Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Kas keegi mäletab...

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Kas keegi mäletab...

Kunagi ilmus minu meelest kas 1977 voi 1978 (vist oli Pioneeri lisaleht) üks kirjeldus kuidas teha kodus metalliotsijat. Olid kasutatud KT315 transid, vastuvõtuks olid vist diferentsiaal poolid, oli Eesti keeles ja selle artikli lõpus oli pilt kuidas otsitakse maa seest, peas mõlkumas mõte raudrüüs rüütlist.

Kas keegi siin mäletab sellest kirjeldusest midagi, tema autorit (minu mäletamist mooda oli Eesti nimi) voi on äkki kellelgi kogemata kombel säilinud see artikkel mingil kujul?

Ütlen kohe ette et seda ehitada ei ole kavas küll aga oleks väga tänulik kui õnnestukse seda artiklit veel kord lugeda..

Netis on materjali piisavalt, vaata veidi ringi...

Comment

Ega netist otsides eriti mõistlikku küll midagi ei leia - väga vähe asjalikku tuleb, enamikus igasugu müügijuttu. Kui keegi teab, võiks ju oma leidudega kiidelda ka natuke siin. Mis puutub sellesse veneaegsesse artiklisse, siis on mul see kuskil täiesti olemas, kahjuks paberkujul, aga skaneerimine on täiesti võimalik, kui huvi peaks olema. Mäletan, et selle skeemi juures oli puuduseks tohutu keerdudearvuga ( ikka tuhandetes ) 3 pooli.

Comment

keerdeid tuhandetes ja 3 pooli? ohjummal
        seega... see otsija peaks ju siis päris sügavale otsima?

Comment

Möödunud suvel ehitasin ,,Radio"-st leitud skeemi järgi metalliotsija. Seade koosneb 4,6 kHz generaatorist, mille sageduse määrab üks poolidest, vastuvõtja
          osast, komparaatorist ja helisagedusgeneraatorist, mis töötab siis, kui midagi leitakse. Poolide komplekt koosneb kahest keskväljavõttega D-kujulisest poolist,
          mis mähitakse 14 cm läbimõõduga alusel (3-liitrine purk näiteks), painutatakse seejärel D-kujuliseks ning kinnitatakse alusele. Artikli järgi pidi vist 10x10 cm
          alumiiniumplaadi leidma kuskil poole meetri sügavuselt. Minu oma veel ei tööta,
          sest tegin poolid natuke lohakalt. Asi on nii täpne, et alla millimeetrine pooli osa liikumine muudab pinget vastuvõtupooli otstel ilma metalli läheduseta mitmekordselt. Ise kleepisin poolid kohe joonise järgi alusele ja mõistatasin
          pool päeva, miks vastuvõtja sisendis kogu aeg mitmevoldine vahelduvpinge on.

Neid kahe generaatoriga pole pärast ühte K561LA7 baasil tehtut enam katsetanud.
          See, mille ehitasin, oli rohkem mingi metallidetektor, kuigi pidi leidma ~10 cm kauguselt münte jne.
          Hoiatus - muudan oma postituse sisu kuni 30 minuti vältel pärast postitamist.

Comment

Originally posted by 6p45s@Dec 22 2005, 18:21
            Möödunud suvel ehitasin ,,Radio"-st leitud skeemi järgi metalliotsija. Seade koosneb 4,6 kHz generaatorist, mille sageduse määrab üks poolidest, vastuvõtja
            osast, komparaatorist ja helisagedusgeneraatorist, mis töötab siis, kui midagi leitakse. Poolide komplekt koosneb kahest keskväljavõttega D-kujulisest poolist,
            mis mähitakse 14 cm läbimõõduga alusel (3-liitrine purk näiteks), painutatakse seejärel D-kujuliseks ning kinnitatakse alusele. Artikli järgi pidi vist 10x10 cm
            alumiiniumplaadi leidma kuskil poole meetri sügavuselt. Minu oma veel ei tööta,
            sest tegin poolid natuke lohakalt. Asi on nii täpne, et alla millimeetrine pooli osa liikumine muudab pinget vastuvõtupooli otstel ilma metalli läheduseta mitmekordselt. Ise kleepisin poolid kohe joonise järgi alusele ja mõistatasin
            pool päeva, miks vastuvõtja sisendis kogu aeg mitmevoldine vahelduvpinge on.

Neid kahe generaatoriga pole pärast ühte K561LA7 baasil tehtut enam katsetanud.
            See, mille ehitasin, oli rohkem mingi metallidetektor, kuigi pidi leidma ~10 cm kauguselt münte jne.
            kaugele see üldiselt võtta võiks?
            ütleme...ee...1mx1m raudplaati?

Comment

Aitäh kõigile kes viitsisid vastata. Nagu ma juba ütlesin, ega ma otseselt tegelikult ehitada seda ei tahagi. Tahtsin seda konkreetselt vaadata. Seega ka Goofle poleks abiks :unsure:

Mind tegelikult nagu huvitaks selle artikli lihtsalt lugemine. Eks vanadus vist hakkab ligi tikkuma ja tahaks nagu vanu aegu meenutada.

Fjoodor, kui äkiste viitsid selle artikli sisse scaneerida ja kuskile üles riputada...

Comment

Ruutmeetrise raudplaadi kohta ei oska midagi isegi pakkuda mitte.
                Soovitav on poolid teha väga korralikult: siduda peene niidiga iga
                0,5 cm järel, kasutada normaalset alumiiniumfooliumvarjet jne. Ise tegin viimase tavalisest hõbepaberist, selle varje ülesanne on elektriliste häirete vähendamine, mistõttu peaks sobima enamus diamagneetilisi materjale. Üldjoontes tundub tööpõhimõte seisnevat vastuvõtvat
                pooli läbiva magnetvoo kompenseerumises poolide omavahelise asendi tõttu
                ja metalli läheduse puudumisel. Sagedus 4,6 kHz on valitud kompromissina -
                kõrgemal sagedusel muutuks seade tuimemaks väikeste objektide suhtes,
                madalamal sagedusel hakkaks reageerima lisaks metallile ka näiteks märjale liivale.

Igatahes jäi minu ehitise tundlikkus väga madalaks: pidevalt oli vastuvõtja sisendis ~2 mV (kindlasti mitte välistest häireallikatest, 2-kiirelise ostsilograafiga võrdlesin saatepoolil oleva signaaliga), ostsillograafi järgi õnnestus ,,leida"
                ligi kilone rauakolakas ~15 cm kauguselt, skeemi kuuluva indikaatori järgi otsides oli tulemus veel hullem.
                Hoiatus - muudan oma postituse sisu kuni 30 minuti vältel pärast postitamist.

Comment

Working...
                X