Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

CNC Projekt

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

CNC Projekt

Olen lugenud siit foorumist vist kõiki CNC teemalisi postitusi...

Kellel üks häda, kellel teine häda ja ikkagi miskit valmis ei saa.

Tuli selline mõte:

Kõik, kes midagi sellist plaanivad ehitada võiks kuidagi ühineda.

Teha üks suur tellimus alumiinium profiilide ostuks. Asvas saada alates 4-6 m pikkuselt ca 60 kr/kg + 18%. Lasta teha metallitöökojas korralikud jämedad veovindid, juhtrauad jne. Probleem ongi see, et väiksemat kogust osta ei saa

Elektroonika osas arvan samuti et pole mõtet igalühel oma koodijupikest leiutada.

Minuarust on parim link:
    http://magiist.free.eplanet.hu/

Seal on üks kontroller, mille võib igaüks endale teha... Kuna Pici firmware pole tasuta (koos piciga 30 euri), siis võiks ju ühe tellida ja sellest duplikaate teha. Ikkagi odavam. Endal on pooled jupid valmis vaadatud.

Et siis teha ka üks suur tellimus elektroonikajuppidele. (ise tehtud kontroller maksab u. 800+ eeki, ostes kordades rohkem)

Ma ei tea mida nüüd sellest mõttest arvatakse, aga põhjus miks ma siia kirjutasin on, et hale on vaadata saepuruplaatidest ja poldivintidega leiutisi.
    Teadmised elektroonika vallas võivad ju hiilgavad olla kuid masinaehituse kohapealt on paljudel kõva puudujääk. Võiks ju ehitada nagu tehase toode, ei usu nüüd et rahakotil põhi alt kaob, pigem jääb kooliraha väiksemaks või siis olemata.

Üks väga hea link, koos detailide joonistega (autocad):

http://www.wjbzone.com/wjbzone-cnc.html

Keegi võiks selle autocadis korralikult ülejoonistada (autor tahab 10 dollarit orig. jooniste eest)

Olen umbkaudu arvestanud et alumiiniumi kulub ~50Kg.

Et eelnev jutt veelgi arusaadavam oleks:

Üks projekt, tellimused ja rahakotid ühendatud s.t väike seeriatoodang

Ootan arvamusi!

Mina kardan, et sellest ei tule eriti midagi välja, sest sedasi tehes läheb asi ikka päris kalliks.
    Minul vähemalt on tegemist hobiga ja ei tahaks sinna alla rohkem kui 2000.- magama panna, aga, kui sedasi asja teha, siis tuleks korraga vist vähemalt 8000.- välja käia.
    Kontrolleri paljundamisega ka selline asi, et ilmselt ei ole ka need mehed lollid ja on enda töö "koodi alla" pannud, niiet seda pic-i ka ilmselt paljundada ei saa, muidugi tasuta "kontrollereid" on ikka ka õnneks olemas.
    Ise siit-sealt juppe kokku otsides ja kombineerides kipub asi ikka odavam tulema, kui mingi plaani järgi kõik lasta kellegil välja närida. Pealegi, et midagi üldse odavam tuleks, peaksid siis kõik masinad sama suurusega olema ja samade mootorite ja muude vidinatega, mis tutikatena ostes on ikka eriti kirved, pealegi on igalühel veel kindlasti selles osas omad eelistused jne..
    Nii kardan mina.

Comment

Nojah, eks ma saan aru

Ise nagu mõistan, et hobi ei pea alati odav olema.

Enda probleem seisneb selles, et alumiiniumi on raske tellida. Et noh liiga väike kogus ja veel erinevad mõõdud. Aga eks ma siis mõtlen mis saab...

Aga et midagi odavat ja head ära teha - seda ma küll ei usu.

Ja mis muidugi kõige tähtsam, oleneb kellel mis otstarbeks asja vaja on. Kui ainult trükkplaadi käiamiseks, siis saab ju ikka kuidagi odavamalt valmis.

Comment

Oleksin antud projektiga nõus koostööd tegema ning sellesse ka investeerima, kuid mitte enne sügist, sest suveks paar projekti juba ette kavatsetud B-)

See CNC teema on mind juba üsna pikka aega köitnud, kuid seni asi põhiliselt ajapuuduse taha takerduma jäänud... :wub:
        Audiol on hing sees...
        NotAnotherDigg

Comment

Huvitav, et kui varem arutati nii tühiste asjade üle kuidas ühte või teist asja lahendada siis nüüd on täielik vaikus... Eks ma saan aru et igaühel erinevad võimalused jne. Asi on muidugi investeerimist väärt. Peab siis ise edasi pusima

Comment

Kerge utoopia sul.

50kg alumiiniumi maksab ~3000 krooni.
            Keermelattide tegemine - oioi sa ei kujuta ettegi. Pinnalihv ja karastamine - kallis.
            Pronksist veomutrid jne jne jne jne.
            Detailid kokku lähevad ~15k. Juhul kui sa just neid välja ei kavatse viilida.

Mina ütlen et asi EI ole investeerimist väärt. Teine teema on kasutada odavaid valmiskomponente.
            Aga ma ei saa sind tõsiselt võtta, kui sa ei raatsi maksta $10 jooniste eest vaid eeldad et ise üle joonistades saab odavamalt.
            Cool down ja mõtle aastake, siis saad aru et maailm on küll kaugelt ümmargune aga lähemalt vaadates üpris künklik.

Btw. seeriatoodangu tegemiseks peaksid autorilt luba küsima.

Comment

otsisin ka millaski, näiteks : trapetskeermega latti koos sobivate puksidega õnnestus saada Kaare tee ehitusmaterjalikeskusest... ESPAK vist firma nimi, seal Järvevana kõrval.
              ..ja kvaliteet oli parem (lokse väiksem) , kui neil mis meile soomest toodi.

Comment

Kerge utoopia tõesti :lol:

Ma tean et oled tark inimene ,aga sa võid sellist juttu siiski rääkida mõnele linnavurlele... Kelle tööruumiks on kelder või garaaž ja tööriistadest näpitsad, vasar või muu selline nänn.

50 kg alumiiniumi ~3000 krooni - ei ole uudis

Kui palju maksavad vindid, veomutrid jne ,kas neid peab viilima või käiama, seda pole ka vaja õpetada...

...kui siis neile kellel pole midagi varasemast ette näidata...

15K ei maksa kohe kindlasti. Ei tasu arvata et igat liigutust peab kohe kusagilt tellima...

10$ palju maksta? Seda pole ma väitnud. Lihtsalt mõõdud on seal tollides ja meil ei ole täpselt selliseid mõõte saada. Seega peab veidi ümber kohandama. Kuidas saad midagi ette võtta kui pole täpseid jooniseid?

Ja autoriõigustest...

Ma võtsin seda kui huumorit...

Minu poolt teema lõpetatud.

Comment

Kui valmis on anna teada. Kõvatajatest puudust ei ole.

Comment

aga tegelikult ka huvitav, kas keegi siinmail on ise ka CNCfreesi vms. valmis teinud ?
                    lääne poolt ju näiteid ja fännilehti lausa hulka.

Comment

Ok, arvad et olen kõva mees? Eks arva siis...

Mina sinuga taidlema ei hakka...

Kui varem püüdsid siin selgitada, et tavalised poldivindid ei sobi ja puudub vajalik jäikus jne jne siis on see ju igati OK jutt. Sinu nõuandeid on siin ikka üksjagu.

Aga mida sa nüüd taotled kui ma ei mõtle odavaima lahenduse peale?

Kas ma pean siis ostma hobi jaoks tehase CNC freesi?

Ja võibolla ei kõlbagi päris tavaline tehase variant? KaruTEC'ilt ostes on äkki veelgi parem. Kasvõi natukenegi...

Enne kui teisega ilkuma hakkad, mõtle kas see asi on seda väärt. Võid olla spetsialist ja asjatundja kuid mina sind sellepärast ei kummarda ja alt ülespoole ka ei vaata.

Comment

Ma ei moista. Astub keegi uksest sisse, teatab AITAB SOPERDAMISEST ! NYYD LAHEB LAHTI, MA NAITAN TEILE ALLES KUIDAS CNC TEHAKSE. siis veel moned huvitavad hinnaarvutused ja oletused. Ning tegemata kodutoo (alumiiniumi tellimine)
                        Keegi ei tee su projekti maha, hakka otsast aretama ja kysi nou kui tarvis, mitte ara tule kohe kovatama ja praalima. Kui sul on kodustatud treial voi endal oskused - milles kysimus, lase kaia.

No offence.

Panen omalt poolt kasti olut kui vargi kaima saad ja alla 10k eelarvega. Trukkplaatide pealt voin 30% alet ka teha, kui naen et projekt on tosiseltvoetav.

Alumiiniumi void tellida SAPA Eestist. Raskemaid profiile saab osta ka meetriga. Kui on vaja vaikseid juppe, void minult kysida, mul on hunnik nurkasid ja latte jaanud eri projektidest. Raha eriti ei taha, kui siis ainult raskemate tykkide eest.

Optimism peab rajanema mingitel kogemustel, mitte soovunelmatel, see on su probleem.

Comment

Ja veel: sa ytled et keegi midagi valmis ei saa. Kasutaja RIP-il on laua peal taiesti kasutatav CNC, mis on kokku klopsitud vanadest printeritest jne jne jne. Kyllap on rahvast veelgi.

Comment

Sai isegi midagi ühel suvel kokku pandud:
                            http://www.hot.ee/doktorms/plotter

Kulunud summa oli alla 1000.-, nokitsetud sai seda umbes 2 kuud.
                            Täpsus on loomulikult alla igasugust arvestust - odavad vindilatid ja muu materjal, odavad töövahendid, odav tööjõud...

Rohkem midagi sellist ette ei võtaks, sest tulemus on suht mõttetu, seisab see isend hetkel kasutult riiulil. Järgmist taolist projekti alustaks mina korraliku algmaterjali otsimisega - raha kogumisega...

Comment

Jah seisab küll üks, tegemist paistab olevat sellise "igavese" projektiga. Sain asja elektroonika ja mehaanika enda arvates l6plikult valmis, ent katsetades tuli välja Z-telje ajami liigne ebatäpsus, toite ja j6uosa tuli korduvalt ümber ehitada, et saavutada sobivat töökiirust ja momenti, j6uosa jahutust tuli parandada, mehaanika ebatäpsuseid tuleb korrigeerida softiga (hammasajamite l6tk suunamuutuse korral) jne. Z-telje teraslint-ajam sai vahetatud keermelati vastu (pole j6udnud asja korralikult kalibreerida). Katsetada tuleb veel erinevaid tarkvara ja juhtimise v6imalusi, v6imalik et lisan asjale eraldi kontrolleri, praegu toimub juhtimine läbi paralleelpordi arvutiga.

Esialgu oli seade m6eldud trükiplaatide freesimiseks, ent ajapuudusel on arendustöö kuni suve alguseni peatunud. Hetkel on v6imalik selle seadmega freesida näiteks plastikust silte ja seadmete esipaneele autocadi jooniste järgi. Praktilistest kogemustest veel nii palju: m66detud täpsuseks on seadmel+/- 0,1mm, kuni maksimaalselt 0,2mm tihedate suunavahetuste ja kaldjoonte korral.
                              Töökiirus osutus küllaltki heaks (x ja y telje suunal), ent kahjuks ei saa freesi madalate pöörete t6ttu (20000p/min) seda rakendada (frees hüppab rajast välja v6i läheb k6veraks). Pilte ei viitsi üles panna.

M6ned varasemad postitused

Kellel asja vastu huvi on ja parasjagu näiteks TTÜ lähedal viibib, v6ib tulla seadet kaema, kui vaja v6in elektroonika osas veidi n6u anda jne (jätke teade foorumisse), kahjuks olen ise kuni juuni alguseni Eestist eemal.

Comment

Working...
                              X