Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

kes teeks trükkplaadi valmis?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

kes teeks trükkplaadi valmis?

Teen siin vaikselt oma esimesi katsetusi elektroonika vallas ja parajasti on käsil tda1562 kivi põhjal võimendi. Kõik osad on juba käes ja isegi korpus on läbi mõeldud, kuid kogu värk seisab trükkplaadi puudumise taga.
    Olen selle valmistamise kohta uurinud küll ja ega see väga keeruline ei paistagi olevat, kuid hetkel ei jõua piiratud eelarve tõttu lihtsalt kogu kraami (keemia, pliiats ja plaat ise) tegemise jaoks osta.
    Seega kes oleks nõus trükkplaadi valmis tegema ja postiga mulle saatma? Skeemi annan ise.
    Seda kõike mingi sümboolse summa eest (eelarve on tõesti piiratud)!

Aidake algaja hädast välja

Ahjaa, üks probleem veel. Nimelt on skeem hetkel tavalisel vihikulehel. Ilmselt tuleks see reaalses mõõtkavas kuhugi programmi sööta, aga millisesse? Ühesõnaga, mis programme te kasutate trükkplaadi jooniste tegemiseks?

EDIT: sellega on korras.

Comment

Originally posted by kosmonaut@Dec 5 2004, 22:22
      Teen siin vaikselt oma esimesi katsetusi elektroonika vallas ja parajasti on käsil tda1562 kivi põhjal võimendi. Kõik osad on juba käes ja isegi korpus on läbi mõeldud, kuid kogu värk seisab trükkplaadi puudumise taga.
      Olen selle valmistamise kohta uurinud küll ja ega see väga keeruline ei paistagi olevat, kuid hetkel ei jõua piiratud eelarve tõttu lihtsalt kogu kraami (keemia, pliiats ja plaat ise) tegemise jaoks osta.
      Seega kes oleks nõus trükkplaadi valmis tegema ja postiga mulle saatma? Skeemi annan ise.
      Seda kõike mingi sümboolse summa eest (eelarve on tõesti piiratud)!

Aidake algaja hädast välja
      kes vähegi tegija on, küsib tegemise eest ilmselt rohkem, kui "keemia, pliiats ja plaat" maksavad. seega tuleb sul ilmselt ikkagi endal teha.

odavaimat trükkplaati nägin punasel tänaval asuvas n.n. ret-i poes.
      miski 50x18cm tahvel maksis 5 kr.

spets trükkplaadipliiatsi asemel kasutad nitrovärvi ja viilitud otsaga süstalt, küünlaleegi peal otsast peenikeseks tõmmatud klaastoru või kasvõi tühja pastakasüdamikku, millel on kuul nõelaga välja lükatud (värv peab siis pisut paksem olema).

keemia... jah, raudkloriidi või persulfaadi pead küll ise ostma. maksab suurusjärgus 50 kr. väike pakk.

kui see ka üle jõu käib, siis lõikad vanast rauasaeterast käiatud noaga trükkplaadist rajad välja. viimasel elektroonikahuviliste kokkutulekul oli üks mees, kes demonstreeris väga edukalt seda tehnoloogiat. pisut kannatust ja harjutamist ning täiesti tehtav.

ega ajutise rahapuuduse tõttu siis veel tegemata jää.
      GSM: 5039624

Comment

Ise olen kasutanud radade joonistamiseks tavalist veekindlat markerit, sellega on palju mugavam majandada kui nitrovärviga. Kasutan persulfaadi lahust. Olen unustanud ka trükkplaadi terveks ööks likku aga marker oli ikka peal ja rajad selle all terved.

Comment

ise joonistan kah tavalise markeriga. (Sellisega mille uhes otsas on preenem ja keises veidi jämedam ots, ning mida igas korralikus elektimaterjalide poes müiakse.) Samuti on hea kasutad sinist või rohelist markerit. Siis on hästi näha kus kiht liiga õhukeseks jääb. Töötab ka raud3kloriidiga.
          MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
          KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !

Comment

Natuke offtopic küll aga kuidas tehakse trükkplaate, kui on mingi proze mille jalgade vahe pole üle 1mm ja kahe raja vahel on alla 0,5 mm rajad ise sama laiad?Laserid või mingi lõikamisega?
            tel 53729764

Comment

Fotomeetodil ikka!
              - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
              - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Hetkeseisuga tundub, et proovin sellega ikkagi ise hakkama saada. Ei tule see nii kallis midagi...

Comment

"Press'n'Peel" on samuti hea variant.
                  Prindid laserprinteriga selle peale, triikrauaga trükkplaadile.

Pidi töötama ka fotopaberiga(samuti selle paberiga mis on näiteks kroonikas).
                  Pole kumbagi ise proovinud, aga tahan fotopaberit proovida
                  http://www.alldatasheet.com/

Comment

Triikrauaga? mis paberiga tegu? Laser printeris ju ahi, see soendab asja ikka päris kõvasti kas se liim seal slama ei hakka?
                    S A C
                    Siberian Audio Concept

Comment

mis liim?

Comment

Triikrauga jah
                        Mingit liimi siin nagu ei ole.
                        "Press'n'Peel" on sihuke sinine, kilejas. A4 seda maksab umbes 50kr.
                        Fotopaber, selline mis kasutatakse printeriga värviliste piltide printimisel.
                        See paksem, eri paber.

--edit--
                        http://www.tevalo.ee/foorum/index.php?showtopic=2970
                        vaata samuti skeemi foorumi all olevat teemat "skeemi kile"
                        http://www.alldatasheet.com/

Comment

Pikemat aega juba kasutan paksude telefoniraamatute kaardilehti. Laseriga prindid peale, triigid läbi valge lehe trükiplaadile, leotad leiges vees ja viskad söövituslahusesse.
                          Kannatab kuni 0,5 mm radade tegemiseks.

Comment

olen teinud markeriga rajad ning tartu tiigi elektroonikast ostetud odavat trükkplaati kasutanud(ple seal kll alati suureparase väljanagemisega ag ülipeenikese liivapaberiga puhtaks ja korras) ning sealt samast ostetud raudkloriidi kasutanud lahuse tegemiseks

P.S Marker on mingi "Colli-Marker" (vaadata üks peenike (mikroskeemide juures)ning üks keskmise jämedusega tavaliste radade tegemiseks.
                            Ise olen ka kõige peenemaid ja keerulisemaid radasid teinud markeriga, mis tunduvad ainult kilega võimalik teha

Comment

Originally posted by rehi@Dec 7 2004, 16:46
                              ... triigid läbi valge lehe trükiplaadile...
                              Milleks seda läbi valge lehe triikimist vaja on?

Comment

Working...
                              X