Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Vendi pöörete regulaator, kuidas teha?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vendi pöörete regulaator, kuidas teha?

Tere,

Mul siis selline väike rauatöö tegemise isu, nimelt tahaks oma arvutile ehitada pööretereguleerimiseks mingi vidina. See hakkab asetsema 5,25" ketta seadme augus ja oleks mõeldud 5 vendi jaoks. Aga vot ei oska teha, idee on olemas, praktikas olen nõrk. Iga vendi kohta peaks tulema siis 1 reguleerimise nupp, siis üks kahe asendiga lüliti(ON/OFF) ja siis 2 LED-i (max 3mm, punane ja roheline). Ledid annavad märku, kas vent on voolu all või mitte. Et kuidas siis selle asjaga jääb, mis asju mul vaja osta on, mis järjekorras ühendada, kes kellega ühendada jne. Tahaks teha asja võimalikult lihtsa ja lollikindla, et ma ikka hakkama saaks.

kõige lihtsam oleks osta valmis regulaator, võib isegi odavam tulla. Vaata osta.ee oksjoneid, seal müüb keegi alati selliseid jubinaid, ja mitte eriti kallilt.
    Muidugi võid teha ka analoogse, ehk siis iga vendi toite üks juhe läbi reguleer taki.
    tel 53729764

Comment

ise teha eriti odav ei tule jah. Poted maksavad 20.-/tk.
      Ma tegin selle järgi ja kasutasin montaasplaadi potesid.
      Beers of Estonia

Comment

sellel viimasel skeemil võiks selle vaba otsa ühendada liugurkontaktiga.

skeemi saab teha lihtsalt ka sellise elemendi baasil: 1 pote + 7805 kivi. 7805-le läheb vasaku klemmi külge +12V ots(tavaliselt kollane juhe), keskmise klemmi külge läheb pote liugurklemm, vasaku klemmi ühendad ventika + klemmi(- musta juhtme külge). pote äärmised klemmid lähevad üks plussi(kollane) teine miinusesse(must). poteks sobib 20k. võid ka 10k panna, aga siis tuleks plussi ja pote klemmi vahele lisada 2...5k takisti.
        mitmed tehasevidinad on sellise skeemi järgi. reguleerimisulatus on 5...10,5V

iga ventika jaoks tuleb eraldi skeem teha
        Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Originally posted by reuter@Oct 21 2005, 10:42
          sellel viimasel skeemil võiks selle vaba otsa ühendada liugurkontaktiga.

skeemi saab teha lihtsalt ka sellise elemendi baasil: 1 pote + 7805 kivi. 7805-le läheb vasaku klemmi külge +12V ots(tavaliselt kollane juhe), keskmise klemmi külge läheb pote liugurklemm, vasaku klemmi ühendad ventika + klemmi(- musta juhtme külge). pote äärmised klemmid lähevad üks plussi(kollane) teine miinusesse(must). poteks sobib 20k. võid ka 10k panna, aga siis tuleks plussi ja pote klemmi vahele lisada 2...5k takisti.
          mitmed tehasevidinad on sellise skeemi järgi. reguleerimisulatus on 5...10,5V

iga ventika jaoks tuleb eraldi skeem teha
          Aga kas keegi oleks nii hea ja ütleks mulle otse, mis asjad ma ostma pean(detailid koos markeeringuga), sest nagu ma enne mainisin, ma ei ole just kuigi tugev sellel alal . Ise teen aga selle pärast, et sellist nagu ma tahav vist müügil ei ole.

Comment

Vabandan teema autori ees, et tema teemasse ronin :P aga endal on järgmine suurejooneline vendikiiruseregulli idee: (ei julge sellest ideest eriti mõelda, tõenäoliselt paneb see rahakoti põlema )
            Nimelt ventide reguleerimine vajutatavate nuppudega teha Lähemalt siis mõte selline, et paneelil on iga vendi jaoks led-tulbad selle vendiga seotud tempi ja vendi kiiruse näitamiseks. Lisaks veel kokku 4 nuppu: ventide valimine kummaski suunas ja kiirus üles ning alla. Skeemis võiks veel olla PIC, mis võtaks asja juhtimise täielikult üle, kui kasutaja vendi aeglusega liialdama hakkab. PICiga saaks sinna veel muud lollust ka juurde teha...

Mis selle projekti tarvis vaja on? PIC, LEDid, vajutatavad nupud... Millega vente tüürida? Väljakatega? Ja mis ma nimekirjast unustasin? (trükkplaat ja traat ei lähe arvesse ) Ajakulu tuleb muidugi ka tohutu, kui hakkan Electronic Workbenchi peal üritama skeemi välja mõelda ja PICile programmi, aga nii konkreetsele ideele vist valmis skeemi ja PICi softi ei leia.
            Sex, drugs & rock'n'roll -- need kolm sõna elavad igavesti!

Comment

Originally posted by MaXakas@Oct 22 2005, 00:23
              Nimelt ventide reguleerimine vajutatavate nuppudega teha Lähemalt siis mõte selline, et paneelil on iga vendi jaoks led-tulbad selle vendiga seotud tempi ja vendi kiiruse näitamiseks. Lisaks veel kokku 4 nuppu: ventide valimine kummaski suunas ja kiirus üles ning alla. Skeemis võiks veel olla PIC, mis võtaks asja juhtimise täielikult üle, kui kasutaja vendi aeglusega liialdama hakkab. PICiga saaks sinna veel muud lollust ka juurde teha...
              umbes sellise asja jaoks oli mingi aeg arvutikasutajas skeem ja teostus olemas. kood vist oli ka kuskil saadaval

teema omanikule: vaja on 7805 kivi(pingeregulaator)
              10 kilooomine potensiomeeter
              5 kilooomine takisti

kui need oled kokku ühendanud ja tööle pannud, siis vaatame seda dioodide värki
              PS: kui enne kippusid radikad liiga soojaks minema, siis ära ühenda neile ventide kontrollerit, kuna alati jääb kontrollelementi mingi osa pingest ja su vendi maksimumpöörded jäävad madalamaks, kui alguses olid.

Comment

Päris selline ei olnud aga sinna kanti. Iga vendi kiirus oli eraldi reguleeritav, ka üsna madalalae. Et tuulik pärast käima läheks, anti talle stardil 1s vältel täismahv peale.
                Lisaks LED-idel nivooindikaator (VU-meeter moodsas keeles ).
                Loo nimi oli Fanbus ja kood ning skeem vabalt saadaval Arvutikasutaja ftp saidis.
                - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Aga et mis oleks siis kõige lihtsam viis selle pöörete regulaatori tegemiseks?

Comment

kõige lihtsam on ca 47Ω 3W reguleertakisti. äärmised klemmid plussi ja miinusesse, keskmine ventika plussi ja ventika miinus üldmiinusega kokku.

enam lihtsamalt ei saa.
                    sellisel on rida puudusi, aga ka mõni pluss.

Comment

Saab lihtsamalt, jäta maha minev juhe ära. Uus pote maksab muidugi hingehinda.
                      Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Mina tegin ise lihtsalt ühe transiga. BC338-40 oli selleks. Ühendasin 100K potentsiomeetri ühe klemmi toite pluss otsaga, keskmise transi baasiga. Transi emitteri ühendasin ka toite plussiga ja kollektori ühendasin vendi plussiga. Vendi miinuse ühendasin toite miinusega. Töötab ilusti, transistor pole ka veel kuumaks läinud. Pöördeid saab suures ulatuses muuta ja seejuures täispööretel on voolu kadu väike.

Comment

Working...
                        X