Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

ülepinge kaitse

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    ülepinge kaitse

    Niisiis tekkis mõte teha üks lihtne ülepingekaitse. Lihtsalt sportlikust huvist, reaalselt seda vaja ei olnud. Sai siis väike skeem joonistatud ja see kokku monteeritud. Skeemi juures ei teinud ühtegi arvutust, takistid valisin tunde järgi, samuti transistorid said valitud juhuslikult, esimesed p-n-p transid mis kätte juhtusid. Stabilitroni valisin Uz=5...6V, ehk siis KC156A. Sisendpinge oli 0...12V.
    Põhimõtteliselt asi isegi töötas, tõstes sisendis pinget 0...6V, tõusis pinge vastavalt ka väljundis, kuskil natuke üle 6V sisendis kukkus väljundpinge peaaegu 0-ni, jätkates pinge tõstmist sisendis hakkas alates 7,5 voldist tõusma ka pinge väljundis ja 12 voldise sisendpinge korral oli väljundis juba täiesti arvestatav pinge, umbes 5...6 volti. Mis seda põhjustab?

    Seadme tööpõhimõte on järgmine:
    Kui sisendis on pinge alla Uz, langeb kogu pinge stabilitronile ja esimese transistori baasil on seega positiivne pinge, ning see on suletud. Teine transistor saab läbi kahe 10k takisti baasile negatiivse pinge ja on avatud, ning väljundis on sisendpingega peaaegu võrdne pinge.
    Kui pinge sisendis ületab Uz, ehk siis 5,4 volti avaneb esimene transistor, selle tulemusena jääb kogu pinge kollektortakistile, millelt saab teine transistor baasile positiivse pinge ja sulgub, väljundis seejärel pinge kaob. Esimene transistor peaks jääma avatuks kuni pinge sisendil langeb alla Uz ja teine transistor peaks olema suletud, kuna baasil on positiivne pinge. Millest tuleneb siis, et pinge edasisel kasvamisel tekib väljundis taas pinge, mis on mõnevõrra madalam sisendpingest?
    ...

    #2
    pigem võiks olla asja nimeks pingestabilisaator.
    ma ei saa aru, miks kasutad sellise skeemi jaoks üldse väiksevõimsuselisi kõrgsagedustransse
    Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

    Comment


      #3
      Pinge edasine kasvamine tuleb sellest, et sul on ju baasiahelas pingejagur. Võimalik et esimene transs ei avane piisavalt (suuremal pingel) ja pingejagur avab ka teie transi. Võiksid prooviks ülemise takisti lühidtada.
      - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
      - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

      Comment

      Working...
      X