Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Vask ja al juhtme ühendamine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vask ja al juhtme ühendamine

    On siis selline küsimus, mitte küll elektroonika, kuid elektri vallast, et on alumiiniumjuhtmed ja on vaja jätkata, aga tänapäeval ju ainult vaskjuhtmed saada. Kas sinna vase ja al juhtmete ühenduskohta tuleks miskit vahele panna või võib lihtsalt kokku panna juhtmed omavahel, ma ise nagu arvaks et tekib keemiline reaktsioon ja ühest materjalist juhe sööb teise ära. Aga kas kellegil on varem selline probleem olnud, kuidas olete lahendanud.

    #2
    Kokku ei tohi panna, jätkata võib sellise asjaga.

    Comment


      #3
      Originally posted by jassa@Nov 12 2005, 09:17
      Kokku ei tohi panna, jätkata võib sellise asjaga.
      Klemmliistu sees on ju ka vask? Või on mingi muu materjal? Mina olen alumiiniumjuhtmele veel sellise asja otsa toppinud.

      Comment


        #4
        klemmliist on mingi kahtlase metalliga ja just sellisteks asjadeks tegelikult mõeldud. nii et peaks sobima küll. vähemalt nii olen mina teinud pidevalt ja pole veel midagi juhtunud yhendustega ega juhtmetega

        Comment


          #5
          Originally posted by @ndres@Nov 13 2005, 09:40
          Klemmliistu sees on ju ka vask? Või on mingi muu materjal? Mina olen alumiiniumjuhtmele veel sellise asja...

          Need on eesti keeles juhtmeotsa hülsid. Kasutatakse peenekiuliste juhtmete ühendamiseks kruvikinnituste alla et juhtmeots laiali ei "valguks". Jämedakiuliste puhul saab ka ilma (eriti kui kõvasti ja tihedalt enne kokku keerutada), kuigi enamasti saab nendega parem. Plankjuhtme puhul pole nad vajalikud. Olen neid ka mõnikord alumiiniumsoonele otsa pannud kui teine pool ikka vasekarva väljanägemisega on. Peab ju vaske ja alumiiniumit läbi raua kokku ühendama, et kaua kestaks.
          Elektroonika töötab suitsu baasil.
          Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
          Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

          Comment


            #6
            Originally posted by @ndres@Nov 13 2005, 09:40
            Klemmliistu sees on ju ka vask?
            Klemmliistu sees on tugevam sulam, vask liiga pehme, et keeret pidada.
            Hülsid on küll vasest (tinutatud) Tinakihist eraldamiseks piisab.

            Comment


              #7
              Tänud kiire abi eest, eks ma siis miskit kasuta, ilmselt hülss+klemmliist, aga ma olen kuulnud, et vase ja alumiiniumi vahele tuleks panna midagi kroomist (need juhtmeotsa hülsid tundusid ka kroomitud), nägin kunagi ühte kroomitud klemmliistu, aga see oli 32 A jaoks ja natukene jämedate kaablite jaoks

              Comment


                #8
                hülsid pole kindlasti kroomitud. kroomi elektroonikas eriti ei kasutata, tal suht viletsad elektrilised näitajad. vase ja alumiiniumi vahel käib ikka teras
                Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

                Comment


                  #9
                  Kui mingisse vanemasse veneaegsesse alajaama sisse minna siis näete kuidas punane vask on Alu latiga kokku keeratud ja seda juba 65-st aastast. Kui ühendus lahti kruttida läigivad mõlemad pinnad vastu. Seda muidugi juhul kui kasutati nende pindade vahel määret( praegusel ajal spetsiaalset) ning korralikke polte seibe. Kuivas ruumis võib vaskjuhtme ära tinatada ja siis alumiiniumiga kokku keerata kui muidu harukarpi ära ei mahu. Kuna alumiiniumsoon on pehme lõikab klemmliistu kruvi sinna tugevalt sisse. Harukarpi toppides võib se soon sealt ära murduda.

                  Comment


                    #10
                    Mina käisin eelmisel nädalal sõbra vastselt remonditud elamist kaemas. Remondi vajadus tulenes tugevatest vee ja tahmakahjustustest. Arvake ära, millest asi alguse sai?

                    Ja veel - tänapäeva normatiivid lubavad kasutada alumiiniumjuhet alates 16 mm² ristlõikest. Mis alla selle, peaks olema vasest.

                    Comment

                    Working...
                    X