Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Vene detailide tuvastus

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vene detailide tuvastus

    Olen võtnud paar vene telekat juppideks, et saada detaile aga nüüd on probleem nominaalidest arusaamisega. Kas pole mingit saiti mis räägiks kuidas vene detailidel on suurused märgitdud?

    Oleks siis küsimus nende juppide kohta:

    1. Punased konded, kandilised lehed. Peal on kirjas 47n, selle all F (sellest saan aru - 47nF) ja selle all on ruut, millel nooled kahele poole ja kiri: W9. Aga mida see viimane tähendab? Mitu volti need kannatavad?

    2. Samasugused aga väiksemad ja peal on kirjas: M, selle all 47p (vene r).

    3. Siis sinised, pinged on neil selgelt kirjas aga kuidas mahtuvust saab teada, kui peal on kirjas: 33nM (n = nano ja M = mega ju?), selle all 220B (see siis pinge), ja selle all 8809 (mõnel 8810)?

    4. Sinised väiksed, meenutvad natuke elektri pirni oma kuju poolest. Kirjas: 4u7NE (u = mikro märk)

    #2
    1. 47n ehk 0,047uF, kannatavad umbes mingi 50-100V, midagi sinnakanti.
    2. Arvatavasti mitte vene p aga kohe näidatud mahtuvus ehk 47pF
    3. Natuke kahtlane et nM, vaata üle, 220B arvatavasti pinge, 8809, 8810 valmistamise kuupäev.
    4. 4,7uF, need on tuttavad, neil üks koib peenem ja teine jämedam, polaarsus ka märgitud, mingid imelikud konded on.

    Comment


      #3
      3. On ikkagi 33nM, vaatan siin, et ühel rohelisel on selle koha peal 680nK, teisel rohelise-sinise vahepealsel aga hoopis 100nJ. Seega võib vist arvata, et esimene täht näitab suurusjärku, teine aga midagi muud.

      4. Siis üks takistiga sarnane jupp, sama suur, sama pikk aga üleni musta värvi, peal üks punane kriips ja kaks täppi: punane ja kollane. Mida see endast huvitav kujutab? Muide neid oli trükkplaadil kaks-kolm tükki ja need asusid ainsatena teisel pool plaati, kui see tähendab midagi muidugi.

      OT:
      Väike vahe küsimus, ei hakka uut teemat tegema. Kui mul on arvuti ventilaator näitajatega DC12V ja 0.15A, siis tähendab see ju seda, et antud pingel läbib venti ja ahelat 0.15A vool. Kui ma nüüd tahan tema pöördeid vähendada(saada vaiksemaks) ja panen vahele antud ahelasse eeltakisti, siis tekitab see pinge langu ütleme 7V ja vendile jääb 5V (takisti on (12 - 7)/0.15 = 33.3 Ω). Nüüd küsimus, kas ahelat läbib ikka vool 0.15A? Sellina asi on natuke arusaamatu minu jaoks veel :unsure:

      Comment


        #4
        1. Nende õhukeste punaste või oranzhide kasutamisest olen hoidunud, liiga õrnad ja lähevad tihti lühisesse. Olid odavuse tõttu väga levinud. Toitele rööbiti võib isegi panna, kõrvetab võimaliku lühise ise korda...
        2. Venelased on viimastel aegadel ka "saksa tähti" tunnustanud...
        3. 33nM võib olla 33nF negatiivse (M - miinus, П - pluss) temperatuuriteguriga. (Vihje annab Lembit Abo "Elektroonikakomponendid" lk. 171). Veel tõenäolisem, et M tähendab +/- 20% tolerantsi, näiteks veel J - +/- 5%, K (just suur K) - +/- 10%. (samas, lk.174). Alati ei saagi kohe sotti, mida mõeldud kui tähistused kattuvad.
        Elektroonika töötab suitsu baasil.
        Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
        Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

        Comment


          #5
          ftp://ftp1.radio.ru/pub/1989/11.djvu lk 89 on markeeringut seletatud ja sellest saidist võib vene tükkide otsimisel abi olla...

          Comment


            #6
            1. Kiri W9 tähistab valmistamise aastat ja kuupäeva. Ehk siis septembris tehtud (9). Aastanumbri kodeeringut praegu ei mäleta. See mul tööl seina peal. Kui meeles, võtan kaasa ja panen siia üles.
            Harjutamine teeb harjutajaks.

            Comment


              #7
              ok, veel oleks vastuseta:


              4. Siis üks takistiga sarnane jupp, sama suur, sama pikk aga üleni musta värvi, peal üks punane kriips ja kaks täppi: punane ja kollane. Mida see endast huvitav kujutab? Muide neid oli trükkplaadil kaks-kolm tükki ja need asusid ainsatena teisel pool plaati, kui see tähendab midagi muidugi.

              OT:
              Väike vahe küsimus, ei hakka uut teemat tegema. Kui mul on arvuti ventilaator näitajatega DC12V ja 0.15A, siis tähendab see ju seda, et antud pingel läbib venti ja ahelat 0.15A vool. Kui ma nüüd tahan tema pöördeid vähendada(saada vaiksemaks) ja panen vahele antud ahelasse eeltakisti, siis tekitab see pinge langu ütleme 7V ja vendile jääb 5V (takisti on (12 - 7)/0.15 = 33.3 Ω). Nüüd küsimus, kas ahelat läbib ikka vool 0.15A? Sellina asi on natuke arusaamatu minu jaoks veel

              Comment


                #8
                Nonii. Lubatud kooditabel siis:

                1975 - F; 1987 - V;
                1976 - H; 1988 - W;
                1977 - I(J); 1989 - X;
                1978 - K; 1990 - A;
                1979 - L; 1991 - B;
                1980 - M; 1992 - C;
                1981 - N; 1993 - D;
                1982 - P; 1994 - E;
                1983 - R; 1995 - F;
                1984 - S; 1996 - H;
                1985 - T; 1997 - I(J);
                1986 - U; 1998 - K; jne.

                Teine sümbol näitab siis loomulikult valmistamise kuud, mitte kuupäeva, nagu ma eelmises postituses unise peaga kirjutasin.

                Jaanuar - 1
                Veebruar - 2
                Märts - 3
                Aprill - 4
                Mai - 5
                Juuni - 6
                Juuli - 7
                August - 8
                September - 9
                Oktoober - 10
                November - N
                Detsember - D

                Selline tabel siis. Pärit mingist vanast ajakirjast Funkamateur. Aastanumbrit ei riski pakkuda. Nagu näha, hakkavad tähed mõne aja tagant korduma. Paraku on seal mõned "jõnksud" sees, nii et meeldejätmisega on väikesed probleemid.

                Sellest takistisarnasest jupist pilti ei saa teha? Millise takistiga sama suurusega? 0,25W? 0,5W? Kui need olid teisel pool plaati, siis ilmselt kellegi poolt hiljem lisatud. Millises plokis olid? Kui seal, kust kanaleid vahetati, siis ilmselt PAL/5,5MHz heli lülitamiseks kindlatel programmidel. Sel juhul peaks dioodid olema.

                Ventilaatorit läbiv vool väheneb, sest kogu ahela takistus ju kasvab tänu takisti lisamisele.
                Harjutamine teeb harjutajaks.

                Comment


                  #9
                  tegu võib olla dioodidega KD226,realaotuse remondi korral pandi nad pladi tahaküljele, sest nii oli mugavam.ainult et välimus ei meenuta neil takisteid, vaid pisikesi tünnikesi..

                  Comment

                  Working...
                  X