Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Saatja/segaja

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Saatja/segaja

Tere!

Niisiis,sain suvel sellise asja nagu saataja vöi siis segaja(ei teagi õiget nimetust).
    Sellel on olemas input kuhu saad järgi panna kas mikrofoni,puldi,vöi arvuti ja saad segada vahele raadiosse üksköik millisele sagedusele,aga küsimus siis järgmine: selle antenn on suht jama,vöi õigemini ei lase signaali kaugele,ja tahaks sinna ehitada veidi võimsama antenni,mis saadaks signaali kaugemale.Kas see oleks teoreetiliselt võimalik?

Pilt on siin: www.pilt.ee/Mrt36
    Birdshit

Ja mida või keda sa siis segada tahad, kui küsida tohib . Kui tahad raadiosaadetele oma vaimukusi vahele pista, saab sideamet üsna pahaseks ja võib väga karmi märkuse teha. Ah et vaja kaugemale saata? No siis ka sideameti mehi rohkem, kes sinuga tutvuda tahaks.

Comment

Jep tegemist vist ühe lihtsaima am saatjaga, mis mingit imemoodi ka fm alasse peegeldab. Ise ka kunagi tegin sellise valmis, suure vaevaga isegi paarikümne meetri raadiuses töötas. See et ta ükskõik millisel lainel kuulda on, tuleneb selle saatja lihtsusest ja sellest, et ta on vastuvõtja antennile väga lähedal. Et asi "kaugemale võtaks" ei piisa õnneks ainult paremast antennist, peab ikka võimsust rohkem olema, aga selle saatja võimsamaks tegemine pole just eriti mõtekas, ega ka kerge.

Comment

Originally posted by sebastian@Mar 24 2005, 23:17
        Ja mida või keda sa siis segada tahad, kui küsida tohib . Kui tahad raadiosaadetele oma vaimukusi vahele pista, saab sideamet üsna pahaseks ja võib väga karmi märkuse teha. Ah et vaja kaugemale saata? No siis ka sideameti mehi rohkem, kes sinuga tutvuda tahaks.
        Ei, ma ei taha asja üldse nii suureks puhuda,ma saan aru et sidemehed ei taha seda eriti ja ega ma siis ei taha teiste raadiosaadete peale seda sättida,väga palju niinimetatud "tühju kohti" on raadio sagedustel.Ma tahaks et seda võimaldaks kuulata minu enda korter-maja,et teised kes samas majas elavad ja ka vöib olla teises majas,kus elavad sõbrad ja tuttavad.Ühesõnaga väike enda küla raadio.Mees kelle käest ma selle sain,oli veel suurem ja uhkem saatja mis võimaldas kuulatau kuni ~25 km kaugusele.Kas oskab keegi aidata,levi natukese paremaks vöi siis vähemalt töökindlamaks,et see väike raadius mida kuulata saab(puhtamaks) muuta?
        Birdshit

Comment

kui ei asu suurema linna lähedal, siis sideamet tavaliselt ei kontrolli,aga siiski on vaja luba ka nende "tühjate kohtada" jaoks, oli ainut üks vaba sagedus,kahjuks ei mäleta.
          tel 53729764

Comment

No selge,ma lihtsalt mõtlesin äkki on võimalik natukene võimsamaks teha,see selleks.
            Tänud!
            Teema võib sulgeda.
            Birdshit

Comment

:angry: Juba jälle vana ja habemega teema üleval.Kuna tuleb selline aeg, millal hakatakse ajudega mõtlema ja aju maht suureneb?Sellest on juba piisavalt juttu olnud ja ikka käib üks targutamine, küll võimsustega ja ega ma kedagi sega seal küllalt vabu kohti, kus võib igasuguseid jamasid teha.See asi ei ole nii, kui sealt midagi kuulda pole siis pole see sugugi nii.Pole levi sagedustel kusagil vaba ruumi,sagedused on absoluutselt kõik hõivatud ja jagatud nii, et nad levi ulatusega ei kattuks.Kõikides riikides on omaloominguline tegevus keelatud ja see veel ei tähenda seda, et kui paljudel saitidel on mingisuguseid tatiseid skeeme piisavalt mis töötavad levialas 88- 108MHz et neid võib töölerakendada ja sittuda eetrit vastavalt iga lollpea soovi kohaselt.Me elame ühiskonnas, kus on kehtestatud kindlad reeglid, mille järgi elatakse ja arvestatakse ka teistega.Selline tegevus on KEELATUD vastava seadlusandlusega ja pole mõtet hämada raadiobüroo saamatusest.Saavad ikka teile pihta küll ja valusalt!Olen ise selletõttu pikka aega kannatanud ja lõpuks sain ka kätte need supikuked, kes terroriseerisid oma möla ja muusikaga suurt ringkonda.Vaesekesed said ikka korralikult kannatada (rahvakohtu ) otsuse kohaselt ja maksid oma papa-mamma rahakoti tühjaks.Igaljuhul nendel on tahtmine kadunud teha seda mis teiste närvidele käib, sest nad olid nii lollid et oskasid tinutada ja juppe jagada, kuid ei osanud ettenäha tagajärgi oma tegevusega.Selle teemaga pole mõtet üldse hämada. Asi on konkreetne, keelatud seadusandlusega ja kõik.Kui sellest aru ei saa siis ütlen julmalt, et tegu on arengupeetusega, kuna tegija pole võimeline mõtlema, ega andma aru oma tegevusest ühiskonna suhtes.Nii, et lugege, mõelge loogiliselt ja arenege ja uskuge, jõuate samale tulemusele nagu kirjutasin.

Comment

Jajah rahune maha nüüd!

Ega ma nii loll ka pole et tahan mingit kuradima raadiot siin kodus teha,saa minu mõttest ka aru ja ära hakka kohe igaasja pärast soiguma.Ma sain oma vastuse juba ennem teada, niiet palun teema sulgeda ja kustutada!!!
                Birdshit

Comment

Esiteks mina ei soigu, ma kirjutan konkreetselt, konkreetsest asjast! Teiseks ,minul pole vaja rahuneda, ma niigi rahulik. Kolmandaks, mina ei tea lolluste skaalal, millsel jaotusel Sa asud, kuid Sinu vastus annab niigi vastuse, vähemalt minu jaoks.

Meeldivat kevadet !

Comment

On olemas vabad sagedusalad, nn. citizen band. Ei ole kuulnud, et seal piiranguid saadetava sisu kohta oleks. Saatevõimsus, jah, peab piirduma vist 10 mW-ga.
                    Üks selline sagedus on 27MHz, siis 433MHz, vahest veel mõni. Modulatsioon: AM. See muidugi vähendab saadetava muusikasignaali kvaliteeti mõnevõrra. Vastuvõtjatega on ka kehvasti - tavaraadioga ei kuule. Ilmselt nii ongi mõeldud.
                    Kasutatakse neid alasid kõikvõimalike mudelite juhtmiseks, ka kavala kodu seadmete jaoks.

Oma raadiojaama tegemine pole väga paha mõte aga usu Humaxit: antenniga onud leiavad piraatjaama uskumatult kiiresti üles ja annavad leitule priskelt soolased punktid...
                    Kindlasti on olemas ka legaalseid vahendeid.
                    - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                    - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

kle aga ehita talle kylge yx võimendi neid skeeme netis yleval kyllalt (suht lihtsad ka) Ja muide 20-22 Khz olid minuarust vabad, aga muusikat eetrisse ikkagi lasta ei tohi...

Comment

Originally posted by Lex2040@Mar 26 2005, 12:55
                        ...Ja muide 20-22 Khz olid minuarust vabad, aga muusikat eetrisse ikkagi lasta ei tohi...
                        Siin on küll midagi viltu... Mis laineala see 20...22kHz veel on? Muide, kiloherts ikka - kHz.

Kõige suurema lubatud võimsusega vabakasutusala on 27MHz, peaks olema 4W lubatud. Aga selles lainealas on ka kõige heitlikum levi. Mõnikord kostavad jaamad mitme tuhande km kauguselt, aga kohalik levi üle 10km on juba probleemidega. Vastavad auto- ja käsiraadiojaamad vabalt müügil. Sellesse lainealasse võib ka ise saatjat ehitada (siis peaks Sideamet üle mõõtma), muidugi mitte muusika jaoks.
                        0,5W on lubatud 446MHz vabakasutuslainealas, vastavad käsiraadiojaamad ka vabalt müügis. Siin foorumi otsing abiks, varem ka juttu olnud.
                        On veel mõned lainealad, kus vabalt (ilma Sideameti loata) ainult 10mW lubatud. Üle selle võimsuse igasugused stabiliseerimata sagedusega (ilma kvartsita või sagedussüntesaatorita) saatjad on kindlasti igal juhul kurjast...
                        Üldjoontes sellised on lähtetingimused, millega tuleb arvestada. Täpsema info saamiseks jällegi otsing heaks abiks...
                        Elektroonika töötab suitsu baasil.
                        Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                        Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Suure võimsusega saatja tegemine on keeruline. Tal peab olema väljundis väga hea filter, mis summutab kõik kanali piiridest välja jääva.Sagedus peab olema stabiliseeritud. Lisaks ei tohi tekkida mittelineaar- ja muid moonutusi, mis põhjustavad jällegi kogu eetrit täitva häire. Netis olevad lihtsad skeemid ei vasta nendele nõuetele. Tulemuseks on kõikemattev häire ja n+1 naabrit haaravad toru et kutsuda sideameti kohale. Õige kah, tahaks nt. telekat vaadata aga mingi läbu pidevalt peal!
                          Mis edasi saab, kujutad juba ette.
                          No ja lõpuks jäävad veel probleemid autorikaitsega...aga see pole enam tehnikafoorumi teema.
                          - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                          - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

lihtsam A klassi amatöri luba teha ja vestelda amatörraadio lainetel

Comment

Originally posted by Lex2040@Mar 26 2005, 17:12
                              lihtsam A klassi amatöri luba teha ja vestelda amatörraadio lainetel
                              Raadioamatööridel on A-klass hoopis kõige kõrgem, aga äsja hakati lihtsustatud korras ka algajatele lubasid väljastama. Väike kvalifikatsioonieksam tuleb siiski läbida. Lugemist ja kontaktandmed leiab huviline selle lingi kaudu:
                              http://www.erau.ee/erau_meie.php
                              Vastuseid siin teemas küsitud muusika ülekandmise kohta on vast juba piisavalt.
                              Elektroonika töötab suitsu baasil.
                              Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                              Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Working...
                              X