Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Romuelektroonika taaskasutamine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    edal kah hetkel kõik 100% vanakraam..... poodi lähedal ei olnud varem.. ja ega ma just kõva käsi pole ..... aeg-ajalt nati tegelada
    kuigi jah.. varud kaovad ja uut kuskilt juurde ei tule
    tel 53729764

    Comment


      #17
      Jah, toetan Scotti. Katkisest elektroonikast võiks kuskil kasu olla. Paraku jääb selle kogumine ja taaskasutamine meie igaühe isiklikuks "probleemiks".

      Võimalik et mõnes suuremas linnas annaks korraldada kasutatud elektroonika lao. Tõenäoliselt tekiks 1. "Karvase käe" ring ning ülejäänud vähemtähtis jääks tolmu koguma. Ballastil on sellise kauba juures väga suur osa.

      Arvan et ainult elektroonikalammutust ei ole pikemas perspektiivis kasulik pidada.
      Tõenäoliselt oleks abi uuest kultuurist, kus me julgeks teineteise käest peale hea nõu ka vajaminevaid juppe küsida.

      Minagi olen oma elu jooksul kõikvõimalikke asju, mida remontida ja remontimiseks kasutada oskan, koju vedanud. Alates kelladest ja lõpetades ahjumalmiga. Elektroonikaseadmed jäävad sinna vahele.

      Kui üritada näiteks mõningaid asju nendest maha müüa, peaks mitu kuud igalpool kuulutama ja müüdud saaks võibolla ainult tühise osa asjadest, tühise raha eest.

      Niisiis, varud on kasutatavad ainult koos meie isikliku töö ja oskustega.
      Mittestandardse asja ehitamisel lepi tõsiasjaga - pärast sind ei oska keegi sellega midagi peale hakata.

      Comment


        #18
        Minu jaoks tundub, et 50 aastat vanade isendite seest on palju rohkemat võtta kui 80ndatel toodetute seest.
        See oleneb ka sellest, mida ja milleks vaja. Tänapäevastest seadmetest tõesti peale toiteploki, mõne taki ja konde jms. võtta pole, SMD-d ka nii väikseks aetud, et mikroskoobita ei näegi neid .
        Ise rohkem telekatega tegelnud, minu arust just 80.-te lõpu - 90-te alguse telkud ehitamiseks/parandamiseks/katsetamiseks parimad. Iga skeemiüksus eraldi IL-iga, mitte nii, et kogu plaat hunniku transistorite baasil koostatud. Või teine äärmus: terve aparaat ühe spets-IL-i peal tehtud (kui midagi läbi läheb, kogu plaat vahetusse).

        Ja muidugi oli vahel ka mõne prügitünni juurde huvitavat kraami toodud, eks siis sai sealgi natuke uuritud, mis siis et natuke piinlik.
        See piinlikkus l&#228;heb &#252;le. Pere ja tuttavad ei vaata sellele viltu, sest teavad, et elektroonikaga tegelen, v&#245;&#245;rastele ei p&#246;&#246;ra enam &#252;ldse t&#228;helepanu, kui pr&#252;gikasti &#228;&#228;res midagi uurimisv&#228;&#228;rset on. Ammu juhtus selline lugu, et kallasin pr&#252;gi&#228;mbri oma maja pr&#252;gikasti, peale juhuslikku pilguheitu naabermaja avatud pr&#252;gikasti aga ladusin sellesama &#228;mbri seal olnud elektroonikakolast servani. Vast kujutate ette m&#246;&#246;dujate n&#228;gusid :blink: :huh: :P <_< :lol: . Enam muidugi k&#245;ike ei korja nagu algusaastail, kui k&#245;ik oli uus ja huvitav.
        Olen &#252;ritanud k&#245;ik plaadid ja seadmed, mida remontida pole m&#245;tet, algosadeks lammutada ning liigiti sorteerida, et ruumi rohkem oleks. Kontrollin neid tavaliselt siis, kui vajalikud osad uuesti kasutusse l&#228;hevad, nii et kogutud kraami hulgas v&#245;ib ka riknenuid olla.

        &#220;ldiselt on vist nii, et kui elektroonikapisikuga nakatunud pole, siis katkist seadet vaadatakse risuna, millest on kiiresti, odavalt ja v&#228;hese vaevaga vaja lahti saada. Sellist suhtumist olen m&#245;neltki keskkonnakaitsjalt kohanud.
        73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
        ATiP1pN4XeM

        Comment


          #19
          mingit reaalselt kasutuskõlblikku seadet pole veel leidude hulka sattunud. varuosade või kogumise mõttes sobivad küll paljud asjad, aga igapäevast praktilist väärtust vanad seadmed üldiselt ei oma, isegi kui nad on töökorras. Kasutusmugavus pole päris see mis tarvis (lihtinimese mõistes, mitte elekroonikafriigi arusaamist mööda)), ressurss on üsna otsakorral, ühele parandatud rikkele järgneb peagi teine...

          praegune mitteametlik ja juhuslik "järelnoppimine" pole ilmselt parim taaskasutus, mis olla saab, aga hea et sedagi tehakse. Isegi kui see kogutud kola kunagi uuesti prügimäe suunas rändab, on selleks ajaks ehk ka käitlusmeetodid arenenud.

          Või, kas keegi teab, mida elektroonikaromudega praegu tehakse? Kahtlaselt vaikne on selle koha pealt - tekib kahtlus, et kas lükatakse inetul kombel prügimäele buldooseri alla või on kellelgi suur äri seal taga (ei mõtle "geolooge", kes kõikidest asjadest viimasegi vase välja kangutavad)

          Comment


            #20
            Originally posted by Scott@Apr 14 2006, 03:56

            See piinlikkus läheb üle. Pere ja tuttavad ei vaata sellele viltu, sest teavad, et elektroonikaga tegelen,
            Siis Sul on vedanud perega.
            Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

            Comment


              #21
              Põhikooli ajal, ligikaudu 8...9 aastat tagasi, käis pinginaaber prügimäelt juppe otsimas. Üht-teist ikka leidis (purkide kaupa MP- ja P- transistore, mõned K174-
              seeria kivid), kuni ühel päeval geoloogid talle järele hakkasid jooksma...
              Hoiatus - muudan oma postituse sisu kuni 30 minuti vältel pärast postitamist.

              Comment


                #22
                Täitsa huvitav arutelu.Omal on seisma jäänud paar 17" monitori,1tk 15",philipsi videomakk,mõned AT toited ja cd-romid,mingid emaplaadid.Lähiajal plaanis prükkarisse visata,samas...juppe saab piisavalt ja...üks 17" molu,nimelt eizo,on seest ikka piripilgeni jubinaid täis.Kel huvi,viige kõik kolu ära.Soovitavalt korraga muidugi.Hetkel veel ei raatsi visata,aga mõne päevapärast lähevad kindlasti.

                Huvikorral PM. Asuvad Kristiines.
                Jajahh!

                Comment


                  #23
                  Samas Westbaldis, vist olid seal seina ääres väljajoodetud lüüdid ja vidinad. Võin vabalt ka eksida. Ise olen lihtsalt tuttavatelt kolu vastu võtnud, mis muidu prügimäele oleks läinud. Ja AT toitekatest tehtud projektidest võiks isegi mingi heade mõtete osa teha. Ntks võim Tda2050 jaoks +/- 18 V saada, akulaadija jne.
                  Maailm oleks puhas ja süüta
                  kui poleks õllejogurtit
                  - Õ.Õ.

                  Comment


                    #24
                    Kuna pool minu elektroonikustaažist jääb nõuka aega, siis on juppide "taaskasutamine" minu jaoks igati loomulik asi. Pigem tundus esialgu kummaline, et poest võib iga kell pea suvalist asja osta. Vene ajal polnud seal praktiliselt midagi. Peale vanade seadmete (mida samuti polnud igal pool vedelemas nagu praegu) lammutamise sai juppide hankimiseks ette võetud reise Riiga ja Leningradi, kus midagi siiski müüdi. Lenskas oli laupäeva hommikuti poolillegaalne tänavaturg, kus siis miilitsa valvsaid pilke kartes sõna otseses mõttes hõlma alt tehastest varastatud juppe müüdi. Riias jälle oli kauplus, kus müüdi RRR ja VEF praaktoodangut. Vanemad tegijad kindlasti mäletavad - olid ajad... See alatine "asjade otsimine" on nii veres, et praegugi ei raatsi midagi ära visata, ehkki "ladu" kipub üle pea kasvama...

                    Comment


                      #25
                      ise ka olen enamuse suurtest juppidest alles hoidnud. trafod muidugi kõige olulisemad asjad, mis jäävad. mõnele arvuti emaplaadile olen halastand ,sest sealsed 5V lüüdid kuluvad ära odava elektroonika toidete lappimisel.
                      puhastatud emaplaadist saab mõnele väikeseadmele toreda välimusega kesta meisterdada. ise olen ka ühe teinud, mõni on veel plaanis, kui aega tekib
                      Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

                      Comment


                        #26
                        isegi kasutan palju vanu plaate j aseadmeid. neid printereid ja koopiamasinaid ikka tuuakse meile lammutada ja sealt annab nii mõndagi ära "pätsata" mootoritest, lülitite ja SMD takistiteni (viimaseid armastan ja kasutan ma kõige rohkem).

                        OT: reuter, kas mõnda pilti oleks ka võimalik sellest karbist näha? tundub huvitav...

                        Comment


                          #27
                          kahjuks ei oma hetkel digifotokat.
                          kui vend külla tuleb, siis äkki suudan meeles pidada.
                          Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

                          Comment


                            #28
                            Originally posted by martinj+Apr 14 2006, 04:41--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (martinj @ Apr 14 2006, 04:41)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-Scott@Apr 14 2006, 03:56

                            See piinlikkus läheb üle. Pere ja tuttavad ei vaata sellele viltu, sest teavad, et elektroonikaga tegelen,
                            Siis Sul on vedanud perega. [/b][/quote]
                            Oleks pidanud t&#228;psustama, et enam ei vaata viltu. Alguses ikka oli, et: "Miks sa kolu korjad?", "Mida sa j&#228;lle ehitad?", "Kas sa poest ei taha telekat osta?" N&#252;&#252;dki tehakse m&#228;rkus, kui midagi esikunurka olen unustanud.
                            Kuna viimasel ajal olen maal elanud, siis pole palju kola juurde kogunenud. Aga eks selle kogumisega on nii, et tegelikult pole suuremat osa kogutust vaja, kuid ikka m&#245;tled, et kunagi ehk on ikka vaja. Keskkooli ajal oleks klassivennalt saanud s&#245;jav&#228;eaparatuuri plaate. M&#245;ned sain, kuid viskasin nad &#228;ra. Hiljem avastasin, et neil plaatidel olnud rohelisi kondensaatoreid osteti grammikaupa, kuna sisaldasid kallihinnalist metalli .
                            73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
                            ATiP1pN4XeM

                            Comment


                              #29
                              Originally posted by martinj+Apr 14 2006, 06:41--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (martinj @ Apr 14 2006, 06:41)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-Scott@Apr 14 2006, 03:56

                              See piinlikkus läheb üle. Pere ja tuttavad ei vaata sellele viltu, sest teavad, et elektroonikaga tegelen,
                              Siis Sul on vedanud perega. [/b][/quote]
                              Sekundeerin - isegi peksa saanud pere käest. "Näed jälle sul kurat terve ruum mingit sodi täis." Vastuseks küll üritad seletada et näed seda ja toda sealt päästetud, sinna kasutan kohe ära, siis ülejäänud viskan minema, ausalt ka. Paar korda aastas siis avastad, et kappi lahti tehes kukuvad vanad asjad juba uksest välja, siis jubekiirelt vaja ära peita, muidu lüüakse päris maha. Muist viskan jällegi ise ära, muist lähevad mõnele tuttavale kolmandale-neljandale ringile.
                              Heli- ja valgustehnika rent, müük, ost, komplekteerimine, ehitus ning hooldus (küsida võib kõike)
                              Andres, djhut.pri.ee
                              59103952

                              Comment


                                #30
                                Tartus Anne turul müüb Paul igasugust imelist nänni (vähemalt 1994-1997 a. ja ka aasta tagasi).

                                Uute juppide hinnad on sellised, et doonoreid kasutan peamiselt siis, kui ei viitsi või ei ole võimalik poodi minna. Plaatide tühjendamine juppidest, sorteerimine ja ka suures koguses doonorite hoidmine tundub tülikas, ei näe võimalust, et kõike nende najal teeksin.
                                If you think education is expensive, try ignorance.

                                Comment

                                Working...
                                X