Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Kuidas kontrollida transistori töökorrasoleksut :)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Kuidas kontrollida transistori töökorrasoleksut :)

Et teeks siis sellise teema .

ja küsiks ka veel et kuidas teha kindlaks kas on npn või pnp transs
    Andke andeks mulle minu lollid küsimused
    nagu mina annan andeks teile teie rasked vastused

Võta testri...krutid dioodi värgenduse peale.
    Alguses paned + otsa baasile ja siis kaed - otsaga kollektorit ja emitterit, ning siis paned - otsa baasile ja + otsaga kaed neid k ja e. Ühtepidi töötab, teistpidi ei tohix töötada. Samas ei tohix vist kumbagit pidi kollektorilt emitterile juhtida.

Ja selle järgi saadki teada, et kas on NPN või PNP, et kumb ots sul baasil on ja kas ta siis juhib või ei sinna kollektorile ja emitterile....

Segane jutt sai vist kirja ;D aa ma kah suht n00b 8)

Comment

ei seda juttu ma juba tean aga ma mõtlen seda et mis numbreid ta näitama peab ?
      Andke andeks mulle minu lollid küsimused
      nagu mina annan andeks teile teie rasked vastused

Comment

Numbrilisi näite on transide suurte parameetrite hälvete tõttu peaaegu võimatu anda. Päritakistus kõigub kümnete kuni sadade oomide piires ja vastutakistus sadades kilodest kuni megadeni.Samuti on erinevus kas räni- või germaanium transidel. Räni puhul on näitab kõrgemat takistust kui germaaniumi puhul. Endal oli kunagi seebikarbi sisse tehtud transide kontrolli seade neid skeemist välja jootmata. Kontrollimisel tekkis raskusi ainult tugevasti shunditud võimsustrnsidega. Oli mugav küll, sest väljajootmisega kaasneb oht tema kõlbmatuks muutumises.

Comment

Seades testri transi/dioodi mõõtmise reziimi, näitab ta pärilülituses ca. 0,5V volti, vastupidi aga lõpmatust.
          - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
          - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Transsi võib vaadelda kui kahte dioodi, mis sabapidi baasile kokku on ühendatud. n-p-n puhul anoodid koos ja p-n-p puhul katoodid koos.
            Kui ühendada oommeetri pluss-ots baasi külge ja miinus-otsaga proovida emitteri ja kollektori pealt, on n-p-n transi takistus mõlemal korral väike, vool läbib dioode. (Voolu ei ole p-n-p transil.)
            Ja muidugi ka vastupidi: miinus-ots baasi külge ja pluss-otsaga proovida. Kui vool on, takistus väike, on tegemist p-n-p transiga.

Kui tüüp kindlaks tehtud, saab korrasolekut proovida nii: oommeeter kollektori ja emitteri vahele.(Õiget pidi muidugi - n-p-n puhul pluss kollektorile ja p-n-p puhul miinus.)Takistus on korras transi puhul suur. Kui nüüd kasvõi niiske näpuotsaga puudutada sama-aegselt kollektori ja baasi elektroode, näitab oommeeter kohe takistuse vähenemist.
            Kui niiske näpuotsa asemel kasutada takistit, saab võrrelda ka transside beetat. Suurema beetaga transi takistus väheneb rohkem. (Proovida võiks näit. 100 kilo-oomiga)
            Sõeludes saab vili selgeks !

Comment

Working...
            X