Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Romuelektroonika taaskasutamine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Romuelektroonika taaskasutamine

    Seda teemat ajendas tegema hiljutine "aardeleid" prügikasti kõrvalt ja Soome TV-st nähtud uudistelõik elektroonika ümbertöötlemisest.

    Keegi oli ära visanud terve kastitäie laialilammutatud telekate, vene raadiotuuneri (VEGA?), autoraadiote, CD-mängija trükkplaate ja muid osi. Paar skeemi täiesti terved, ülejäänutel poolid koos varjetega ära murtud. Tassisin selle tuppa, et skeemidelt vajaminevaid juppe maha joota. Saagiks lülitid, LEDid, LED- ja vaakumindikaatorid, teleka kaugjuhtimissüsteem, CD-mängija juhtplokk, PAL-lisaplokid, SK-M -ja SK-D-plokid, raadio vastuvõtuosa, lisaks takid, konded, dioodid, transistorid jne., peotäis kruvisid ja mutreid.
    Soomes, aga ka meil, lammutatakse romuelektroonika haamri ja tangide abil ning jaotatakse vastavalt materjalile. Põhjanaabrite kogumiskastides oli ka päris uusi ja modernseid aparaate, mida saaks parandada. Jutuks tuli ka, et alla 100-euroste seadmete parandamisele ei hakata aega raiskama, vaid asendatakse kohe uuega. Midagi sealt "tagasi elule" ei tule, kuigi seade võib olla täiesti töökorras, sest vana asemele on moodsam ostetud.

    Siit ka küsimus laiale ringile. Kui palju teie kasutate ja saate kasutada "teise ringi" osasid? Kas oleks mõtet kogumispunkti toodud seadmed enne lõhkumist asjatundja pilguga üle vaadata, korralikumad korda teha, ülejäänust eraldada veel kasutuskõlblikud osad ning need elektroonikahuvilistele soodsalt maha müüa?
    Neid saaks kasutada nii hobielektroonikud oma projektides kui remondifirmad vähemkriitilistes remonditöödes. Kuigi elektroonikajäätmed on klassifitseeritud ohtlikeks, oleks see variant kasulik nii ümbertöötlejale kui ka tarbijale (sellega ei mõtle ma muidugi, et tootmisliin kasutatud osi kasutab). Loodusele on muidugi hea, et romud kokku kogutakse, mitte prügimäel või metsa all ei vedele.

    Eelneva kirjutasin keskkonnakaitsespetsialisti vaatevinklist. Elektroonika on mulle vaid hobiks. Suurema osa juppidest olengi romuelektroonikast saanud, poest olen ostnud vaid siis, kui vajalikku tükki käepärast pole.

    PS. Kui kellelgi leidub AKAI VS-R9EV videopleieri skeemi, siis oleks ehk üks aparaat prügihunnikust ellu äratatud (Googlis ei olnud).
    73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
    ATiP1pN4XeM

    #2
    Minu komponentide varud on vähemlt 99% ulatuses "second-hand". Kes neid juppe poest jõuaks osta eriti veel siis, kui pole ühtegi sellist poodi kodulinnas? [Viljandis]

    Comment


      #3
      Kasutatud juppe kasutan ikka, aga tuleb alati võimaluse piires kontrollida nende töökorda.
      Vanadelt emaplaatidelt ja videokaartidelt joodan maha tantaalkondekaid ja ferrite bead'isid, need on poodides liiga kallid, et osta.
      Kolakoguja

      Comment


        #4
        Ikka ja alati kasutan vanadelt plaatidelt maha võetut. Ilma selleta läheks ehitamine mõttetult kalliks. PCB toitetrafod, võimsad FETid, pistikud jne - mis need kõik poes maksaksid! Lisaks kõigele läheb sedaviisi vähem risu looduse reostamiseks.
        Jah, osad jupid peaks üle kontrollima kuid sama kehtib ka poest ostetu kohta - vigaste detailide ostmine pole mitte haruldane nähtus.
        - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
        - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

        Comment


          #5
          Kasutan ise eelkõige trafosid. Kunagi ei kasuta elektrolüüte ja nuppe, v.a. suured ümberlülitid.
          Uues toodangus ei kasuta kunagi vanu juppe, kasutatud juppe kasutanud ainult protodes ja testseadmetes.

          Mis puutub rüüstamisse, siis hiljuit lammutasin suure töötluskeskuse. Sain sealt 4 suurt (10kW) stepperit koos draiveritega, 40kW 3f trafo, paar väiksemat trafot, joonlaud - andureid, veovõlle
          Vahel veab.

          Comment


            #6
            Oleneb mida, ja milleks ehitada. Kui midagi esinduslikku, siis tuleb reeglina kõik poest. Välja arvatud toitetrafod, lambipesad ja äärmisel juhul ka kvaliteetsemad konded (mitte lüüdid). Ja väiksemate projektide jaoks ei viitsi telekat endale koju risuks tassida, et sealt paar takistit saada <_<
            Minu jaoks tundub, et 50 aastat vanade isendite seest on palju rohkemat võtta kui 80ndatel toodetute seest. Näiteks RET&#39;i seest tulid lagedale hõbetatud kontaktidega oktaalpesad ja mõned korralikud konded.
            Kuigi kahju on näha kuidas tonnide viisi elektroonikat prügimäele liigub ja kõik uus tuleb hinge-hinna eest osta.

            Comment


              #7
              Huvitav, et sel korral ei leidnudki siit "pole mitte mingit mõtet".Isegi selliseid asju kasutatud, ka praegu, enamjaolt ikka nii, et kõigepealt "prototüüp" vanadest-ja kui töötab siis juba uutest komponentidest lõppprodukt.Tehased jah ikka küllastavad loodust selles valdkonnas piisavalt, aga vat mine sa midagi küsima, keegi isegi ei müü sulle miskit, andmisest rääkimata, see tundub suisa tabuteema, eestis vähemalt küll, soomes, kus kogemus, seal pole lugu pooltki nii hull, kui midagi küsid siis saad ka vastuse, kas jah või ei, kui ei siis vähemalt aitavad leida ja põhjendavad oma vastust.Usun, et siin on selles valdkonnas töötavaid inimesi piisavalt ja nad teavad neid tehaste nn. "sisekorra" reegleid, mille puhul komponente praagiks tunnistatakse jne.-palju sellest on suisa s... mis seal kirjas, omalgi mõnisada lk sellist materjali, pool sellest võiks olemata olla.

              Comment


                #8
                Mina kasutan oma isikliku kraami ehitamisel ka päris suurt osa kasutatud juppe. Samuti prototüüpimisel ja kui läheb ühte asja vaja ehitada. Väärt kraam on arvutite toiteplokid. Kõigepealt on nad suhteliselt tihti lihtsa vaevaga parandatavad, neid ümber ehitades saab kuni umbes 40V ühepolaarset või kuni umbes 2x20V kahepolaarset; muidugi lüüte, radikaid, suuremaid dioode ja kaks suuremat transsi saab sealt ka.
                Seega... kui kuskil massiliselt vanemat kraami välja visatakse, siis võiks ju kindlasti pilgu peale heita, mõnikord võib ka vajalikku kraami leiduda.
                Endal kastitäis vanu plaate pidevalt ootamas. Päris tihti juhtub midagi parandades, et asendusjuppi ei ole käepärast ja plaatide läbi vaatamine säästab jalavaevast poodi.

                Comment


                  #9
                  vanadest romudest saab väga head kraami,ainult et tuleb valikuliselt läheneda.üldiselt on parem laietarbeaparatuur,telerid ja monitorid.enamus takisteid ja kondensaatoreid olen just sealt saanud.samuti igasugused väikesed transistoreid.
                  arvutitest ja tööstuslikust aparatuurist pole eriti midagi võtta(muidugi kui just selle asja peal väljas pole)samuti saab väga vähe videomakkidest ja raadioaparatuurist.

                  Comment


                    #10
                    Ise kasutan ka oma 50% vanu juppe.Tõesti head on arvuti toiteplokid samuti osad autoraadiod kus on pindmontaazi takisteid kohe peoga.Igasugu steppereid ja DC mootoreid saab printeritest ja ka vanadest CD-ROMidest, sealt saab ka mootorite juhtimiseks vajalikku

                    Comment


                      #11
                      Kuidas kunagi. Vana kola tuleb maksimaalselt ikka ära kasutada. Paraku meeldib inimestel igasugu kola koguda , näiteks jäävad paljud poolikud plaadid ja jupid oma head aega ootama, mõne aja pärast viskan minema (sest muidu "lüüakse maha") vms põhjusel...või jagan nendele, kes vajavad ..
                      Muide, ega see kollektsioneerimine ja taaskasutus ainut elektroonikutele omane pole.
                      Kujutage ette, mida kõike võib leiduda inimesel, kes hobikorras tegeleb õmblemisega
                      Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

                      Comment


                        #12
                        Enamus osi on käitlusest pärit.
                        Korralik Philipsi Stereo Receiver näiteks.
                        Enamus komponendid on Elektroonikaromu konteinerist pärit.
                        kuna igasugused kuvarid ja telekad sisaldav ju korralikke komponente, Samuti vana kontoritehnika.
                        Tegeleks väga peene tehnikaga, siis oleks mitmeid kordi rohkem asju võtta.
                        Samuti tuuakse vahel niisama oma vana koli eest ära.

                        Muidugi ei saa hakkama pooditeta, kuna kõiki juppe päris ei leia. Nagu võimendi kivid (üle 10W )
                        Taaskäitlus igati hea asi.

                        Comment


                          #13
                          Kunagi kui veel koolipoiss olin, siis ikka põhiline oligi kasutatud jupid, eks praegu ka ikka kasutan, kuigi suure osa "kollektsioonist" olen nüüd ära visanud. Kunagi oli ikka nii, et ühestki prügihunnikust ei saanud niisama mööda minna, ikka oli vaja uurida kas midagi põnevat ka leidub. Teinekord oligi nii, et laupäevane piknik perega looduses kujunes minu jaoks mõnda huvitavat äravisatud asjandust uurides. Ja muidugi oli vahel ka mõne prügitünni juurde huvitavat kraami toodud, eks siis sai sealgi natuke uuritud, mis siis et natuke piinlik. Kahjuks jah pereliikmed tavaliselt seda eriti ei mõista ja tekivad mõningad probleemid. Juppidest endast niipalju, et tegelikult on vähe sellist kraami mida uuesti kasutada annab, põhiliselt konded-takid, kui on viitsimist neid välja nokkida. Kivid on enamasti "tundmatud" ja ei anna neid üheski skeemis kasutada. Eks mõnda transsi ka ikka annab kasutada. Kui just mingeid andmebaase ei pea, on ka väga raske arvet pidada millised asjad on olemas, seda just peenema nodi puhul. Ja iga skeemi puhul kõike läbi lapata on ka tüütu. Selle kolaga ongi rohkem nii, et võtad mingi jupi näpu vahele ja uurid netist mida sellega teha annab, mitte et otsid kõigepealt huvitava skeemi ja hakkad juppe vaatama. Viimasel juhul selgub ikka, et suurt midagi pole olemas ja kõik tuleb poest tuua (juhtub ka seda et isegi seal pole ). Erandiks on mõned komponendid, mida annab igal juhul taaskasutada, nagu eelpool juba mainitud on nendeks toitetrafod, mootorid, lülitid, releed, pistikud jms. Need on töökindlad ja nende korrasolekus on lihtne veenduda. Ise olen alles jätnud ka mitmesugused indikaatorseadiseid sh ledid. Pingestabilisaatoreid pole ka eriti kunagi ostnud. Samuti võib taaskasutada suure mahtuvusega (pingega) lüüdid, kui need just väga vanad pole. Väikesi lüüte on targem osta. Üleüldse igasugused "suured" komponendid olen alles hoidnud.
                          ...

                          Comment


                            #14
                            mul elu keebki ainult kolmanda käe ümber...
                            voodialune, kapid, sahtlid, kõikvõimalikud nurgad on täis kogutud asju, mis ei tööta või on lihtsalt juppidena...
                            hobi

                            Comment


                              #15
                              Originally posted by contramortem@Apr 13 2006, 17:25
                              Ja muidugi oli vahel ka mõne prügitünni juurde huvitavat kraami toodud, eks siis sai sealgi natuke uuritud, mis siis et natuke piinlik.
                              Sellekohta niipalju, et pärast järjekordseid omaaegseid TTÜ kevadpäevi läksin neid allavisatud telekaid degusteerima. Kurat - ühikaelanikud hakkasid mind õllepudelitega loopima.
                              Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

                              Comment

                              Working...
                              X