Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Teen ise keevitusaparaadi.

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Teen ise keevitusaparaadi.

Nunii... Tekkis selline tark mõte et, kas on võimalik vene teleka trahvost valmis ehitada keevitusaparaat. Selline väiksem millega saab näiteks mudelautosid keevitada. Kunagi sõbral nägin sellist. Et kas ainult trahvost piisab või on veel mingeid dioode, kondensaatoreid või takke vaja?? Ilmselt pean siis trahvo mingile radiaatorile paigaldama, sest see võib päris kuumakis minna. (suurel keevitusel on minumeelest "termokaitse" sees. Kui liiga tuliseks läheb siis lülitab välja).

Kui suur muidu peaks trahvo pinge/võimsus olema, et midagi kinni täristada saaks? Muidu on mul suur aparaat olemas aga sellega on nati paha keevitamist õppida. (Abiks olles, metallitükki kinni hoides, olen keevitamise ajal paar päris mõnusat surakat elektrit saanud. Ühekorra viskas isegi hetkeks "pildi kasti" <_< )

Muidu keevitamist tahaks õppida, sest elus läheb seda ikka vaja... ja päris autoluksepaks/keevitajaks ei taha ka kutsekas õppida...
    Kevad- Till tõuseb ja hernes tahab keppi

Mida sa elektroodiks kasutama hakkad?
    Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

alalisvoolukeevituse korral peaks olema pinge umbes 20-30v kanti, vahelduvvoolu korral 50-60v kanti. Vool on siis alates 30A-st ülespoole sõltuvalt elektroodi läbimõõdust. Tavaliselt on siis lihtsamal vahelduvvoolukeevitusel piisavalt suur trafo, reguleeritav šunttakisti voolu määramiseks ja edasi juba juhtmed ja ühendused. Alalisvoolu keevitusel tuleb siis veel lisada eriti suured dioodid ja võimalik, et ka neile jahutus. Trafosid radikatele ei panda, see ei aita midagi. Seest läheb ikka kuumaks ja põleb maha. Kui nõrk trafo, siis otsi suurem.

Kuidas sa keevitades lööki said? Kas su keevituse käpal on isolatsioon katki? need peaksid tavaliselt ikka korralikult isoleeritud olema. Elektroodi vahetades tuleb muidugi näpud teise juhtmega ühendatud asjadest eemal hoida

Ja õppida on kõige parem süsihappegaasiga (st siis süsihappegaas+ajamiga peale antav traat käpa seest+elektrivool) keevitusega, elektroodiga on palju hullem.

Comment

To: digital-ehk kirjutad oma jutus väheke selgemalt sellest mis on šunttakisti-kes sellest keevitamiseasjandusest veel nii ei tea ehk hakkabki kusagilt raamatust takistite seast sellist otsima...ja jääbki seda tegema. Ja kas selle elektroodikeevitusega (MMA) ongi nii vilets õppida-oma koolipäevade ajal oli just see minu esimene samm-mulle see meeldis.Muidugi ei ütleks ma seda, et CO on halb-ei olnud-ka sellega olen tegelenud, kuid seda, et MMA keeruline õppida on ei julgeks küll väita-keerulisim on minu arvates TIG (kaitsegaasis toimuv sulamatu elektroodiga keevitamine-alumiiniumi, magneesiumi jt. selliste värviliste )keevitamine. See oli üsna raske õppimine-kohe kuidagi ei tahtnud see alguses välja tulla.
        Skeeme sellistest väikesegabariidilistest keevitusaparaatidest olen trehvanud Моделист и конструктор nimelises idanaabrite ajakirjas-kuna omal seda koju tellitud ei ole siis konkreetseid nr anda ei oska, kuid kui midagi märkan siis kirjutan. Ja selle termokaitsega mis suuremate keevituste sees on ka nii, et see mis Sinupoolt loodavasse seadmesse sobiks on ju täitsa olemas-ka ei maksa ta midagi-mingi 10-15 krooni, ning ka rakendumistemperatuuride vahemik millest võib valida on üsna lai-mäletan, et alumine piir algas vist 55 ja ulatus 115v125 kraadini.Midagi meenub ka, et sellise hungari firma nagu TRAKIS koduleheküljel oli ka VIST mingit sellist infot ja skeeme kuid ka see pole päris kindel-võibolla olid need mujal-kuid otsing...
        -superradical-

Comment

Sorry: TRAKIS siiski rumeenia firma:
          -superradical-

Comment

Muidu kui kellelgi on plaanis hakata ehitama keevitusagregaati, siis on pakkuda 4vene päritolu dioodi(tüüpi kahjuks ei mäleta, nimivool oli 350A).Privas edasi.
            The difference between genius and idiot?! Genius has its limits...
            Vaja võimendit? Selleks on PS nupp!
            Projektide pildid
            Lamptehnikast eesti ja vene keeles:
            http://parsek.yf.ttu.ee/~felc/index_files/Page675.htm

Comment

Mingis vene ajakirja "Izobretatel i ratsionalizator" numbris oli aastat 20 tagasi "kohverkeevituse" skeem. Koosnes kahest toroidtrafost, kahest 160A türistorist, potekast, kondekast ja vist oli veel paar vidinat. Ühesõnaga imelihtne skeem, mis mahtus kohvrisse. Sealt saaks šnitti võtta. Trafo ja türistorid võivad ju teised olla, sest see skeem venitas vist 80A välja. Ehk tuleb kellelgi tuttav ette ja oskab isegi mõne lingi anda. Selline tunne, et olen seda skeemi veel kusagil näinud aga mitte ei tule meelde.
              Harjutamine teeb harjutajaks.

Comment

Üks mõnus asi on ka punktkeevitusaparaat. selliseid annab küll teleka trafost teha(ümber mähkida küll vaja), millega 2mm plekki keevitada annaks. Mõtlesin ise ükskord valmis teha, aga ei leidnud päris step by step õpetust ja jäi pooleli. Vene valmistoodangust on näiteks selline väike asi nagu "TOP"(tor).

Comment

Selge. Niisiis, homme lähen otsin endale trahvo. Dioodid saan kah vist sõbra katkisest keevutusest..

Tekkis veel küsimus et, kas sinna ntx 15000MF konded võib vahele toppida et "särts" paremaks läheks?

Elektroodiks kasutan ELEKTROODI. Poes olen isegi 2mm jämedusi ja 10cm pikkusi näinud. Võibolla saaks isegi säraküünlaga keevitdada???

Igatahes homme katsun ehtusega peale hakata.

Co keevitusega olen bagi raami keevitanud. Sellega on ilgelt lihtne keevitada. Kui bagi raam valmis sai siis tõttasin kohe suure keevituse kallale aga.... Küll jäi elektrood kinni ja veel sada häda...

Eletrilöögi kohta oskan ainult niipalju öelda et viimane kord olin põlvili veeloigus ja hoidsin lihtsalt metallijupist kinni ja kui paps elektroodiga seda metallitükki puudutas siis sain ühe lahmaka... <_<

Comment

Ja kas keegi oskab lollile selgitada mis asi on "šunttakisti"??????? :blink:

Pildiga seletaks kõigerohkem sest pole varem kuulnudgi sellisest asjast.

Comment

Shundiks nimetatakse selist asja, mis ühendatakse paralleelselt tarbijaga ja kust lastakse enamus voolu läbi. Ehk eesti keeles öelduna paralleeli ühendatud takisti, mille ülessanne on tarbijast enamus voolu mööda juhtida.
                      Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

šunt siis selles mõttes, et enamasti pannase selle otstele või mingile lõigule ampermeeter ka peale. Pmst lihtsalt väga suure võimsusega takisti jadamisi ahelaga, et saaks maksimaalset voolu piirata.

Comment

nunuh, ja kust ma sellise asja võiks leida?? Palju ta poest ostes maksta võiks??

EDIT: Tevalost leidsin, umbes mitme oomine see peaks olema ja mitu W välja kannatama???

Comment

Kahtlen,kas selliseid Tevalos on. Võibolla saab midagi aretada elektriradiaatorite küttekehadest vms/ mul keldris vedeleb
                            :P
                            Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

100A shundi saab tekitada vanast 100A "termokaistmest",millega kaitstakse elektrimootoreid.Neid on seal sees 3 tükki. Võiks ju leiduda kuskil kolapoes ,kroon tykk... Vool käib siis labi "termo".Shundi otstel on üle poteka,1mA mõõteriist .Reguleerimiseks 3A kuni 20A tester voolu mõõtma shundiga järjestikku.Koormustakistile vool KORRAKS peale, ja keerata potekaga 1mA näit 3 ja 20 peale. Saab piisavalt täpne indikaator. Kasutasin taolist 12V 20A toiteblokis.
                              Aga see on keevituse kõige väiksem probleem...
                              Räägiks parem impulss trafodest ja transidest mis keevituseks kõlbavad...

Comment

Working...
                              X