Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Elektrolüütkondensaator

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Elektrolüütkondensaator

Kuna pea igalt elektroonikaga tegelevatelt inimestelt jookseb läbi lause "lüüt on kuivanud", siis asjast teadliku inimesena vaidleksin sellele väitele vastu.
    Esiteks "lüüt konde" ei kuiva, nagu paljud arvavad. Nimelt el.kondedel aga valdavalt kõige rohkem vene päritolu K50-6, K50-16 tähistusega kondedel "mädanevad" väljastuste seesmised kinnitused elektrolüüdist tingitud reaktsiooni tulemusena. Selleks, et elektroonikat tundev inimene näitaks ennast haritumana, võiks edaspidi väljendada selliselt "kondekas on katkestuses" , mitte pole kuivanud. See kirjutis on paljudele kindlasti suureks uudiseks.

Otste mädanemine on tõesti olemas, aga kuivamine on ka. Millest siis mahtuvuse vähenemine?
    40 aastat elektroonikaga tegelenud

Comment

Äkki sa ei vaevaks ennast enam lollide harimisega vaid kirjutaksid edaspidi teaduslikemates foorumites, nt. delfis ?

Comment

Originally posted by triger007@May 10 2005, 17:25
        Esiteks "lüüt konde" ei kuiva, nagu paljud arvavad.
        Mis iganes, kui aga lüüt ON kuivanud, siis me ütleme: "lüüt on kuivanud"
        Head susserdamist !

Comment

Ausalt öeldes, oli jutt väljaviigu korrosioonist mulle tõesti üllatuseks. Aga kui järgi mõelda siis väga üllatav see ei peaks olema. Meenutage Taicon'i vms. "väljamaa" lüüte - lahti jootes jääb tõesti tihti 1 viikudest plaadi külge (ka siis kui joota kolviga, mitte tangidega ja amputeerimiskohas on näha iseloomulikke korrosiooni jälgi.
          Olen küll keemias (ja eriti lüütide keemias) täielik võhik aga oletan, et see ei ole mitte ainus kondede riknemise viis. Olen näinud paljusid kondesid, millede mahtuvus on vähenenud, konde EI OLE katkenud. Mahtuvusemõõtja kinnitab seda! Seda on natuke raske seletada ainult väljaviigu halva ühendusega...aga mine sa tea. Ja tõesti - hermeetilises korpuses on suure tihedusega elektrolüüdil tõesti vist raske välja difundeeruda (kui ta just ülvoolav ei ole , on ju nii?
          Huvitav postitus kindlasti, ootaks hea meelega teema algataja täpsemaid selgitusi.
          - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
          - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Vene tehnikat meenutades jäid nad ikka ajapikku vaiksemaks, ehk kuivasid. Ja kui järsku vait jäi, ei olnud kunagi sidestuskondeka katkestus.
            Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Kordks Urmo s6nu: Mida iganes, aga kui lyyt ON kuivanud, siis ytleme, et lyyt ON kuivanud.Kuivamine ja katkestus on 2 erinevat asja.Seda tean isegi mina.
              Transistor - Seadeldis, mis kaitseb sulavkaitset läbipõlemise eest.
              Ostan Goldstar MODEL 760 Ressiiveri. Ükskõik, mis seisus.

Comment

Originally posted by Daddario@May 12 2005, 00:04
                ...siis ytleme, et lyyt ON kuivanud.
                Eriti Armeenias toodetud elektrolüütkondensaatorid olid tuntud oma kehva kvaliteedi poolest. Minul ka tekkis arvamine, et nad kuivasid viikude ümber oleva täitemassi kaudu, mida võis poorseks pidada. Võis ju olla veel mingi mahtuvuse vähenemist põhjustav keemiline reaktsioon, aga nende mahtuvus ajapikku järjekindlalt vähenes. Samuti olen küllaltki tihti kohanud sisemise katkestusega eksemplare, ilmselt oli elektrolüüt läbi söövitanud viikude traadid. Seega võiks ka kuivamist (kasvõi tingimisi) ja katkemist kaheks erinevaks asjaks pidada, aga arvata võib et enamasti ka mahtuvus on juba enne katkemist tugevalt väheneda jõudnud.
                Elektroonika töötab suitsu baasil.
                Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

"Kuivamine" ehk ing.k. dry out on siiski võimalik ja seda näiteks siis kui kondensaator on hermeetilisuse kaotanud. Enamasti on elektrolüüt vee baasil ja konde töötamisel võib eralduda vesinik, see ongi üks "vananemise" tundemärk, sest gaas peab kusagilt välja pääsema...vene kondedel ilmselt jalgade ümbrusest. Kuivava elektrolüüdiga kaobki ajapikku mahtuvus. Teatavasti Rubicon tootis hiljuti viletsaid detaile, kus vesinik väga kiiresti eraldus...normaalsetel kondensaatoritel toimub sama protsess olenevalt elektrolüüdi kvaliteedist hoopis aeglasemalt.
                  Nii olen ise asjast aru saanud. Sügavale keemiasse muidugi ei julge laskuda.
                  Loodetavasti teema algataja harib siinlugejaid veidi põhjalikumalt .

Comment

Päris palju on nähtud vene lüüte, millel alumiiniumkopsik pealt ära kukkus, sest see EPO-taoline mögin oli kokku tõmmanud. Loomulikult polnud sellisel lüüdil siis mahtuvust enam ollagi, sest elektrolüüt ammu Universumisse haihtunud. Mõnel mahtuvuse kaotanud lüüdil oli näha pragu kesta ja põhja vahel. Jälle elektrolüüt lännu. Nii et kuivavad edukalt ja karjakaupa. "Lääne" lüütidel pole see kummist põhi samuti alati piisavalt hermeetiline. Eriti, kui koibi on korpuse lähedalt väänatud.
                    Harjutamine teeb harjutajaks.

Comment

kunagi aastaid tagasi meeldis mul kondesi paugutada. 220 sisse ja litakas missugune. asjal oli ebameeldivaks asjaks hais, sest seest tuli välja ligane paber. mõni aeg hiljem sai selle jaoks kasutatud mahtuvuse kaotanud kondesid, millel täpselt sama markeering. asi tegi ka ilusa paugu, kuid hais oli pea olematu ja sodi praktiliselt kuiv. mina seletaks seda sellega, et konde oli ära kuivand. vb keegi pakub muu loogika välja.
                      ma olen suuri vene pütte päris mitu lahti kakkunud ja julgen väita, et viigud ei mädane ära. see metallriba, mille külge viigud on pressitud ei mädane ja viigud on piisavalt jõhkrad, et nende mädanemisaeg ületab kordades püti iga
                      Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Ka minu poolt väike remark
                        Aegade jooksul kogutud varusid üle vaadates
                        hakkas ninna imelik hais, lähemalt uurides tuli see
                        vene elektrolüüt kondekate kotist. Enamus nendest
                        k50-6 olid mingit valget ollust välja ajanud.
                        Läksid nad kõik igavestele jahimaadele.
                        Mis ma tahtsin öelda: lähevad hapuks ja kuidas veel

Comment

Otste sisemine läbimädanemine on just iseloomulik suure mahtuvusega, 2000Mf K50-6, K50-16 lüütidele. Raadiotehnika tüüpi võimendites on seda tihti.
                          40 aastat elektroonikaga tegelenud

Comment

Eriti tarkadel soovitaks lugeda BHC kodukat või ELNA kodukat. Igal pool on juttu electrolyte evaporating protsessist ja kui see pole kuivamine ???? mis ta siis on ?

Comment

Lisaks võib väljendit: "lüüt on kuivanud" pidada ka piltlikuks: kui mahtuvus on "kokku kuivanud", ehk vähenenud.
                              Head susserdamist !

Comment

Working...
                              X