Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

ir dioodid

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

ir dioodid

Tervitus.

Tekkis küsimus et kui pika vahemaa pealt on toimivad ir dioodid nt:
    * IR333 IR-diode 940nm (910-3)
    • IR333/S5 5 mm IR-diod (910-3)

-selleks et signaal oleks aktsepteeritav vastuvõtjale nt:
    • ELIRM8601S 5V 3mA 940nm

Endal oleks tarvis teha nn. fotosilm, mis kontrolliks kas värava avas on takistusi
    ja 3m vahemaad oleks täiesti sobiv.
    Eelpool mainitud ir elemendid on välja otsitud tevalost aga mis arusaamtu - on dioodie tegevusulatus.

3m kisub väga läätsede ja laserite poole. Hiires on ju nende Ir LEDide ja fototransistorite vahemaa minigi 5mm kanti max.

Comment

Tegevusraadius sõltub dioodi läbivast voolust. 100mA on juba päris priske särakas. Aga kavalam on voolu moduleerida ja siis kasutada sünkroondetekteerimist. Kõlab keeruliselt aga skeemiliselt lihtne. Ise panin kunagi oma Tipi töötoa ümber IR kiirega valvesilmuse/ringi. Nurkades olid peeglis. Arvestades toa mõõduks jämedalt 10*5m, peaks sinu rakenduseks jätkuma küll. Dioodid (kiirgurid) olid vene omad, vastuvõtjad (AL107) samuti.
      Niisama alalisvooluga toites ei mängi kindlasti välja, vaja nati kavalamalt tegutseda.
      - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
      - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Kui õieti aru sain, siis sellepärast ongi vastuvõtjad ehitatud 38 kHz´i peale vastu võtma. Ja siis alalisega toidetud dioodile nad ei peakski reageerima. ?

Comment

Täpselt nii on. Ainult moduleeritud signaalile reageeritakse. Lisaks mainiks et ka 38 kHz ei kõssa klotc mitte. 38kHz on nn. kandesagedus. Selle avastamisel läheb kivi väljund küll madalaks aga ma pidasin silmas infoga modulatsiooni. Nagu teleka puldis: on 38 (vms) kHz modulatsioon (kandev) mida omakorda moduleeritakse tunduvalt madalama sagedusega infot kandva signaaliga.
          Antud juhul võib info ära jätta ja vedades 38 kHz generi signaali sünkroondetektorile, peaksid saama 0-se välundi kui kiire peegeldus olemas. Kui keegi kiirest läbi jalutab, tekib kõrge nivoo. Saatja ja vastuvütja peaksid paiknema lähestikku aga kiire tee pikeneb 2* (peegeldus). Pikemate juhtmete korral muidugi mitte aga mina tegin kunagi niiviisi sest ei viitsinud juhtmeid vedada (logard, nagu ma olen). Vedas välja küll!

EDIT: ELFAs on selline kivi olemas - vastuvõtja ning saatja, saatediood käib eraldi külge. Vaata optiliste komposantide alt, ehk on veel alles.
          - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
          - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Working...
          X