Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

kvartsist

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

kvartsist

Tervist. kas on võimalik teha kuidagi nt 80MHz kvartsist või sagedusgeneraatorist vmt'sest 75MHz kvarts, sagedusgeneraator vmt? oleks vaja saada 75MHz mikrokontrollerile OSC pinile aga vot ei leia kusagilt sellist vinget kivi kahjuks

Ette tänades
    Rain

jaga 150 kahega. Või 300 4-ga.

80MHz ei anna vist 75 peale viia, mahtuvusega saab natuke timmida, kuid ei usu et nii palju.

Comment

DDS-iga saab, aga DDS-i kivi maksab rohkem, kui uus kvarts.

Kui mikrokontroller kannatab 75MHz takti, siis suure tõenäosusega sobib talle ka 80MHz takti ja pääsed ainult programmi muutmisega.
      If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

rogrammi ma muuta ei saa/oska. selleks salapäraseks kiviks on SX28 (nimetatud ka muudes minu viimastes teemades). Jah asi kannataks ka 80MHz aga programm on hex failis ja seda ma muuta ei oska. üleüldse ma seda progreda ei oska, niisiis otsingi igalt poolt inimest, kes sellega hakkama saaks...

muidu kuidas see kvarti "jagamine" käib?

Comment

Kirjutad ehk programmi autorile?

Sageduse rauas ringitegemine ei ole ei eriti odav ega ka lihtne.

Comment

Nii kõrgel sagedusel töötavad sagedusjagurite mikroskeemid pole küll mingi defitsiit, aga sel juhul tekiks küsimus, kust tuleks see 150MHz või 300MHz võtta...
            Muidugi võiks kasvõi näiteks 15MHz kvartsgeneraatorist (neid võib vanematelt arvutiplaatidelt vms. leida) saadavat sagedust kordistada, kuid ilmselt kõige odavam oleks siiski õige kvarts hankida, muud aretustööd oleks aeganõudvad ja - aeg on ka raha.
            Elektroonika töötab suitsu baasil.
            Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
            Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Kunagi sai kvartsi kesta auk sisse tehtud ja joodikristallide auru sisse lastud...
              mäletamise järgi sagedus vähenes...varased PAL plokid sai nii häälestatud...

Comment

On müügil aga kallid:
                http://www.tevalo.ee/cgi-bin/web_store.cgi...=!74-566-19
                http://www.tevalo.ee/cgi-bin/web_sto...rtnr=74-570-05
                http://www.tevalo.ee/cgi-bin/web_store.cgi...=!74-580-45
                - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Joodiga saab väheke maha võtta, nii 1% piires. Aga 15 MHZ kvartsi saab 5. ndal harmoonilisel võnkuma panna, ühe transiga.
                  40 aastat elektroonikaga tegelenud

Comment

Originally posted by alax@Mar 1 2006, 13:34
                    Aga 15 MHZ kvartsi saab 5. ndal harmoonilisel võnkuma panna, ühe transiga.
                    Kui see on selle resonaatori põhisagedus, siis jah. Tehnoloogilistel põhjustel (et kvartsplaati ei peaks liiga õhukeseks tegema) valmistatakse neid töötamiseks oma harmoonilissagedusel. Olen lugenud, et sellisel puhul valitakse ka kvartskristallist selline lõikenurk, mis soodustab käivitamist harmoonilissagedusel. Vene kvartsid markeeriti niiviisi, et põhisagedusel töötamiseks mõeldud kvartsile märgiti töösagedus kilohertsides ja harmoonilisel (tavaliselt 3. või 5.) töötav megahertsides. Lääne kvartside kohta ei julge midagi kindlalt väita, neid olen vähe uurinud.
                    Näiteks kui kvarts oli markeeritud "15000кГц", võisin kindel olla et kvarts töötas lihtsas skeemis sagedusel 15MHz ja seda võis ühe transistoriga skeemis (kollektoris 45MHz võnkering) ka kolmandal harmoonilisel käivitada. Kui aga oli markeering "15MГц", käivitus ta tavalises skeemis sagedusel 5MHz.
                    Elektroonika töötab suitsu baasil.
                    Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                    Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

aga kas siis pole mingit kindlat ja töötavat lahendust selele?
                      Sain täna just selle kivi kätte 75MHz programmiga nii et softi muuta enam ei saa

Comment

Töötav lahendus on köhida pappi 75 MHz kvartsi jaoks

Alternatiiv on muidugi ise teha, aga loogika ütleb, et isetegemiseks vajaliku mõistuse ja kogemuse olemasolul on rumalus kulutada seda jalgratta leiutamise peale. Aga kui väga tahad... võtad rahvusraamatukogus Horrowitzi ja Hilli "The Art of Electronics" ette, sealt sagedussünteesi ja ostsillaatorite peatükk peaks olema õpetlik.

google "75 MHz crystal" annab vastuseid, mis vihjavad raadiomudellismile (Futaba).

Comment

tänud. eks ma siis uuri seda raamatut...

Comment

bloody. Mul tekib küsimus- - miks sa võtsid selle projekti üldse ette kui lüngad tekivad? Ma saan aru, et sa jändad selle scenixi prosega. Lihtsamaid alternatiive pole?
                            Samuti soovitaks 75Mhz kvartsi eest pappi köhida kui ise sagedust muutma hakata " ei tea mis moodi" kujul.

Offtopic:
                            irwww kõige naljakam on see, et 75 MHz eestis on raadiomudelitel tiba kinnine ala. 72 on kindlat nati jama. 27, 35 ja 42 Mhz on raadiomudelite jaoks eestis vaba eeter. Riigiteataja siinkohal abiks
                            MSN- taneltreima182@hotmail.com
                            telefon katki.

Comment

Võta vana 486 või p1 emme pealt sageduskordamis kivi, uuematel see proses a vanadel oli eraldi. Kasutasin ise yhes projektis, max sagedus oli vist 200Mhz
                              Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                              1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                              2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Working...
                              X