Üks lihtne küsimus ka: ütleme, et on LED'id, mis töötavad 3V peal ning neid oleks vaja autos kasutada. Üks variant oleks LED'iga järjestikku ühendada vastava takistusega takisti. Kuid kui on mitu LED'i lähestikku, siis peaks ju saama neid ~15V / 3V = 5tükki järjestikku ühendada lihtsalt, ilma takistita. Peaks nagu saama ju, kuid olen kuulnud vastupidist juttu.
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
LED'ide ühendamine
Collapse
X
-
Auto pardapinge kõigub, kord 12, kord 14 (laadimine). Parem oleks igale LED'ile oma takisti ette panna. Juppe läheb nii küll rohkem- Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
- Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!
Comment
-
Rangelt võttes - sõltub jah aga seda ei pruugi tavaliselt arvestada. Mõte on selles, et takisti piirab voolu ohutule suurusele ära ja siis ei saa pinge kõikumine midagi kahju teha.
kui arvestab juba alguses suurema pingega nagu su näites, peaks ka ok olema. Teine asi on see, et kui 1 diood läbi põleb, on kogu girland pime (järjestikühenduse puhul).- Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
- Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!
Comment
-
Led'ile ei tee ülepinge eriti just head. Kui aga sul seal tak ees on, siis led stabib endale ise pinget ja vool ei muutu eriti suurtes piirides. Enamasti ei ole hää panna led'ide ahelale üle poole toite pinge. Muidugi võib lede ühendada paar tükki järjest ja sellele grupile tak ette aga ilma takita on asi suht eluhotlik led'idele.
Led üritab oma otstel konstantset pinget hoida. Ja kui sul auto aku pinge tõuseb pöörete tõstes 12-lt 14-le voldile, siis üritavad ikke led'id igaüks oma nimipinget hoida. Ja vool läheb väga suureks. Ja kõige nõrgem annab alla.
Takisti arvutamine sellisel ühendusel ei tohiks ju üle mõistuse raske olla ja selle ostmine ka just liig kallis ei ole. Eeltakisti arvutamisest kirjutasin kunagi siia foorumisee suht pikalt ja ei viitsi seda reprodutseerima hakata, kes huvitub, see otsigu üles.
Comment
-
No mul on 4 dioodi järjestiku ja üks takisti kamba peale, 300oomi, ei näe mingeid probleeme. Põlema hakkavad 8 voldi juures. 12 voldi juures 12 mA, 14 voldi juures 18 mA. Heleduse muutus on nii väike, et ei märkagi (hõõglamp muudab heledust rohkemgi). Ainuke probleem, et ei tohi ühendada mingite induktiivsuste peale, võivad tekkida vooluimpulsid ja dioodid läbi lasta(oli selline juhus).
Comment
-
Sai kunagi sõbra arvutisse topitud.Ei mäletagi täpselt kuda ühendasin.% tükki panin jada ja nood läksid 5v pealt.Siis toppisin eraldi veel mitu tükki ja neile panin poteka vahele.Kui ledile liiga suur pinge peale tuleb hakkab ta värvi tooni muutma.(Roheline led muutus mul kollakaks)
Jah sai neid lede ikka kõikjale pandud.Üks led läks biosi patareisse.Led ise paiknes power nupu sees.Asi lõppes sellega ,et bios hakkas streikima ja tuli välja kista... :-* :-*muusika on kuulamiseks
Comment
Comment