Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Valguskahur

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Valguskahur

Siin sai kodus mõeldud ja ei suutnud aru saada ikkagi kuidas valguskahur töötab...

Mõtlesin et võiks ise midagi sellist teha koduste pidude jaoks värvimuusika on juba ja laserspiro kah ...et miks mitte siis valguskahurit juba.

Mõttetega jõudsin niikaugele kui et minu loogika järgi peaks olema kas lambi sisene peegelpind nõgus? või on kasutatud lambi klaasiks luupi? Mõlemad asjad koondavad valgust minu arust ju? Või on ehk keegi tark kes oskab midagi selle kohta öelda ?

kui mõlemad asjad on õiged siis targem oleks teha vist luubiga, kuskilt ikka leiab kaks-kolm luupi mida kasutada, aga kui luupi ei saa kasutada siis on jama, sest kumerat peeglit ei leia küll kuskilt, vist...ehk keegi teab

Ja mulle ei ole neid kujundeid vaja rohkem huvitab just see et lamp jääb niukese koondatud punktiga majas on see kaugus miskit 6-7 meetrit, nii et selle maa peale ei tohiks väga laiali vajuda see valgus siis oleks super

Nüüd sai küll natukene segane jutt aga ma loodan et keegi oskab midagi öelda ja vabandust kui vale koht selle teema jaoks on, ei leidnud ühtegi tarka kohta kuhu panna :S

No ma arvan, et sul on vaja suuremat sorti nõguspeeglit, mille fookusesse siis oma lambikese paned. Võib ilmselt ka läätsega, jällegi pead lambi kaugust läätse fookusest regullima, et oma valgusjoa maksimaalselt peenikeseks saada. Lamp igal juhul peab võimas olema. Sellise lambi puhul ei pääse ilmselt aktiivjahutusest ja temperatuurikindlate materjalide kasutamisest. Võibolla saab midagi mõne vanema diaprojektoriga kompunnida?
    To boldly go where no man has gone before.

Comment

Aga ma täheldasin et ka tavaline taskulamp suudab suht ereda punkti tekitada ja see ei lähe eriti laiali, nii et lambi võimsuses ple probleemi, sest väga võimas see minu jaoks olema ei pea...kaugus ca 6-7 meetrit...läätsega oleks vist kõige lihtsam seda teha...ja eks seda peab regullima jah, see võib isegi päris keeruliseks osutuda :huh:

Comment

Kui tohib huvi tunda, siis mis sellise lambi mõte on? Lased valguslaigu ja kogu lugu?
        Ma olen kuulnud, et need tööstuslikud, millega igasugu graafikat lastakse, et nende diafragmad, või siis need plaadikesed, millele see pilt või kujund on jäädvustadud... et need on kah miskist kvartsist ja metalliga vms kaetud, kuna valgus on nii tugev, et näiteks paberilehe võtaks paugupealt suitsema kui see ette panna.

Comment

Tegelt minu idee on selline et ma teen kaks koondatud valgusega lampi, sisse võib panna näiteks sinise pirni ja need kaks lampi liiguvad( see on juba teine teema kuidas liiguvad) aga pmst need laigud sõidavad üle rahva..

edit: Mu idee on lihtsalt see et kaks koondatud lampi liiguvad üle rahva...võib olla see ei ole päris õige valguskahur sest valguskahur tekitab kujundeid ja staffi, kuid seda ma ei loodagi...minu viga et ma pealkirja niukese tegin...koondatud valgus punktid, suhteliselt tugevad oleks siis minu mõte ja et kas valgust saab paremini koondada nõgus peegli või luubiga..?

Idee oleks teha see veel kontrolleriga, et näiteks strobo värk...

Comment

Kui keskkond kus seda kasutad on piisavalt pime piisab vabalt 500W lambist ma arvan et isegii 200w -ga saaks hakkama, ehitamiseks soovitan kasutada metalli, nagu prozektoritel, pirnile soovitaks taha panna veel nõgusa reflektori ja ette suurendusklaasi (vanad vene prozektorid on nõnda ehitatud) kuigi see nägus reflektor just eriti midagi juurde ei anna. Kui soovid võin proovida teha pilti vanematest vene prozektorite sisust et saaksid umbes aru kuidas ned on planeeritud jne.

EDIT: Värvilisi pirne ei soovita kasutada nendega sa ei saavuta piisavat võimsust, parem kasutada kas värvilisest klaasist filtreid või siis praegusele ajale tavapäraseid kilefiltreid
            Info võib olla ELUOHTLIK!

Comment

Oleks väga tänulik kui saaks mõned pildid...aga ma arvan et 200w pirn peaks väga kõva olema juba..aga siis see peaks prozektori pirn olema vistis v? ja kas leiaks sellise pirni mis kannataks ka stroboks olemise ära?

ja räägi mulle värvifiltritest ...

edit: Küsimus on nüüd et kust leida kahte nõgusat peeglit?
              teine küsimus veel...vaatasin strobo pirne ja leidsin et 75W stroboskoobi pirn maksab 795 eeku :S

Niih uurisin pirne natukene ja tekkis küsimus et kas kasutada halogeene või hõõglampe?

aga mul on tunne et see pirn ei pea üldse nii kõva seal olema, sest isegi taskulamp teeb värvimuusika töötamisel pimedas toas seinale suht ereda laigu...ja taskulambi pirn ei ole kohe kindlasti 500w...ma rõhutan et asi on koduseks kasutamiseks ja hele laik tekib maksimum kuskil 6-7 meetri kaugusele...

Comment

Ühel konkreetsel tööstuslikul asjal oli lahendatud nii: 250W 24v halogeenpirn, vastav trafo. Korpuse ees lääts. Pirni läätsepoolses küljes plekk ees, et valgus otse välja ei saaks. Teisel pool pirni nõgus plekist taldrik, millele oli kleebitud peeglist lõigatud rõngad. Seda taldrikut ajas muusika taktis mootor ringi. Ventikas ka veel, mis jahutas kogu teemat.
                Sellest 250W pirnist piisas, et saalis kena effekt rahva sisse lasta. Ei usu, et midagi veel võimsamat vaja oleks. (samasuguseid pirne koos trafodega kasutatakse grafoprojektorites). Sellised pirnid on väga tiheda hõõgniidiga, mis annab projitseerides seinale piisavalt ühtlase laigu, kui ta ka fookuses on (tavaline pirn annaks lihtsalt hõõgniidi kujutise)
                Värvilisi kilesid võib saada vastava profivalgustehnikaga tegelevatest poodidest. Hind on muidugi natuke kallis aga need kannatavad soojust ja ei lähe nii kergelt teist värvi. Kile paned kõige ette, st väljapoole korpust teisele poole läätse.

Comment

Aga mul nüüd küsimus, kas pmst oleks võimalik läikivas fooliumist ise see nõgus peegel teha? et niuke plekist nõgus nõu(äratuskelladel on näinud) sinna sisemisele küljele kleepida läikiv(ma mõtlen mitte tuhm foolium vaid selline mis on ikka täitsa peegel peaaegu et kas sellel on mõte või ei tasuks üldse siis seda nõgusat "peeglit" ehitada sinna?

Aga kust sellist pirni leida?Kas see pirn taluks ka strobona töötamist?mitte et ta kaks tundi järjest strobo oleks aga näiteks et kolm minta ca, siis puhkab ja millagi uuesti, või kas sellel on üldse vahet? Ja traffo sobiks ükskõik milline 24v v?

Comment

Stroboskoopides on välklambid. Halogeenlambid ja üleüldse sellised, mida kasutama hakkad, küll stroboks ei sobi.. Peegliks, ma arvan, võiks hädapärast kasutada ka 4-st kolmnurksest peeglitükist koostatud reflektorit ehk? Või hangid mõne ümmarguse, vene aoutodelt pärit esilaterna :-P
                    Üldiselt ei ole see tagumine nõguspeegel tingimata vajalik, seda on vaja selleks, et pool valgusest kaotsi ei läheks... Hõõru kasvõi mõni roostevabast terases potikaas läikima :-)

Lampi ei oska soovitada, eks proovi mõnd kõige võimsamat halogeenlampi. Valgustite kauplustes peaks neid lõdvalt leida olema. Samast kohast küsi ka sobiv trafo. Soovitan alustada odavamate ja kättesaadavamate vahenditega, iseäranis, kui koduseks showtehnikaks teed. See hõõgniidi pilt, millele Digital vihjas.. mnjah, eksa proovi kuidas tuleb. Järgmise versiooni teed juba proffimalt, eelmise ärid naabrimehele :-P

Comment

Strobo lahendad mitte lambi vilgutamise, vaid 2 samm-mootoriga, mis lambi ees plekist nugasid liigutavad. Shutter kinni-shutter lahti.
                      Kui töötab - ära näpi! (A.Ots)

Comment

Raibe ..asi läeb väga keeruliseks ...kahte pirni ple mõtet vist sisse ehitada kah :S..

Comment

Madis, milleks samm-mootor?
                          Paneb ketta, millel 2 või neli auku sees ja tavalise mootori madalate pööretega otsa :-P

Comment

samm-mootor selleks, et saaks ka ilma vilgutamiseta kasutada ja vilgutamiskiirust muuta. kahurist oleme me muidugi juba ammu kaugel oma jutuga, siit hakkab kooruma harilik diskokoll.
                            Kui töötab - ära näpi! (A.Ots)

Comment

Kui huvi peaks olema, pakun auto esilaternat, millel kinnitus natuke puudulik (seepärast ongi autost eraldatud) ja pirni sinna sisse (sellel jälle lähitule niit ei põle). Kui klaas eest monteerida, saab juba midagi edasi arendada
                              Head susserdamist !

Comment

Working...
                              X