Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

laserpointer

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    laserpointer

    Ehitasin LM 319 põhjal toiteallika laserpointerile. Toitepinge absol õige (ca' 4,5V), vool on nii 20mA ringis, aga mis imelik peale esimest katset pointer küll töötab, kuid miskipärast oluline osa kiire intensiivsusest on kadunud. Samas ei taastu see ka uute patareide kasutusel. Kas võib olla olukord, et pointeri töörežiim mingil nö. valest toitepingest põhjustatud põhjusel muutub ja signaal nõrgeneb oluliselt. Eeldaksin, et laser kui diood lihtsalt kas töötab või põleb läbi. Ehk keegi teab nõu anda.

    #2
    Ei, alati laserdiood ei põle läbi. Kui toitevool on liiga suur olnud, siis kuumuse jm. toimel kiirgav kristall puruneb ja laserdioodist saab lihtne (aga väga kallis ) valgusdiood...see tähendab, et kiirgus on väga nõrk.
    Võid veel proovida laserdioodile kuni 40mA voolu anda, kui asi ei parane siis usutavasti on diood läbi. Võibolla sai korraks 80...100mA voolu ja sellest piisas.
    Kui pointer õnnestub lahti kiskuda, siis vaata luubiga laserdioodi kristalli (muidugi mitte töötava laseriga&#33...see peab eest täiesti sile olema.

    Comment


      #3
      Laserdioodis(pooljuhtlaser) tegelikult on kaks dioodi: 1- ergastusdiood, 2- laserit töös hoidev diood.Tavaliselt lõppeb nendest 2 liig suure voolu tõttu.Reeglina tuleks valida stabilisaatoriks fikseeritud väljundpingega regulaator(nt. 7805) ning läb koormustakisti ja parallel zeneri(4,2V) toita laserit.Sel juhul on välistatud laseri toitepinge liigkõrge väärtus.
      The difference between genius and idiot?! Genius has its limits...
      Vaja võimendit? Selleks on PS nupp!
      Projektide pildid
      Lamptehnikast eesti ja vene keeles:
      http://parsek.yf.ttu.ee/~felc/index_files/Page675.htm

      Comment


        #4
        Odavas pointeris siiski ainult üks kristall, mis väikesele jahutuspinnale paigutatud ja toidetakse ainult läbi voolu piirava takisti. Mõtlen just neid isendeid, mida meil 30...50 krooniga putkades müüakse. Veidi paremates pointerites (ja kallimates, selline ka Tevalos 185 kr. saada, DLU02LC) on anduriga "õige" LD, aga siis lisaks ka paari transiga juhtskeem. Need viimased taluvad veidi paremini suuremat pinget sisendis...fotodiood seab laserdioodile vajaliku voolu vastavalt kiirguse intensiivsusele.

        Comment

        Working...
        X