Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

makettplaat

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    makettplaat

    Et küsimus siis millist makettplaati kasutavad teised. Ja millist oleks kasulikum kasutada. Kas siis punktidega, triipudega jne..

    #2
    kui võimalikult minimaalset plaati vaja saada, siis punktidega. Siis saab mistahes juppe kuhu iganes panna. Ülejäänud juhtudel kolmekaupa triipudega, on mugav juhtmetega kivisid ühendada.

    Comment


      #3
      Õhksidu
      Ehk siis traaditükid ja komponendid lihtsalt omavahel kokku joodetud. Ei sobi hästi, kui on kõrged pinged (lambindus) või on pulgad väga hinnalised. Aga niisama mängimiseks käib küll, isegi mugavam nominaalide vahetamise seisukohast kui need tänapäevased makettplaadid. Muidugi teatud skeemi keerukusastmeni.

      Comment


        #4
        Mina kasutan põhiliselt vist kunagise Harju Elektri elektroonikalaborist pärit makettplaate. Iga kivi jaoks 16 kandilist rajajupikest 3 augu puurimise võimalusega. 5 või 6 kivi "platsi" reas ja 3 sellist rida. Vahel on veel toiterajad ja kivide vahel ning plaadi servades kah jupikesed. Ehk on keegi näinud ja kasutanud. Ilma auke puurimata peavad palju kauem vastu (19 aastat juba, kuigi osa rajad kadunud). Kui tekib vastupandamatu himu mingit skeemi proovida või ise leiutada, siis hea suts ja suts juppe vahetada ilma aukudesse toppimata. Kõigepealt ikka asi makettplaadil valmis ja kui avaldab muljet ning piisavalt ratsitud, siis tuleb trükkplaadi joonistamisele mõelda. Tänu sellele on jäänud hulk plaati ja aega raiskamata, sest mõnes skeemis vahel vead sees (kogemata, eksju?).
        Harjutamine teeb harjutajaks.

        Comment


          #5
          endal olemas makettplaat kus on traadid erineva pikkusega pandud puualusele. seal peal kena katsetada. aga õige makettplaadi küsimus tuli kuna vaja üks väike skeem valmis teha ja ei oleks tahtmist keemiaga ja radadega jandama hakata. kena lihtne makettplaadile kokku joota ja siis sobivasse suurusess lõigata.

          Comment

          Working...
          X