Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

trükiplaat

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

trükiplaat

On nagu selline proble et ma siis üks päev hakkasin trüükiplaati tegema nuh sai tehtud ja mittu projekti aga siis sai nagu see trükiplaat otsa mida sai kõrvetatud ja projekte tehtud.
    Nüüd siis ostsin uue ja krt. üldse ei kõrveta seda vaske sealt maha..........söövituspulber on sama (naatriumperoksiidsulfaat..... või midagi sellist) ainult et uus plaat ja ma siin juba mitu tundi ootan plaat ei tee lahuses teist nägugi ainult et marker hakkab juba vaikselt maha lagunema.
    Igal juhul on küssa selles et milles on proble et ei kõrveta korralikult ???

Ma olen nädal aega leotand plaati ikka oli samasugune nagu alguses, lõpuks kuidagi kuumutadades seda lahust sain valmis sellega.

Comment

okei võiks ju liguneda pikemat aega aga marker hakkab maha kooruma ju >
      ja siis ennem nagu pole trükiplaatidega sellist jama olenud.........heh ilge jama rsk

Comment

Naatriumpersulfaadi lahus peab olema >=50 kraadi!!! Siis võtab ca. 5 mintsiga puhtaks. Muidu..jääb nagu puu taha kinni
        - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
        - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Kui sa kaua aega sama vedelikuga söövitad,siis läheb see järjest hullemaks.Lõpuks ei võta midagi

Comment

Sedan'd küll, et kulub. Lahus läheb ilusasti siniseks.
            Raudkloriidi lahus ju ka "kulus".
            - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
            - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Naatriumpersulfaadi lahus peab olema >=50 kraadi!!! Siis võtab ca. 5 mintsiga puhtaks. Muidu..jääb nagu puu taha kinni
              heh või viis minti........ma tegin nii et panin purki naatriumpersulfaati panin 50C vee sisse ja siis purk koos kogu kupatusega pliita piale ja hoidis püsivalt 50C ringis ja siis läks ikkegist aega umbes 1 tund.
              Kus juures tegin väikse katse et panin ühte söövitus lahusesse kaks erinevat trükiplaati söövitamiseks, mõneaja möödudes selgus kurb asi et üks plaat oli täiesti puhas ja teisel oli mingi minimaalne kiht maas kuigi plaadid olid ostetud samast poest lihtsalt teine oli ostetud mõni kuu hiljem

Comment

Lahust peabpidevalt loksutama ja segama. Muidu juhtub nii, et sade langeb plaadile ja takistab söövitamist. Samuti võib lahus saada mõne koha pealt ära kurnatud ja kui miski ei ringle, siis selle koha pealt ka ei võta. Sama lugu nagu fotode ilmutamisega!
                Juhend käseb ka pidevalt lahuses solberdada ja põhjusega!

Comment

Mina panen tavaliselt plaadid vasega allapoole lahuse peale ujuma.Siis pole seda muret,et sodi plaadi peale langeb.Kui just 2 mm paxust textoliidist ei tee,siis ujub väga kenasti.
                  Iga loll oskab foorumi otsingut kasutada.
                  Mina ei oska,sest mina ei ole loll.

Comment

loksutan ja keerutan teda sial sees, ja olen tähele pannud kah et altpoolt teeb kiiremini aga ikkegist mingi väikse plaadi 4x5cm kahepoolne maha kõrvetamine võtab ikkegist tapvalt kaua aega võrreldes sellega mis ennem oli..........ennem oli jah suht koht kiiresti tegi ära aga nüüd jube...........lahuse teen alati uue kui kõrvetan.
                    Igaljuhul ei jäägi mul muud üle kui nüüd oodata mingi 1 tund ennem kui valmis saab

Comment

saab ka sellise asjaga:vaskvitrioli(mingi sinine väetis) lahus soolga.Vahekorda ei mäleta.
                      tahaks lennata aga..........

Comment

aaa mis selle raudkloriidiga tõmbab hästi puhtaks we ???
                        On keegi kasutanud???

Comment

Värske ja kuum raudkloriidi lahus söövitab plaadi puhtaks nii mis mühiseb.Ainult ma ei tea,kas seda kraami tänapäeval kuskil müüa ka on.Isiklikult ei ole ma seda naatrium... lahust veel kasutanud.Vanast ajast on veel järgi natuke raudkloriidi.
                          Vana helitehnika remont Pärnus

Comment

[quote]saab ka sellise asjaga:vaskvitrioli(mingi sinine väetis) lahus soolga.Vahekorda ei mäleta.[/quote
                            Kuigi olen diplomeeritud f...a õps,keemiast olen suht tume.Mäletan,et 70.-te keskpaigas sain ühelt TTÜ vanemalt sõbralt mingit sinist puru,mille kohta öeldi,et toimib nagu raudkloriidi
                            vesilahus.No algul toimis ok,aga ta kasutusiga(mõtlen selle all juba kord kasutatud segu)oli suhteliselt lühike.Siis tegin sihukese nipu,et tegin sundelektrolüüsi:trükiplaadi planeerisin nii,et ümber konkreetse plaadi oli "maa",sinna jootsin juhtme,mille ots oli jootekohast ka kaitsva värviga kaetud;selle otsa ühendasin kõva toiteallika + klemmiga ja samasse söövitusanumasse pistsin sama eelpoolmainitud
                            toiteallika - klemmi nii,et selle otsas oli mingi jäme vaskpulk ümbritsetuna vatiga.Peale toite(ca 15-30 volti ühendamist ja selle viimatimainitud vatiga kaetud elektroodi) sisselülimist ning samasse lahusesse ,kus ka ootel trükiplaat vedeles sai söövitusprotsess toimetatud alla 2-minuti.Samas ikkagi lihtsaim ja kindlaim söövitamine,kus mingi kuradi keemiaga ei pea tegelema on
                            raudkloriidi vesilahuses-ja seda usutavasti müüakse nii Tevalo`s kui ka Oomipoes.

Comment

Kummaline küll: söövitasin 100*160 plaadi ära umbes 7 mintsiga. Lahus oli tulikuum ja loksutasin kogu aeg. Ajuti võtsin käe välj, et ennast jahutada
                              Kas kontsentratsioon on õige? Lahja lahus võtab viletsalt küll, kasutatud ka.
                              Raudkloriid on täpselt sama hea sodi aga...
                              - raske saada (kes teab kust leida, andku märku!),
                              - määrib kõike ja kõiki vastikult.

Vasevitriolist lugesin kunagi Radio ajakirjast aga kasutamise kohta ei tea, pidi vist tundide kaupa toimima...

Comment

Working...
                              X