Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

arvuti ja radikas

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Võtsin vaevaks, mõõtsin ära.
    Arvuti korpuse ja antennikaabli suka vahel 107V ja 3,3mA vahelduvat. Loomulikult oli mul eelnevalt potensiaalid koos, aga proovisin lahtiselt.
    Selline vool vaevalt et kedagi tapab, aga mõnus ka pole ja video-audio seadmetele võib saatuslikuks saada.
    Krt teab kuhu see radikas vastu puutub ja missuguse potensiaali all see on, arvutikorpust otse ma selle külge küll ei ühendaks. Ja need kollaste kokkupandud odavad arvuti toiteplokid pole ka eriti usaldusväärsed lekkevoolu suhtes.

Comment

Originally posted by KaruTEC@May 17 2005, 15:51
      Eluohtlikku pole siin midagi, arvuti korpusel peaks olema maapotensiaal aga kui on 2juhtmeline süsteem siis tekib teatud potensiaal läbi toiteploki sisendfiltri (220 vahelduvat). Selle võimsus on aga väga väike, kuna sisendfiltri konded on pisikesed.
      Antud juhul radikas saab maaühenduse läbi seina ja vundamendi.
      Seega on potensiaal täitsa olemas ja 220 rõõmsalt.
      Ei ole 220V, vaid on pool sellest pingest, ehk 110V, tegelikult ilmselt 230/2V. Filter on nn. "Y-filter" mis jagab korpusesse pool toitest.
      Võib ju korraliku suure sisendtakistusega voltmeetriga üle mõõta.

Comment

nüüd hakkame veel arutame, et palju keegi pinget kannatab.
        ehk oleks hea teha pisike kokkuvõtte ohutustehnikast.igaüks saab siis teha ise oma järeldused ja vastavalt siis käituda.
        ohtlikud on mõlemad-nii pinge kui ka vool.pinge üldjuhul põletab,vool tappab.et süda seisma jääks piisab 20-30mA voolust.kindla surma garanteerib 80mA.
        õues ja märjal betoonil on riskikohaks käsi-jalg,eriti südamepoolne külg.toas,kuiva põranda peal on ohtlik ja enamlevinud vooluring läbi kahe käe.
        vastavalt sellele tuleb end kaitsta.õues siis vastavad jalanõud,või siis äärmises hädas kuiv laud jalge alla.
        toas on asi natuke teistmoodi.mida kindlasti mitte kunagi ei tohi teha?
        1.ühendada vooluvõrgu nulljuhet keskkütte radiaatoriga
        2.mitte kunagi puudutada korraga radiaatorit(veetoru) ja vooluvõrgus olevat seadme metallkorpust.ei arvutit,triikraud,külmkappi jne.
        3.nüüd neile kes midagi parandavad(eriti telerit või arvuti impulsstoiteplokki)see jutt on rohkem algajatele.
        kõik tööd on soovitatav teha ühe käega.kindluse mõttes hoida teine käsi selja taga.kui on vaja seadet kahe käega hoida,siis tuleb varakult kindlaks teha ohutud kohad seadme kinnihoidmisel.ja ainult sealt hoida.kõik muud on potensiaalselt ohtlikud.
        4.ja viimaseks.elektrit, ja keerulist elektroonikat ei tohi karta.austama peab, aga karta ei tohi.praegu tundub küll et enamus kardab, aga kübetki ei austa.vastupidi peab olema.
        ohutustehnikas on kindlasti veel tähtsaid punkte, mida järgima peab.aga kui te esimesi nelja rikute, siis ülejäänutest pole mingit abi.

Comment

blahblahblah

Ma ei rääkinud NULLJUHTMEST vaid MAAJUHTMEST

punkt 2. on täiesti idikas väide, vähemalt euroopa riigis. Elektrisüsteem tuleb korda teha mitte naistele lastele silte üles riputada.

punkt 3 ja 4 on pehmelt öeldes küsitava mõttekusega.

Aga sina Elukaz, selliseid asju ära küll tee ja teistele soovita. See ongi see mille peale kreeklane kisama hakkas.

Comment

Ok, sellise tegevuse juures peab kindel olema, nulljuhtmel pole mingit võimalust katkeda ei harukarpides, ei kilbis, ei mitte kuskil. Kui see peaks juhtuma on **** majas.
            Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Selline nulli ja maanduse ühendamine, nagu Elukaz mainis, lubatud alles kilbis, mitte mingil juhul pistikupesas. Seega tähendab see ikkagi kolme soonega kaablit. Ja siis võiks ju ka korraliku maanduse orgunnida. Ja maandatud seadme ning lekkiva maandamata seadme vahele ei tahaks ikkagi jääda.
              Ning peab olema mingi hea põhjus, miks seadmete maandamist ei lubata mingil juhul radika või veetorude külge vaid maandatakse hoopis veetorud.

Comment

to karuTEC
                see nulljuhtmega jutt on täitsa elust võetud.inimene oli kuulnud, et elektriseadmele on hea, kui nulljuhe on maandatud.ja nii ta viiendal korrusel suraski nulljuhtme radiaatorisse.hea et mingit õnnetust juhtuda ei jõudnud.

Comment

ma tean seda nulljuhtme varki aga kas siin rahvas teab mis asi on MAAJUHT ?

Comment

Ning peab olema mingi hea põhjus, miks seadmete maandamist ei lubata mingil juhul radika või veetorude külge vaid maandatakse hoopis veetorud.
                    Arvutiga ühendatud teised seadmed (telekas, võimendi jne.) on selleks küllaldane põhjus. Video-audio sisendid/väljundid ei elaks seda üle, kui mingil põhjusel ühenduskaabli "päästev" varjestus peaks alt vedama. Ei taha ju keegi oma teleka videosisendisse 1V asemel 110V lasta, mis sest et vool väike.
                    See radikaga ühendamine lahendab küll esialgu probleemi: sirakat enam ei saa aga mõni aeg hiljem tuleb tahtmine näiteks videokaart telekaga ühendada, "radika maandus" siis võibolla ununenud...ei käi pauku, isegi suitsu ei tule, aga pilti telekasse ka enam mitte.

Comment

See radikaga ühendamine lahendab küll esialgu probleemi: sirakat enam ei saa aga mõni aeg hiljem tuleb tahtmine näiteks videokaart telekaga ühendada, "radika maandus" siis võibolla ununenud...ei käi pauku, isegi suitsu ei tule, aga pilti telekasse ka enam mitte.
                      Huvitav loogika.
                      Kuidas on see erinev situatsioonist, kus arvuti on maandatud radika asemel maandusega pistikusse?

Comment

Huvitav loogika.
                        Kuidas on see erinev situatsioonist, kus arvuti on maandatud radika asemel maandusega pistikusse?
                        Elukaz, sellest on siin eelnevalt üsna palju juttu olnud. Radika ja pistikupesa maanduse vahel võib suht kõrge pinge olla, kusjuures tihti nii ongi. Seda nimetatakse potensiaalide vaheks. Analoogselt on vahest ka antennikaabli suka ja pistikupesa maanduse vahel pinge, kuigi kaabel on alati maandatud k.televisiooni puhul...maandused lihtsalt erinevates kohtades. Mustamäe-Lasnamäe jne. kus valdav osa maju vene ajal ehitatud on probleem täitsa olemas, samuti Tallinna vanemates (puu-)majades, kus gaasi- või tsentraalküte pandud aga elektrisüsteem ikka vana kolmnurk-lahendus.

Comment

Sa siis eeldad, et kui maandamata raali ja radika vahel on mingi potentsiaal siis on süüdi radikas, mis on voolu all?

Mitte, et ma kunagi oleks soovitanud radikasse midagi maandada.

Comment

Kuulge Teslad, maanduse point on kõigepealt ühendada eri seadmete korpused, see toimub läbi maaklemmi. Emakese Maaga ühendamine on teine point aga mitte kõige olulisem

Comment

KaruTEC-il on õigus ja kui seda "maaklemmi" pole kusagilt võtta tuleb lihtsalt seadmete korpused kokku ühendada.
                              Ilmselt parim, mis antud juhul teha saaks on radika ühendamine pistikupesa maandusesse, samuti arvuti korpus, teleka "mass" (antennipesa nn. välimine rõngas) ja võimendi korpus. Kui kaabel-tv siis kaabli ja teleka vahele galvaaniline eraldaja.
                              Pole vaja Tesla olla, et sellest aru saada.

Comment

Lase jah vool radikasse, tapad naabri kassi ära.

Comment

Working...
                                X