Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Türistori kasutamine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Türistori kasutamine

Ühesõnaga täiesti võõras minule see tükk... Seletati mulle tööpõhimõtet... et justkui lüliti, mis lülitab vastavalt etteantud sagedusele. Et mida suurem sagedus, seda tihedam lülitus nind seda suurem võimsus temast läbi saab.

Tahaks temaga juhtida akvaariumi küttekaablit võimsusega ~100W (12V 8A)

Kas mu teooria on õige, kui arvan, et paneks PIC-i talle sagedust genereerima ja samas temperatuuri lugema. Vastavalt vajadusele siis muudaks sagedust ja sellega ka küttekaablisse pääsevate amprite hulka?

Ahjaaa...välja valisin selle tüki

http://www.tevalo.ee/cgi-bin/web_store.cgi...310-591&lng=est
    Oota! Las ma teen seda natuke paremaks...

Türistor on nagu transistor, ainult lülitus ei toimu lineaarselt, vaid on kaks asendit, kas sees, või väljas, niiet minu arusaamise kohapealt sinu teooria töötab. Effekt peaks olema sama, kui näiteks istmesoojenduse lülitit sekunilise vahega mõnda aega järjest sisse ja välja lülitada(sekund sees, sekund väljas), siis peaks ka istmesoojendus umbes poole vähem soojendama.

PS! Väga võimalik, et panin puusse.

Comment

Parem osta valmis tükk, see ei ole nii lihtne kui arvad. Tapad ennast ja kalad ära.

Comment

Puuse jah, türistori saab sisse lülitada, aga mitte välja.
        Välja lülituseks peab koormusvool kaduma, nagu ntx vahelduvvoolu nullpunkt.
        Alalisvoolu puhul trans vajalik, annad talle mingi suva sageduse ja muudad signaali kuju ehk kõrge ja madala nivoo kestuse suhet (=impulsstoide).
        Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Ei ole see asi nii hull midagi. Akva kaabli regull. täiesti teostatav. Sa pead juhtima lülitushetke, mitte sagedust. Natca nüüd enda saba kergitamine aga....kirjutasin põhimõttest Arvutikasutaja ajakirjas värvimusa loos. PICi kood on olemas, R-dimmer on asja nimi. Kui ma serveri puhastamisel liiga hoogu ei sattunud, on seal koodinäide kah. Tegelikult suhteliselt lihtne asi kui sa just ülisujuvat regulli ei soovi (mul oli 32 sammu @ PIC 12F629).

Muide, olevat olemas ka välja lülitatavaid türistore - GTO = Gate Turn Off. Ise pole näinud, levitan lihtsalt kõlakaid
          - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
          - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

peaks jah olemas olema, aga samas võid ju kasutada mingit pooljuhtreleed, mis on olemuselt nagu MOSFET. aga sama moodi nagu türistor, et ainult 2 asendit. mõndaa peaks saama vist isegi parema PICiga otse tüürida, kuigi ma pole päris kindel ja seega soovitaks vahevõimendit
            transiga on see jama, et kui reguleerid pinget, siis kütad selle ülejäänud pinge arvelt korterit
            Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Impulsstoide ei küta ju.
              Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

seda küll. ma tglt mõtlesin selle all lineaarset transiga reguleerimist. tglt arvan siiski endiselt, et transi asemel on lihtsam mingit diskreetelementi kasutada ja siis selle lülituseks reguleerida PICiga imulsi täituvust

Comment

Sul on vaja tundliku (suure) paisuga türistori - teda annab otse PICi pealt tüürida. Sobib nt. Z0405. Tevalos saadaval. TIC226 ei sobi!
                  - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                  - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Rahulikult võib kasutada sisse-välja lülitust releega, perioodiga 5-10 sekundit. Küttekeha inerts on suur, eriti vees.

Comment

Õige kuid relee tüürimine võtab rohkem voolu.

Comment

Sellise võimsuse juures saab väga väikese releega hakkama. J kasutegur on suurem kui türistoril. Ja kalad jäävad ehk ellu.

Comment

pisikesed 10A releed on suht vaiksed ja eriti kuulda neid pole. nt on olemas signade jaoks releemoodulid, kus on juba ühe transiga võimendus vahel. ma ei tea, kui palju see voolu tahab saada, aga ilmselt saaks seda vist otse tüürida

Comment

Prosega releede jms tüürimisel tuleks arvestada veel seda, et peale resetti lülitatakse pordid sisendiks s.t jäävad vabalt hõljuma. Kui nende järgi on NPN trans koos releega, teeb relee klõpsu. ERiti hakkab see silma siis, kui PIC-i power-up taimerit kasutad. Kasutasin ise PNP-transsi. Relee lülitamiseks peab nüüd PIC väljundi madalaks tõmbama.

Aga miks releesid türistoridele eelistada, ei saa ma küll aru. Releede kontaktid kleepuvad samuti kokku kui koormus lühisesse läheb... Vahet ei ole...uus Dosia

Comment

Working...
                            X