Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Korralik maandus?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Korralik maandus?

    Tervist,

    Andke palun maanduse osas veidikene tarka nõu

    Hiljaaegu vahetati korrusmajas välja elektrikaabeldus ning paigaldati ka korralik maandus. Kuna "maanduse" tõttu on mul varasemat väga kuvad kogemused, siis oleks vaja targemate nõu, kuidas seadmed (PC, TV ja võim) omavahel nüüd nii ära ühendada, et mingi jama korral võimalikult vähe kahju tekiks. Või et üldse jamasid ei tekiks

    Lugesin siin maanduse kohta erinevaid postitusi, aga tekkis ikka küsimusi.
    1) Kas on vaja võimul ja TV-l eraldi maandus vedada, või piisab sellest, et PC on maandatud?
    2) Kuhu TV-l üldse maandus ühendada?
    3) Kas maanduse võib ühendada näit audio- või videokaabli varjestuse külge? Ja kas ühest või mõlemast otsast?

    Kui keegi sellest joonisest aru saab, siis võiks seletada, mismoodi oleks kõige targem antud olukorras asi lahendada?
    Kõik seadmete ühendusjuhtmed on varjestusega.



    Tänud!

    #2
    No vaadates seda skeemi mis toodu lisana tundub kõik nagu norm olevat. Kõigi tarbijate korpused on maandatud ühte punkti. Seega on ka ju potensiaal ühtlustatud seal punktis. Enamus võime ja arvuteid on ju ehitatud nii et korpus on maandusega koos. On arvestatud et pikendusjuhtmes või kusagil seadmete korpused kokku saavad. Telekaga on asi nutusem kuna see on üldjuhul üldse ilma maandusjuhtmeta (kahekordse isolatsiooniga) ja seal ma ei tea kus sa selle maanduse leiad.

    Comment


      #3
      Kui TV-le maanduse panemine suht keeruline on, kas tasukas/tohib siis TV ja PC vaheliste audio- ja videokaablite varjestuse maandusega ühendada, et kui TV-st mingi särakas tuleb, siis ei jookse see otse arvuti heli- või videokaarti?

      Joonisel näidatud TV antennikaablil maandust hetkel veetud ei ole - kas tuleks see panna, või pole vaja, kui galvaaniline eraldaja vahel on?

      ...Parem karta kui kahetseda. Korra olen TV-st ja videokaardist lahti saanud, kuna keegi tarkpea oli pistikupesade maanduse faasiga kokku ühendanud
      <_<

      Comment


        #4
        maandusega on asi nii,et maandada tohib ainult neid seadmeid,mida tootja ette näeb.arvutil on pistikus maandusklemm ja kui pesas on maandusjuhe,siis nii tohib.varjestusi ei tohi maandusesse ühendada.

        Comment


          #5
          PC korpuse --&#62; TV antennipesa o-rõnga vahel juhe, mis ühtlustab potensiaalid. TV polegi ette nähtud eraldi maandamiseks ja galvaaniline eraldaja välistab Starmani "maanduse".
          Arvutil aga on niikuinii pistikupesas maandusklemm, eraldi tema korpust maandusesse vedada pole mõtet.
          Võimendi korpus arvuti korpusega kokku aga...tavaliselt asub arvuti võimendist-telekast kaugemal, siis piisab ainult ühest PC --&#62; TV/AMP vahelisest potensiaalide ühtlustajast-juhtmest. Kas seda üldse vaja on, oleneb juba sellest kas mingi määrav potensiaalide vahe seal üldse eksisteerib...ise piisavalt sirakat saanuna siiski paneksin .
          AMP-i eraldi maandada pole ka vaja.
          Nii teeksin mina. Midagi sundviisiliselt maandada, kui nii pole ette nähtud, küll ei tasu.

          Comment


            #6
            Originally posted by sebastian@Sep 19 2005, 20:44
            PC korpuse --&#62; TV antennipesa o-rõnga vahel juhe, mis ühtlustab potensiaalid. piisab ainult ühest PC --&#62; TV/AMP vahelisest potensiaalide ühtlustajast-juhtmest.
            Kas potensiaalide ühtlustamiseks see ei aita, kui antennipesa o-rõnga ühendan pikendusjuhtme maanduse külge - see ka ju arvuti korpusega põhimõtteliselt ühenduses? Või peab ikka eraldi juhe olema?

            Comment


              #7
              tegelikult on splittritel ja nii mõnegil muul antennijubinal ka kohe kenasti maanduse klemm olemas. Ühendad selle maandusesse ja ongi asi korras. Üldiselt aga eraldaja ise on juba piisavalt tõhus et mitte midagi hullu ei saa juhtuda. Aga igaks juhuks võib ju ühendada ka.
              Telekat ennast ei saa maandada. Arvuti tuleb lihtsalt korralikult pista õigesse pesasse ja asi korras.
              Üldjuhul võimendeid ka ei maandata. Liigsete maandustega tuleb ettevaatlik olla, sest need teevad asja hullemaks. Näiteks kui võimendi ka eraldi veel ära maandada, siis tekib võimalus nn ground loop&#39;iks, st vool saab joosta ringi läbi helikaabli ja maanduse kaudu tagasi. Selline asi aga võib tekitada müra. Seega kui maandust ei ole just vaja, siis ära pane. (antennikaabliga on teine asi, sest seal on seda vaja. Kõlarid jms teema on täielikult isoleeritud, antenn aga läheb sul kuskile kaugele eiteakuhu).

              Comment


                #8
                Õige jah, sellel galv. eraldajal ju maanduse koht olemas.

                Ja suured tänud kõigile nõuannete eest.

                Comment


                  #9
                  Kas potensiaalide ühtlustamiseks see ei aita, kui antennipesa o-rõnga ühendan pikendusjuhtme maanduse külge - see ka ju arvuti korpusega põhimõtteliselt ühenduses? Või peab ikka eraldi juhe olema?
                  Sellisel juhul võib ground loop tekkida videosignaalis, mis tähendab häireid.
                  Telekas on potensiaalide ühtlustaja kaudu küll "kaudselt" maandatud, aga see on (näiteks häirete seisukohalt) hoopis teine asi, kui antennisuka otsene maandamine.

                  Ideaalsel juhul ei erineks arvuti korpuse, võimendi korpuse ja antennikaabli suka potensiaalid üldse omavahel, tegelikult aga on seal alati mingi pinge tulenevalt kasvõi toiteplokkide eripärast või lausa vigadest.

                  Kuna telekat (ja enamasti ka võimendit) otseselt maandada ei soovitata, siis jääbki üle ainult potensiaalide ühtlustaja-juhe. Signaalikaablites liigub suhteliselt madal pinge, suurusjärgus 0,25...1V nii heli kui ka videosignaali puhul. Juba mõni millivolt mingit "saasta" võib kuuldava/nähtava häire tuua, aga seadmete potensiaalidel on 20...30-voldine erinevus üsna tavaline, halvemal juhul isegi 110V. Potensiaalide ühtlustaja "lühistab" selle ja lubab signaalijuhtme sukal toimida ainult varjestusena, milleks ta ette nähtud ongi. Varjestuse eesmärk on signaali kaitsta välise kiirguse eest...kui ta peab veel potensiaale ühtlustama, muutub ta hoopis ise kiirgajaks.

                  Loetu põhjal olen aru saanud, et just arvuti on see "kurja juur"...harvem on probleeme võimendi>TV ühendamisel - nad kumbki pole maandatud ja parem nii.

                  [pikk jutt + palju nämmutatud temaatika aga ehk kordamine on tarkuse ema]

                  Comment


                    #10
                    klge aga mul on küsimus . kuidagi peaks olema ju võimalik teha tehislik maandu ka asjadele . Järgneva skeemi alusel. igatahes siis ei tohiks vähemalt sina enam aparaadi korpusest laxu saada.
                    Skeem

                    Kas see põhimõte on muidu ka lubatud , tomib ta küll seda ma tean juba , on proovitud vanemate asjade mis kippusid endale laksu andma ja mõned vanemad tegelased oskasid asjad nii lahendada.
                    kas ma nii endale siia arvutile maandus luua ei võiks , mis hetkel puudub?
                    Me elame vaid korra ja siis ka vaid iseendale.

                    Comment


                      #11
                      EI TOHI. Selline ühendus on rangelt reeglitevastane ja potentsiaalselt ohtlik.
                      1) kaitsenull peab olema kogu pikkuses tähistatud kolla-roheliselt. Kui aga vana juhtmestik läheb kilpi sama värvi juhtmetega, siis piisab et keegi jorss seal otsad ringi tõstab ja kohe on väga pahasti
                      2) kui null peaks kuskilt katkema, siis on ka pahasti, siis jookseb faas läbi seadme keeresse.
                      Igatahes ühegi seadme kere ei tohiks olla pinge all. Kui see on märgatavalt, siis midagi lekib ja siis peaks selle ära parandama... Arvuti toiteplokis on see va filter, milles on üks kondekas toitesse ja teine maha. See värk tekitab tõesti ilma maandamata keresse mingit potentsiaali ja see võib olla ebameeldiv.
                      Elektrilöögi saamiseks peab olema potentsiaalide erinevus. St sa saad löögi mingi kahe asja vahelt, mis ei ole sama potentsiaaliga. Teine on radikatoru? Igatahes radikad jms veevärk on kohustuslikus korras maandatud ja seetõttu ei jää muud üle kui arvuti ka ära maandada.
                      Maandada tohib AINULT kilbi külge ja kõik muu värk on lubamatu.

                      Comment


                        #12
                        mis iganes kas tohib voi ei aga jh , olen omasilmaga näinud tegelasi kes on nii teinud ja proovida saanud et see töötab . seadmeks oli tolle asja puhul miski vene aegne suur trell alumiinium korpusega ja see kippus alatasa lööma. selle lahendusega see mure kadus . igatahes kerest see löök --&#62; töö nulli . tomis . teistpidi saan ka aru jh et faas võib joosta oopis keresse sealt kaudu.

                        igatahes tänud , ise olen sis targem
                        Me elame vaid korra ja siis ka vaid iseendale.

                        Comment


                          #13
                          Väike norimine terminite kallal. Kaitsenull on tegelikult kaitsemaandus PE (protection earth) ja null on neutraal N.

                          Comment

                          Working...
                          X