Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

takisti enne dioode vmt

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

takisti enne dioode vmt

tervist!
    minul nimelt on selline soov, et ühendada kõlari terminali klemmide külge eraldi juhtmed, mille külge 6 erksat valgusdioodi (nagu mobiilides kasutadakse vist) ja seejärel panna need heli võimsuse suhtes vilkuma. mida rohkem voluumi keeran, seda ergsamalt vilguvad. võimendi on radiotehnika u-101 (2x20W nom.) ja arvatavasti jääb ka selleks. nüüd tekkis küsimus, et millise takisti peab vahele panema enne dioode ja kas see tegu on üldse sobiv? mis siis juhtub kui võimsama võimendi panen, lööb kõik läbi? <_<

ette tänades...

selleks on eraldi kalkulaatorid, neid linke on siia vääääga palju postitatud ja vaja vaid otsida, kui sa aga sinna mingi kõvasti võimsama võimu paned siis soovitan võimu vahetamisega ka takid võimsamad panna, muidu võib jah läbi kärsata

Comment

Sama teema+ lingid samadele teemadele:
      http://www.tevalo.ee/foorum/index.php?show...=0&#entry113072
      Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

nii jah, kuid selline küsimus, et võimendis...seal pinge ju kõigub vastavalt heli valjudusele, kas pole? ja no ma ei jaga eriti elektrotehnikat, aga kui paneb nõrga takisti, siis LEDid ei saa piisavalt võimsust?
        mul vaja siis külge ühendada 6 (võibolla 4) sinist LEDi nagu mobiilides kasutadakse (oskab äkki keegi veel tüki selle hinna öelda?) ja võimendi siis radiotehnika u-101 2x20W nom 4ohm. oleks väga tänulik kui keegi saaks ära arvutada takisti väärtuse nende andmete põhjal. (hommikul nimelt juba ostma)

ette tänades...

Comment

Anna siis dioodi vool kah.
          10 mA puhul pakuks 300 oomi igale dioodile.

Comment

kahjuks ei oska dioodi voolu anda, kuna valin selle home tevalost vastavalt heledusele välja.
            olgu, võib-olla nüüd panen pange, kuid siis kui näiteks tuleb 6 dioodi peab takisti olema 300x6=1800ohm? ja 5mA puhul 800? :huh:

Comment

Ei, järjest pandud dioodid ei lähe põlema, igal dioodil tekib pingelang... bla bla...
              Kõik paned paralleeli ehk iseseisvalt ja igale oma takk.
              2x300 ei ole 800 aga mõttekäik on õige.

Comment

sry jah, see 800 pidi seal 900 olema ja siis peaks tulema, et kui 10mA puhul on 300, siis 5mA puhul 150. seega tuleksi 150x6=800&#39;ne takistus.

nii sellise süsteemi joonistas mulle sõber, lüliti on vahel, kuid kas see dioodide asetus seal ja süsteem on õige ikka...

ja kas siis tuleb teha nõnda, et [TAKISTI]----[LED]---[TAKISTI]---[LED] jne ?, kas ainult ühest ei piisa, nagu on ülal pool pildil?

nüüd magama ja kui vaja, võin selgitada
                tänud aitamise eest

Comment

Kõlli puhul see skeem ei toimi, sa ilmselt ei tule ise asjaga toime kui täpset skeemi ees ei ole.
                  Tee omale ohmi seadus selgeks, see on kogu elektroonika alus.
                  Vihjeks: 20W 4 oomiga peaks andma umbes 9 volti max, enamasti alla 2 voldi.

Comment

nii ma uurisin teemat ning arvutasin.
                    kui pinge oleks 9V, LED 5V ja 20mA, siis:
                    R = 9V - 5V = 4V / 0.02A = 250ohm per led;
                    4 LED puhul: 0.02A * 4 = 0.08A kokku;
                    R = 4V / 0.08 = 50 ohm takisti ?&#33;?
                    ja siis peale selle takisti veel igale dioodile eraldi oma 250ohmine takisti? 4 dioodi -> 4 250ohm takistit pluss üks 50 ohmine takisti enne kõiki, mille järgi saaks kasutada teisi dioode.
                    kas nüüd jälle totaalne pang või mis.

kuid kuna pinge on suhteline ja nagu mainiti, et üle 2 ei tõusegi, siis on suhteliselt võimatu takisteid välja arvutada ju...
                    samas äkki aitab potensiomeeter...

Comment

Teed edusamme, arvestuse põhimõte on õige, aga

9 volti saad ainult max volumiga, pole mõtet selle pinge järgi arvutada sest see on hetkeline ja siis võib julgelt ledi etteantud voolu ületada. Võtad mingi vahepealse ntx 4 volti mis on tglt peaaegu sama kõvasti mängiv.

LED võta võimalikult väikese pingega, 1,5V peaks olemas olema.
                      5 voldist võid kasutada ülekoormus tulena.

Kui tahad kasutada ühte takistit kõigile siis läheb see soojaks ja peab olema vastavalt võimsam ja ledid pead saama ühest karbist, et heledus oleks sama.

Potekas veel parem aga seal jällegi võimsuse probleem ja vastavad poted on kallid.

Ja takisteid läheb kas igale 1 või kokku 1 aga mitte igaühele 1+ 1 veel.

Comment

Working...
                      X