselt isegi tõestisündinud lugu.
                                Ohvitser õpetab noorsõduritele aatomi ehitust. Noh, et tuum ja selle ümber need elektronid seal tiirlevad... Üks tõsine huviline siis küsima, et mis seal tuuma ja elektronide vahel siis on? Vastus - Noh, mis seal ikka on, õhk muidugi...
                                Elektroonika töötab suitsu baasil.
                                Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                                Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Working...
                                X