Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

abi cnc juhtimisel

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    abi cnc juhtimisel

    on kahju lugeda foorumeid mille lõpp kisub vaidlemiseks. kuid tegelikult mõned huvitavad teemaarendused siinkohal hakkasid huvitama. oleks selle postituse võinud ka äri rubriiki panna kuid ehk saab ka siin abi.
    kas leidub näiteks mõnd puurpingi ehitajat kes oleks võimeline tekitama konverteri millega saaks juhtida sammmootoreid mille mis liigutaks puurimis seadet x,y telje suunas ning z telje suunas oleks tarvis lihtsalt puurimis operatsiooni mis samuti tuleks juhtida sammmootoriga. peamine on see et oleks võimalik juhtida seadet läbi alphacam´i või siis autocad´i....
    kui on tõeliseid inimesi kes suudaks selle projekti tehnilise poole luua ja mulle seadme koostamisel näpunäiteid jagada, siis saab kõiges kokkuleppida et te tühja tööd ei peaks tegema.
    ise ei suuda ennast hästi aidata kuna teen alles algust pic´ide progremise õppimisega

    #2
    Mul on sama projekt ka pikka aega jubas plaanis ja teosammul ka edeneb aga aega lihtsalt hobide jaoks üsna vähe.

    Laon siis välja enda plaanid, kuidas mina seda asja lahendada kavatsen:

    Joonised ekspordin HPGL formaati(minule tundub lihtsam, kui Gerber, aga ma olen võhik ka sellel alal). Osaliselt on valmis mul väike programm, mis avab selle HPGL faili, loeb sealt näiteks vektori algus ja lõpupunkti. Sarnaselt line protsedurile annab teatud vahemaa tagant vektorile uue suuna, kui vaja, need impulsid saadetakse otse parallel porti. Mootorite juhtimiseks on mul plaanis kasutada selliseid kive nagu ucn5804 Sellisel juhul on vaja iga mootori kohta arvutist kahte signaali, üks mis näitab pöörlemis suunda ja teine annab sammu impulsi (parema täpsuse saamiseks saab ka pooliku sammu anda, aga esimese korraga see mul plaanis ei ole)

    HPGL failiga on muidugi selles mõttes natuke probleeme, et erinevad CAD programmid kipuvad neid faile veidi erinevalt tegema.

    Aukude puurimiseks on muidugi eraldi failiformaadid olemas.

    Comment


      #3
      Eks oleneb puurpingi mõõtmetest, on olemas ka valmis süsteemid.
      Väiksemat võib muidugi ise aretada. Eelkõige peab mehhaanika korras olema, sammmootorite juhtplaadid on odav standartkaup ja neid kamandada on köömes.
      Räägi kõigepealt puurpingi mõõtudest. Suure puurpingi tegemine pakuks huvi, hinnaklassi on raske öelda aga jämedalt ~40k. Standartse juhtarvuti kasutamisel on kallim.

      Comment


        #4
        Kahjuks aidata ei saa aga n6u anda küll. Selline programm, mis autocadi faili järgi juhiks samm-mootoreid on näiteks KCam (Kellyware). Päris tore asjandus sööb: gerberit, hpgli, dxfi, Excelloni; g-koodi saab ise modida; valmiskompileeritud puuri/freesi/l6ikepea liikumisteed näidatakse ekraanil. Samm-mootorite juhtimine käib otse läbi lpt pordi (ise on ehitada vaid samm mootori juhtimise j6uosa väikestel seadmetel näiteks ucn5804 kiviga). Elektroonika ja soft pole enamasti probleemiks aga probleeme v6ib tekkida ebatäpse mehaanikaga, mida p6lve otsas väga raske ehitada on.



        endal kah üks cnc frees valmis tehtud (niiet v6iks öelda et tean peaaegu millest räägin), millega saab praegu küll silte freesida dxf järgi aga kavas oleks gerberi järgi trükiplaate l6ikama (probleem gerberi teisendamises, oleks vaja märkida joon sinna, kus on vasevaba plaadipindala mitte vastupidi) kui kellelgi on kogemusi sellel alal paluks märku anda.

        Seadmest pilt

        Comment


          #5
          Originally posted by R.I.P@Mar 24 2005, 14:41
          oleks vaja märkida joon sinna, kus on vasevaba plaadipindala mitte vastupidi) kui kellelgi on kogemusi sellel alal paluks märku anda.
          Eagle-ga on näiteks kaasas selline "moodul" nagu outlines.ulp mis selle töö ära teeb HGPL-i puhul igaljuhul, Gerberi kohta ei oska peast öelda.

          Comment


            #6
            kui keegi midagi reaalselt toimivat valmis saab, siis võiks oma kogemusi siin ka jagada: palju maksma läks, palju aega võttis jne
            Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

            Comment


              #7
              Veidi teisest valdkonnast - 2004 aasta Tehnikamaailma augustinumbris on artikkel "Teeme ise puutööpingi"
              Jutt siis CNC puidufreespingist.
              Artikli autori koduleht http://www.hot.ee/alarants/

              Comment


                #8
                R.I.P. , ma üks õhtu selgitasin sulle, soft on olemas ja formaadikirjeldus kah
                Oli vist liiga hiline kellaaeg või siis kardad sa ikka veel LMD formaati.
                Nii et mõelda pole midagi tarvis, progeda pigem.

                Isetehtud pinkidel on 2 suurt puudust:

                - puuduv jäikus
                - kiiresti kuluvad ja ebatäpsed keermelatist käigukruvid.

                Aga mis teha, kummagi puuduse kõrvaldamine viiks eelarvet kümneid kordi suuremaks..

                Comment


                  #9
                  mul on heameel et inimesed tunnevad huvi, mina oma projektiga niikaugel et töötan läbi kirjandust, kuid minujaouks siiski üks ebaselge nüanss...
                  mul on muretsetud vanast erosioonlõikepingist kaks sammmootorit mis mõõtmetelt on 100mm läbimõõt ning u.200mm pikad, nad on ehitatud nagu 2 assünkroon mootorit ja nad on 3 pooluspaariga ja lühis rootoriga ning iga mähisepaari otsad on väljatoodud. ning segaseks teeb asja minujaoks see et niisuguseid 3 pooluspaariga mähiseid on selle mootorisees 2 komplekti teineteise kõrval, kui saan panen mõne pildi....
                  ma loodan et keegi mu jutust aru sai ning oskab midagi öelda, need erosioonlõikpingid on mingi venelaste käteöö ning lennukitehase toodang. ma isegiei oska aimata mis nimipingel need töötavad, kui kellelgi on ideid siis avaldage oma arvamust.

                  TO KaruTEC:
                  pink on plaanis teha vineeri puurimiseks ning valdavalt seeria tööks, tehnilised võimalused on pingi rajamiseks omalkohal, ning keermelattide asemel kavatsen kasutada nn. ovaalkeermega keermelatti, ning pingi mõõtmed on u. 700*700 ning olemasolevate toodete kasutamine ei ole korraliku seadme puhul minule jõukohane, kuna seadmele tuleb luua kontrollerjuhtimisega etteande liin.

                  Comment


                    #10
                    ahjaa, mul omal soov kasutada juhtimiseks programmi alphacam, kuid selle täisvers. pole veel käeulatuses, kuid see progre kirjutab asja g-koodide kaudu välja, olenevalt postprose tüübist...

                    Comment


                      #11
                      NCdrill ja selle sugulasprotokollid on reeglina tekstipõhised ja väga lihtsad, nii et nende kasutamine pole kuigi keeruline.
                      Ykssilm, sinu viimasest postist ei saanud aru. Mis mõttes pole jõukohane olemasolevate seadmete kasutamine ? Kas hinna poolest ?

                      Comment


                        #12
                        mul oma idee selline et tekitada miskit oma kätega, kuid ega esimene seade ei peagi 100% ideaalne olema. kuid nende tööpõhimõtte selgitamine oleks minujaoks tõega väljakutse...
                        kuid kas keegi oskab miskit pakkuda nende sammmootoritega :huh:

                        Comment


                          #13
                          Originally posted by ykssilm@Mar 27 2005, 19:38
                          ning segaseks teeb asja minujaoks see et niisuguseid 3 pooluspaariga mähiseid on selle mootorisees 2 komplekti teineteise kõrval
                          Osadel stepperitel on neid mähiseid topelt selle jaoks, et sammu poole väiksemaks teha. On tehtud nagu oleks kaks mootorit ühe võlli peal ja ühe korpuse sees ja üks "mootor" on teisest siis poole sammu võrra nihkes.. võibolla selline leiutis sul?

                          PS! Kust kohast ovaalkeermega keermelati said?

                          Comment


                            #14
                            mootori kirjeldus ei jäta kuidagi samm-mootori muljet. ehk siiski asünkroonmootorid ? mitu mähist et kiirust ümber lülitada.

                            Comment


                              #15
                              nende stepperitega siis selline lugu, kiskusin ühe uuesti lahti, nende rootor on kaheosaline ning kumgi osa on võllileasetatud trafoplekist ketastest valmistatud, kettad moodustavad siis soonilise rootori. mõlemad rootori osad on samal joonel ning pole teineteise suhtes nihkes. Samuti on staatoriga millel 3 Paari mähiseid eesotsas ning samapalju taga ning nad pole samuti nihkes mis arvate kui proovin esimeste 3 paari otsad kokku ühendada ning anda sellele pinge näiteks 12V alalist voolu ning seejärel järgemööda miinuspoolega ülejäänud otsi ühendama...ning kas keegi oskab pakkuda miskit mis eesmärgiga on teine mähiste paar.

                              Comment

                              Working...
                              X