Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Äratuskell

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Äratuskell

    Tekkis idee teha vanast pleierist äratuskell omale. Valida siis kassetika ja cd pleieri vahel, aga ei kujuta ette kuidas ehitada taimer, mis pleieri hommikul tööle lülitada. Äkki oskab keegi ideid anda?

    #2
    Üldist laadi ideid ikka leidub (ilma konkreetse skeemilahenduseta).

    Esmalt oleks vaja teada, kas äratus peab olema kellaajaline (näit. 07:00) või viivitusega (näit. 8 tunni pärast).
    Kellaajalise äratuse vajadusel kasutaks kas kella (sobivad nii elektrooniline kui ka "väikest viisi modifitseeritud" mehaaniline) või mikroprotsessorit.
    Viivituse saab teha suhteliselt lihtsate analoogskeemidega, kuid kannatama hakkab täpsus (mitte niivõrd elementide nominaalist kõrvalekaldumiste tõttu, kuid eelkõige vajaliku aja "paika sättimisel"). Toimib ka mikroprotsessoriga lahendus, täpsuse suhtes pareminigi.
    Lisaks tuleb lahendada ära toite-/lülitusprobleem ning see sõltub sellest, kas pleieril on fikseeruv/mittefikseeruv "play-nupp", kas saab toita läbi adapteri seinast jne.

    Väga üldine jutt, kuid iga variandi kohta võib pikalt kirjutada, mistõttu oleks vaja kohe konkreetsemaks minna.
    Öeldakse: "Esialgsed operatsioonilised testid olid ebaveenvad..."
    Seejuures mõeldakse: "Pauk käis, kui sisse lülitasime..."

    Comment


      #3
      Hetkel tuli endal idee teha nii, et kuna pleier on vana kasettikas millel fikseeruv play nupp, siis laiali lammutada mõni kõige tavalisem äratuskell, mis töötab süsteemiga, kus tavaliselt on kaks klemmi üksteisest eraldi ja kui õige aeg käes siis sulgeb vooluringi. Idee siis panna pleier sinna piniseva kõlari asemele. Loodan et olin enam vähem arusaadav.

      Comment


        #4
        Ainult et-kuhu sa pleieri signaali lased? Osad pleierid suudavad küll edukalt ka mõnevatise kõlari otse külge pandult kärama ajada, kuid on ka pleiereid, mis vajavad enda ja kõlari vahele võimendit.
        Kella enda kõlarilt voolu võtta... Kuidas kella süsteem käib-kas need kontaktid sulevad piniseja enda vooluringi või hoopis lülitavad sisse selle piniseja generaatori toite? Esimesel juhul ei saaks sa pleierit käima-genekast tuleb mingi vahelduv- või impulssvool, mille sagedus on kõvasti kõrgem kui 50 hertsi (seega-kas seda alaldada saab?) ja mis on liiga nõrk pleieri jaoks. teine variant on pleieri jaoks parem, aga vaid siis, kui kella patarei suudab pleieri jaoks piisavat pinget anda.

        Comment


          #5
          Siin on juba piisvalt infot, et edasi minna. Üldiselt on idee hea, ehkki seal on tõesti väikesed probleemid ühilduvusega.

          Kõigepealt, nagu Paadikapten kirjutas, on siiski vaja helitugevust juurde saada (klapid kõrvas ei maga vist keegi). Üks võimalus on leida kõlar ning ehitada lisaks helivõimendi (isegi kuulan niimoodi muusikat), aga pleieriga peaks saama ühendada ka sisseehitatud võimendiga arvuti- vms kõlareid.
          Järgmiseks toiteprobleem. Lihtsaim võimalus pleieri lülituseks on relee, mis pannakse toiteelementidega jadamisi. See eeldab aga kellalt mingit püsivat signaali, vastasel juhul on vaja veel trigerit, mis saadava impulsi mõjul muudab väljundoleku püsivalt "loogiliseks üheks". Ettevaatust siinkohal relee ühendamisega (tõenäoliselt on vajalik signaal lülituse osas, mis nõuab endale suhteliselt suure sisendtakistusega astet järele).
          Nüüd oleks oluline teada, kas kirjeldatud klemmide sulgumisel läbib neid alalis- või vahelduvvool. Esimesel juhul saab relee sinna vahele ühendada (loodetavasti on vool piisav relee tüürimiseks).

          Kui teadmisi ning tahtmist jagub, siis võiks ju proovida teha ühist toite- ning tüürahelat nii kellale, pleierile (ning pooljuht-lülitusahelale nende vahel) kui ka helivõimendile.
          Öeldakse: "Esialgsed operatsioonilised testid olid ebaveenvad..."
          Seejuures mõeldakse: "Pauk käis, kui sisse lülitasime..."

          Comment


            #6
            äratuskella kui sellisega on tore mõte, kuid kas arvutiga sellist asja teostada ei oleks lihtsam ? scheduled tasksiga pleilisti fail mängima teatud kell hommikul, võimendi oled keerand enne magamaminekut täpse volüümi peale ja siis kui kell kukub, hakkab mängima. mul on nii teostatud näiteks. kunagi tegin isegi mingi teema siia selle kohta, sealt sain ka selle sheduled taskesi mõtte töötab hästi.

            Comment


              #7
              Arvutiga on jama selline kella ja pleieri idee on lihtsalt palju stiilsem. Nüüd aga plaanid muutusid ja kõik valmis, aga oleks veel vaja releed, mis ühendaks teise ahela, kui peale anda 0,5-1,5 V ning katkestaks ahela kui pinge maha võtta. Kas sellist jublakat tevalos müüakse, oomipood ei saanud mind kahjuks aidata? Kui asi valmis joonistan skeemi ja teen pilti kui kellegil peaks huvi olema. Esialgu muidu kasutan tavalisi arvuti kõlareid,mis saavad voolu seinast, sest ega ma selle kellaga kodust välja ikka ei lähe.

              Comment


                #8
                Kui paljuks ei pea, võiks skeem ning pilt muidugi lisatud olla. Eks järeltulevatel põlvedel kah hea vaadata, kui mingi seade samasugust lahendust nõuab.
                Relee koha pealt tootekataloogist silmi üle lastes jäi vist isegi midagi silma, kuid probleem on nende lahutusvõimes, mis pleieri puhul peaks ikka kuhugi 0,4 A ligi ulatuma (väikese varuga ning eeldusel, et sellega lülitatakse pleieri toiteahelat). Kui kohale lähed ja küsid, eks siis mingi lahendus ikka leitakse.

                Jõudu projekti lõpetamiseks.
                Öeldakse: "Esialgsed operatsioonilised testid olid ebaveenvad..."
                Seejuures mõeldakse: "Pauk käis, kui sisse lülitasime..."

                Comment


                  #9
                  Originally posted by whistler@Feb 14 2006, 17:43
                  Nüüd aga plaanid muutusid ja kõik valmis, aga oleks veel vaja releed, mis ühendaks teise ahela, kui peale anda 0,5-1,5 V ning katkestaks ahela kui pinge maha võtta.
                  Kas lisatoiteallika kasutamine tuleb kõne alla? Lisatoiteallika kasutamisel saab 0,5-1,5 voldiga edukalt transistori abil lülitada releed. Kui ei, siis asi juba raskem. Olen kuskil näinud 1 voldist releed, aga selle voolutarve oli kole suur, mis tõenäoliselt ei sobi, kuna vooluga ei saa kindlasti laristada.
                  ...

                  Comment

                  Working...
                  X