Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

OT: elektromagneti parameetrid

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    OT: elektromagneti parameetrid

    Elektroonikateema juures küll pisut offtopic, aga paremat kohta ka ei leidnud:

    Elukohta vahetades ootas ees meeldiv üllatus - korterisse oli sisse jäänud kolmekümnendatest pärit uksekell. Kahjuks pole tal tont teab kui palju aastaid enam juhtmeidki küljes, kuid masin ise väga stiilne ja ilus, ilmselt kirsipuust karbi sees ja peenelt viimistletud. Sellele tahaks nüüd eluvaimu sisse puhuda.

    Tööpõhimõte siis nagu alalisvooluga töötavatel siristajatel ikka - elektromagneti ja katkestiga.

    Probleem nüüd selles, et mis pingega see asi töötada võib? Enda teadmised asjadest piirduvad füüsikatunnis (viimati 7a tagasi) õpituga, seepärast ei tahtnud väärt asjale oma tarkusega kallale minna. Võrgutoitel ta nähtavasti ei töötanud, sest tegu on ju alalisvoolumasinaga.

    Magneti poolide takistust pole veel jõudnud mõõta, Ohmi seaduse kolmest parameetrist ühe teadasaamisest on vist nagunii vähe kasu?

    Point on selles, et ei tahaks rahulduda katse-eksituse meetodiga, et "kui enamvähem töötab, siis las nii olla", vaid panna asja tööle esialgsel kujul. Kestab kauem ja nii oleks nagu ausam ka.

    #2
    mõõda takistus ära, selle järgi saab ehk ligikaudselt pinge pakkuda. kindel, et alalispinge vigur? kunagi vabariigi aegadel muidugi oli kohati levinud alalisvoolu võrk ja valgustuseks sobis see suurepäraselt. pinged olid 100V ringis, nagu praeguseni veel kohati vanalinnas, kuigi seal on vahelduv...
    Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

    Comment


      #3
      Alalis jah, vahelduvvoolul poleks ju katkestit tarvis. Tegu samasuguse magnet-katkesti pinistajaga nagu ise kunagi pisema põnnina ehitasin, mis korona-patarei pealt töötas ja mingi 50-hertsise sagedusega voolu katkestas ja lisaväärtusena ka vastu kellakuplit peksis.

      Comment


        #4
        hangi omale kuskilt mõni muudetava väljundpingega toitekas lähedusse ja katseta, mis pingel asi helisema hakkab.

        Comment


          #5
          Proovisin, esimese hooga mõtlesin hästi tagasihoidlikult alustada ja lasin läbi veneaegse transitorraadio 9-voldise toiteka. Ise veel mõtlesin, et ei sellega ilmselt plõksugi tee... aga lärmas nii et ära tahtis tappa. Igaks juhuks proovisin siis AA-patareiga, ja tegigi siukest mõnusat pehmet tirinat.
          Üllatus oli suur, sest poolid olid peaaegu sama mõõtu nagu veneaegsetel 220V vahelduvvoolukõristitel. Eks näis kaua 1,5 voldine seal siis vastu peab.

          Comment

          Working...
          X