Tere. Tekkis selline idee, et prooviks teha vaikese cnc pingi (teie abiga). Olen labi lugenud siinsed selle alased teemad ja uurinud ka muid saite. Mehaanilise osaga saaksin hakkama, kuid elektroonikast ja aparaadi juht programmist pole halli aimugi. Selles osas loodan korvalisele abile. Kui olen asjast oieti aru saanud siis koige lihtsam oleks masin teha vanast plotteri juppidest. Kuid kust sellist saada? Kui aga seda pole saada siis milline sammumootor oleks sobiv tevalo neti poes. Ning mis oleks vaja veel elektroonika poolt, et asi kaima hakkaks.
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
Ehitaks cnc
Collapse
X
-
Tegelikult on mehhaanika osa just 10x raskem, kui see juhtelektroonika. Iga pisemgi kiiva minek või loks hakkab julmalt mõjuma. Nu mina kasutasin HP printerit ja veel igast kola ja materjale, mis kätte sattusid. Materjalide ja tööriistade puudumise tõttu tegin masinat nii, nagu materjale oli, mitte nii, nagu plaanis oleks olnud. Elektroonika on minul 2 kivi per mootor. Muide, kui sa oled rikas , siis osta mootorid poest. Mina sain kõik HP printerist ja ka 5 tollistest vanematest flopiseadmetest. Juhtprogramm on näiteks TurboCNC. Kest on minu loomal piisavalt nõrk, et tekiks igast paindumised ja muud jamad, et freesida vms...täpsust ka nii palju pole. Aga samas harilikuga on selle masinaga igast pilte joonistatud
Ahjaa...sammukate ees on veel juhtkivid...pmselt tavalised transistorid kestas. Toiteks olen siiani kasutanud AT toitekat.
Pildidvanemast aretusest
Pildid uuemast ajast
-
Kellele mehaaniline osa raske-kellele elektrooniline. Raha suhtes nagu enamustel kitsas. Katsuks algul võimalikult odavalt hakkama saada. Muidugi mis vaja osta see vaja osta. Hetkel on olemas üks stepper mootor mille sain ühest vanast epson printerist. Hetkel pole kodus et andmeid anda kuid homme lisan ka need. Teen ka pildid et oleks hea vaadata asja edenemist. Peale palgapäeva ostan ära ka siinid mille peal peaks hakkama asi jooksma, seniks otsin vanu printereid. Kas nendes olevad mootorid nõrgaks ei jää? Mis ültse näitab stepper mootori võimsust.
Comment
-
No sammukad printerites on erinevad. HP printeritest, mida mul imekombel veel kaks isendit kodus vedeleb, on näiteks PM55L-048. Nu need on küll suht jõhkra pöördemomendiga. Arvestame veel seda, et need on 24V mootorid, minul jooksid aga 12V pealt. Kuna sammukad hakkavad otse??? vedama keermelatte, siis nende pöördemoment määrab ära pead liikumise tugevuse. Minul on siiani üks probleem olnud mootorite liigne kuumenemine. Suht kiirelt lähevad kuumaks. Samas ükskord jäi toide järele, kui läksin kaheks päevaks maale...mootorid olid küll kuumad, aga elus . MA üritan kuskilt selle elektroonika osa ka välja otsida..
Comment
-
Huvitav leht kus palju erinevaid lahendusi.
Osa projektid on päris arvutilaua osadest tehtud.
http://www.hobbycnc.hu/
Comment
-
Kui esimeste takistuste juures juba tagasi kohkuda, siis ei toimuks ju siin maailmas midagi huvitavat. Igatahes oma masina teeks selle lingi opetuse jargi http://engraving.majosoft.com/html/body_wo...graving_mac.HTM
Kui asi toimib siis hiljem teeks ka midagi stabiilsemat. Korralike siinide peale ja metall voi alumiinium ramile. Kui suure poordemomendiga peaks siis mootorid olema, et puitu saaks graveerida. Ja milline number mootoril naitab seda. Mul on olemas selliste numbritega mootorid
astrosyn
P/N EM-188
TYPE 17PM-K041-P1FF
NO. T5209
5 juhet
ja teine
EM-189
EPM
4278
4802.
6 juhet
Mulle ei utle need numbrid midagi. Kuid kas neid saab kasutada?
Comment
-
Ürita mootorite koha netist inffi leida. Esimene peaks voolu sööma 0.4-1.2A. [minul need suured pidid võtma ~800mA]. Eks see pöördemoment tuleks vist töös välja uurida. Pigem on ka küsimus selles, mis keermega sul need keermelatid on. Kas kasutad mingit ülekannet või ei jne.
esimese mootori kohta midagi natuke siin.
Comment
-
Aga kepikõndijaid oled näinud?
Ega mul ju kuskile kiiret pole, et nüüd vaja ruttu ja kinnisilmi masin valmis teha. Ja nii l... ma ka pole et googlist otsida ei oska, Ainult, et kui elektroonika pole just sinu ala ja ingliskeel pole just emakeel siis jääb mõnigi asi arusaamatuks. Pealegi ongi ju foorum koht kust küsida ( ka lolle küsimusi) ja koht kus teistele nõu anda kui oskad.
Pidin saama veel mõned mootorid. Kui need käes siis hakkan elektroonikat ehitama. Eks siis tulevad konkreetsemad küsimused. Siinid ostan paari nädala pärast, siis saab ka raami ehitama hakata. Muidugi oleks heak kui oleks seda raha niipalju, et võiks osta need laagritel siinid ja suured stepper mootorid kuid esialgu, suure rahakoti puudumisel, peab leppima odavamate juppidega.
Comment
Comment