Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

arvuti ja radikas

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

arvuti ja radikas

Täna hoidsin jalga arvuti peal ja samal ajal läksin käega vastu radikat ning sain surakat jala arvutilt ära võtsin ei olnud midagi aga kui tagasi panin ja radikat katsusin sain jälle (radikast).
    Arvuti on maandamata (seinakontaktis maandus puudub) ja radikast maasse minevad torud on ka radika lähedalt ära lõigatud. Millest selline nähtus? Või on need seinas olevad konksud, millel radikad seisavad kuskil seinas millegagi ühenduses? Tegemist muidu nende ribi- malmradikatega.
    Mis juhtub kui arvuti kest radikaga ära ühendada?

Siis läheb radikas ja sein ka voolu alla aga mis sest. Sa vast keelega seina ei laku :P
    Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

jumal kaitseb lollakaid.järgmiseks kontrolli põleva tikuga bensiinitaset paagis.kui siis ka ellu jääd,võid arvata et sul on vedamise periood ja osta kogu raha eest lotopileteid,või mine kasiinosse.
      hea oleks kui saaks veel punasega kirjutada-ÄRGE TEHKE KUNAGI NIIMOODI.ELEKTER TAPAB AINULT ÜHE KORRA.
      sama ohtlik on teleri antenni ja radiaatori üheaegne puutumine.

Comment

aga mis kämm ikkagi on sellega et radikast laksu saab , olen ise ka saanud aga mis kämm on? ja mis teema selle antenni ja radikaga on?
        Me elame vaid korra ja siis ka vaid iseendale.

Comment

Tavaliselt kui arvuti on maandamata, siis tekib tema korpusesse ikka maa suhtes mingi pinge. Kui nüüd iseenda kaudu selle kohugi ära maandad, siis ongi tunda. Radikas on tõenäoliselt torude ja isegi plasttorude korral vee kaudu ühenduses pumbaga, mis on maandatud.
          Telekatega toimub sama lugu - kui on antennivõim maandamata, siis on seda tunda kuskile seda ise maandades, kuna antennikaabli taga on kindlasti mitu telekat ja igaüks neist ikka natu lekib.

Comment

Arvuti kesta radikaga ei tohi ühendada. Miks...sellest on eelnevalt palju juttu olnud. Ainuke soovitus, ära enam koos neid asju katsu või pane kummisaapad jalga, kui väga vaja jalgadega vehkida.
            See "maandus" tuleb vee kaudu, nagu digital ütles.

Comment

joppakolla, rahunege ometi maha ja ärge ajage lolli juttu inimesele. eriti pean silmas kreeklase vastust.

Eluohtlikku pole siin midagi, arvuti korpusel peaks olema maapotensiaal aga kui on 2juhtmeline süsteem siis tekib teatud potensiaal läbi toiteploki sisendfiltri (220 vahelduvat). Selle võimsus on aga väga väike, kuna sisendfiltri konded on pisikesed.
              Antud juhul radikas saab maaühenduse läbi seina ja vundamendi.
              Seega on potensiaal täitsa olemas ja 220 rõõmsalt. Aitab see, kui tekitada 3 kontaktiga seinapessa maandus, ühenda kasvõi sellesama radikaga.
              Need kes väidavad et nii ei tohi ajavad segamini maa ja neutraali. On oinaid kes ühendavad neutraali maha et elektrit "kokku hoida", see on omaette teema.

Aga jah, arvuti tahaks maandatud toitepesa (see libledega). Sinule ei tee see särakas midagi kuid võimu sisendi vms. tapab reeglina maha küll.

Comment

Originally posted by digital@May 17 2005, 14:27
                Tavaliselt kui arvuti on maandamata, siis tekib tema korpusesse ikka maa suhtes mingi pinge. Kui nüüd iseenda kaudu selle kohugi ära maandad, siis ongi tunda. Radikas on tõenäoliselt torude ja isegi plasttorude korral vee kaudu ühenduses pumbaga, mis on maandatud.
                Telekatega toimub sama lugu - kui on antennivõim maandamata, siis on seda tunda kuskile seda ise maandades, kuna antennikaabli taga on kindlasti mitu telekat ja igaüks neist ikka natu lekib.
                Vvee kaudu see maandus nüüd küll tulla ei saa sest nagu ma ütlesin siis need torud on juba ammu ära lõigatud, ainuke variant oleks see kui need konksud mis radikaid kinni hoiavad on seina sees millegagi ühenduses.
                (radikad on akna all)

KaruTEC, et siis radikast vean seinakontakti maanduse?

Comment

Radika torudest ei tohiks kindlasti midagi maandada. See on nimelt väga halb torude elueale. Kui on metallist torud, siis hakkab tekkima seal elektrokeemiline korrosioon, mis toru eluiga umbes 2 korda vähendab(muidugi sõltuvalt lekkevoolu suurusest jne). Kui on plastmassist toru, siis niikuinii radikasse midagi maandada oleks jabur... loota ainult vee elektrijuhtivusele. Kui toru üldse kuskile ei lähe... nojah, äkki kuskil on mõni kinnitus vastu betooni armatuuri...
                  Kui mõelda kaitsenulli tegelikku eesmärki lasta läbi kaitsmed kui korpus peaks kuidagi voolu alla sattuma, siis seda muidugi ei täida selline mitte liiga kindel ühendus ja seepärast ei ole see lubatud. Kuid säraka saamise probleemi lahendad kindlasti ja torude korrosioon on oma probleem; hullemaks midagi ei lähe küll. Eriti just kui torusid ei ole. Kuid ametlikult lubatud selline tegu ei ole.

Võimude jms värkide maha tapmise koha pealt niipalju, et tark on alati hoida kõiki koos olevaid seadmeid ühes maandusega pikenduses (et seadmed sealtkaudu omavahel ühendada ka siis, kui pistikus maandust ei oleks). Kui võimul ikka mingit muud maandust ei ole, siis tavaliselt selle pingega midagi läbi ei lase. Kuid enamasti võimusid siiski ei maandata kuskile eraldi vms. Oht on alati igasuguste telekaga ühendustega. Telekat ennast küll ei maandata pistiku kaudu, kuid telekas ise on maandatud tavaliselt korrusmajades antennikaabli kaudu (antennivõimud on maandatud) ja siis sinna ühendamisega võib küll väga palju paha teha. Seega kui videoväljundid plaanis, siis tasub kindlasti maandamistega seotud teemad üle lugeda.

Comment

algul mõtlesin,et vaba maa.igaüks teeb mis tahab.see et edgarv on sadomasohhist,sellest sain juba aru, aga et KaruTEC ohutustehnikale niimoodi sülitas-sellest aru ei saa.
                    ei tapa pinge,vool tapab.väike vool seejuures.kui õieti mäletan, siis piisab 20-30mA et süda seisma jääks.vool sõltub kolmest asjast-inimkeha takistusest,maandusest ja pinnast mis nende kahe vahele jääb.kui keegi edisson on juhtumisi radiaatori maandanud siis võib juhtuda et ainsaks voolu piiravaks takistiks on inimkeha.ja selle suurust ei soovita kellelgi katseliselt mõõta.
                    kui kellelgi on mõni tuttav teleriparandaja,eriti veel selline, kes kodukutsetel käis,siis küsigu meenutusi.
                    enamusel on mälestus sellest kuidas ootamatult toibutakse telerist hulk maad eemal nurgas,käed värisemas.ja seda tingimusel et täpselt teati, et mida tohib ja mida ei tohi teha.keegi neist edgarvi moodi enesetapja polnud.
                    mis veel lõpuks öelda.elekter kõige õiglasem asi maailmas.ta karistab täpselt nii palju kui ohutusreegleid rikkusid.talle ei saa öelda, et ma kogemata, et ma ei teadnud,et ma teinekord niimoodi ei tee.kui rikkud vähe-siis ainult väristab,rikkusid palju-lööb surnuks.

Comment

Mul oli sihuke jama ,et elektrijuhtmed ja veetorud ühes seinas paralleelselt ja veetorudes ka sellepärast väike "särts" sees (elektrijuhtmed peaks korras olema aga ilmselt induktsiooniga see särts tekib)
                      Külalised käsipestes vahetevahel kurtsid ,et vesi veidi suriseb
                      Igal plussil on omad miinused

Comment

see eiole induktsioon,kaabli isolatsioon on viga saanud.eritihea kaifi saab otse kraanist juues.
                        midagi pead ette võtma, sest aeg teeb asja ainult hullemaks.

Comment

No minul igatahes kaabliisolatsioonis viga olla ei saanud kuna oli korralik kaabel ja kaabel jooksis ühelpool mööda seina samalajal kui toru jooksis teiselpoolseina. Need ei saanud mitte kuidagi ühenduses olla. Aitas aga elektrijuhtme torust kõrgemale pannes. Enne oli elektrijuhtme ja toru vaheline vahemaa praktiliselt seina paksus mis oli ca. 15cm (tellissein) pärast ümbertõstmist 40cm. Juhtme ja toru paralleelsuse pikkus ca. 9m
                          Müstiline juhtum on see küll jah
                          Igal plussil on omad miinused

Comment

kreeklane ära räägi kui sa ei tea. jutt a la vool tapab mitte pinge käib esimesse klassi mitte tehnikafoorumisse. Inimese kehas tekkiv vool sõltub keha takistusest mis on väga mittelineaarne suurus. Arvutikorpuse ja radika vahel on küll pinge kuid arvuti poolt vaadates on sisetakistus väga suur ja ei teki inimesele ohtlikku voolu.
                            Mul oli ühes seadmes toite + ja võrgu neutraali vahel ossiga mõõtes 220V, kas ma peaks siis seadme kohe ära viskama või ? Mina eelistasin uurida pinge tekkemehhanismi.
                            Soovitan sul kah ennast vähe harida mitte umbropsu spämmida.

Torude eluiga ei oska kommenteerida, vool mis läheb läbi filtri ja maa on kindlasti alla 30mA kuna on arvestatud rikkevoolukaitsmetega. Pakun et see on mõni mA. Vahelduvvool ei tohiks omada erilist elektrolüütilist toimet. 100% kindlust siiski ei annaks.

Comment

Suht labane ja toimiv variant on nulljuhtmest maa võtmine. Paned tavalisse 2 juhtmega kontakti maandusega pesa, ainult peab kindel olema, et faasi maa klemmide peale ei pane.
                              Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Working...
                              X