Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Detsibell

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Detsibell

Kas keegi viitsiks ära seletada sellise keerulise asja nagu detsibell? Et tahaks teada selle asjandust täpsemalt. Kas kuskil netis või eestikeelses raamtus ei räägita sellest?
    Mõnikord näitab a üht asja teinekord jällegi teist asja. Et nagu millest lähtuda? Tean,et ikkagi mingi suhe on kas siis pingest või võimsusest. Aga mis seal taga tähendavad need mikro ja millivoldid detsibelli kohta.
    Ja kust tuleb see ,et 0dB on 0,7volti.Ja miks vahel detsibellid miinustes? Et see siis näitab sumbuvust?
    Käisin ka kuulmise testil ja seal öeldi,et on võimalik kuulda ka miinusdetsibelle. Et mul oli nii nati alla 10dB.
    Öeldi,et see korralik,et kui üle 25dB, siis peab midagi uurima.
    saan aru, et kui on 50dB, siis on 100000 korda suurem´pinge järgi ja kui võimsust tahan, siis võtan ruutjuure. Et see selleks hea,et kui juba 80 dB, et siis ei hakkak seal miljonitama.

Näete juba nii keeruline asi,et lasin apsaka sisse
    Ikka kui 20dB näiteks, siis võimsuse järgi 100 korda ja pinge järgi kui tahan, siis võtan ruutjuure ehk siis 10 korda. 30dB siis 1000korda ja sellest ruutjuur vist midagi 32 kanti.

Comment

Detsibell on suhteline mõõtühik, on kümnendik Belli, näitab, kui palju on üks asi tugevasm/nõrgem teisest
      arvutatakse võimsuste puhul nii K=10log(Pvälj/Psis)
      ja kuna võimsus on võrdeline pinge ruuduga siis pingete järgi K=20log(Uvälj/Usis). Logaritm on võetud alusel 10 . Pinged ja võimsused peavad olema samas ühikus nii luigejas kui ka nimetajas. See, et 0 dB on 0,7747V (või midagi niisugust) tuleneb sidest ja mõõtmisest ja selest et pole vaja analoogriistal piirkonda vahetada kui väikesed + detsibellid on. näiteks võimendi võimendab pinget 100 korda (võimendus on väljund/sisend) on detibellides 20
      Miinusmärk tuleb ette siis,kui väljund on sisendist VÄIKSEM (liinid ,juhtmed, jagurid) ja näiteks -20 dB tähendab et signaal väljundis on 100 korda nõrgem.
      Muidugi võib olla ka mingi muu kokkulepitud 0 dB tase. siis võetakse see kokkulepitud pinge pingeks mille järgi arvutatakse K=20log(Ukokkulepitud/Uküsitud)
      Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

3dB on ...2 korda
        20dB on ...10 korda (mitte 100!!!)
        40dB on ...100 korda
        60dB on ...1000 korda

Comment

3dB on ...2 korda
          20dB on ...10 korda (mitte 100!!!)
          40dB on ...100 korda
          60dB on ...1000 korda
          väike valearvutus...juhtub kõigil ..minu viga...
          Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Minu versioon oleks selline,et seal reas 3dB on ruutjur kaks. See rida sul on kirjutatud pinge järgi. Seetõttu ongi ruutjuur 2. Aga vahel ongi nii kui räägitakse,et siis ei saa aru kas mõeldakse pinge või võimsuse järgi. Oleneb jah, millest rääkida...

Comment

DB mõõdetakse jah alati suhet, palju sumbub(miinusmärgiga) või palju võimendatakse(plussmärgiga).
              Kui on kirjas +20dB, siis on jah kohe selge, et pinge suureneb 10 korda, võimsus 100 korda, ei pea täpsustama. Nii et elagu dB.

Kõrgsageduses on dBm mõõtühik 1 millivatt.
              0dBm = 1millivatt = 0.223 volti / 50 oomi peal.

Helisageduses vist loogikat jälgides peaks sama olema:
              0dBm = 1millivatt = 0,775 volti / 600 oomi peal (profihelitehnikas palju kasutatav takistus). Ma ei leidnud kuskilt kinnitust sellele, ehk on kellelgi täpsemaid andmeid või kooli ajast meeles?

Comment

Leidsin inglisekeelsest kirjandusest sellise rea.. Äkki keegi targem oskab midagi öelda?
                SSB phase noise-128dBc(1Hz)

Aga juba siiani nendest vastustest olen saanud juppa maad targemaks ja uurides netist ka veidi

Comment

db kasutatakse kõikjal kus vähegi võimalik igast asjade mõõtmiseks.Mina tean sellest niipalju, et 3db on kaks korda rohke võrreldes 0-iga.näiteks Kui võimudel db märgitud indikaator, on 0 db tippvõimsus.Tavaliselt tuleb veel punane ala kus on märgitud +3db.See peaks siis olema kaks korda suurem võimsus.
                  Päris keeruline asi.
                  muusika on kuulamiseks

Comment

Nigu koolis detsibelle õpitud ;D aga mitte ei saa aru, mida põrgut konkreetselt tähendavad detsibellid ntx helimüra puhul (ntx miski vendi müratase on 17dB)? ???
                    Sex, drugs & rock'n'roll -- need kolm sõna elavad igavesti!

Comment

Nigu koolis detsibelle õpitud ;D aga mitte ei saa aru, mida põrgut konkreetselt tähendavad detsibellid ntx helimüra puhul (ntx miski vendi müratase on 17dB)? ???
                      Sel juhul on tegu lihtsalt helivaljusega (suht vaikne).Otsi mingi tabel, kus erinevate müratekitajate valjused kirjas ja saadki asjast aimu.

Comment

17dB suht vaikne jah... mina ise kuulsin nii alla 10 vist veidi...helivaljust..lennuk pidi startima seal kusagil 140dB helitugevusega

Et nii ta on jah. Aga ikkagi suhteliselt keeruline asi see detsibell, sest igalpool erinev asi ja siis pead nuputama, mille suhtes ja mis on võetud 0dB tasemeks.
                        Et kas kuidagi ei anna seda asja ühtlustada?

Comment

Mul on ühel tester db indikaator peal.Kahjuks näitab vist valesti.Kui s90põhja keerasin näitas tester 103 db.Kusjuures teises toa otsas oli 101db.Väljas proovisime sõpradega kisada.Rekord oli mingi 110db.500w kontsertkõllidega(saalis)näitas samuti 103 db ringis.
                          muusika on kuulamiseks

Comment

heh..huvitavad tulemused
                            EGa üle 110dB juba kõrvadele aiai...
                            Aga ventikate mürataset saab tolle aparaadiga mõõta? Või näitab ta ikka väga võssa või lihtsalt suure helivaljusega ebatäpne...
                            Aga ikkagi mis nood tähed seal dB järel alati on..Vahel olen näinud dBc ja dBA ja siis dBW. Kas need siis abistavad arusaajat? Annab see siis mingi vihje,et lihtsam oleks aru saada?

Comment

nood tähed näitavad, mille suhtes tuleb seda dB-d hakata arvutama: dBm st, et antud number näitab suhet milliwatti, näiteks: -30dBm tähendab, et peetakse silmas võimsust, mis on 1000 korda nõrgem millivatist, see on mikrovatt, +3dBm=2mW, +30dBm=1W jne, dBc -detsibelli CARRIERI suhtes (sorry, halb tõlge, aga nii on mul lihtsam), ehk on teada mingi kasulik (kandev) signaal ja see signaal, mida iseloomustatakse, on temast näit 128dB nõrgem (s.o ca 6X10astmes12.8 korda), dBW: -dB vati suhtes (analoogiline dBm-ga) Seega on see täht igati abiks arusaamisel, mille suhtes detsibelli arvutatakse.

Comment

Working...
                              X