Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

ESD!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    ESD!

    Iga inimene, kes vähegi rohkem on kokkupuutunud elektroonikaga peaks teadma mis asi on ESD. Hiljuti sai kuulatud ühte loengut ESD teemal. See puudutas küll rohkem elektroonikatööstust, kuid kodusnokitseja jaoks oleks ka üht-teist kõrvataha panna. Samuti ootan teiste elektroonikute arvamusi ja kogemusi antud teemal. Ise organiseerisin oma koduse "lao" küll ümber, igasugused tavalised kilekotid kaotasin ära. Ja komponente hoian ohu vältimiseks teistest asjadest eraldi kapis. Muidugi ei ole võimalik kodus täita neid tingimusi mis on elektroonikatööstuses, aga parem seegi, kui mitte midagi.
    Enne mõtlesin, et staatiline elekter ohustab vaid "kümne- ja sajajalgseid", aga nii see pole, ESD on ohtlik IGASUGUSTELE komponentidele. Kõige väiksem oht on aukmontaaži takistite ja kondensaatorite jaoks. Pooljuhtidega on juba teine asi, ka bibolaartransistorid ja TTL tehnoloogia baasil valmistatud mikroskeemid kardavad staatilist elektrit. On olemas komponente mida kahjustab juba alla 100 voldine staatiline elektrilaeng, isegi 10 volti! Nende komponentide käitlemiseks ei piisa tavanõuetest. Siinkohal toon võrdluseks üldlevinud tehnoloogiate baasil valmistatud komponentide tundlikkused. SMD takisti 300-5000 volti, bipolaar transistor 600-6000 volti, võimsatel alates 7000 voldist, CMOS alates 1000 voldist, MOSFET alates 100 voldist, k.a. võimsad. Mõnel võib tekkida küsimus, kuidas on võimalik tavaelus kokku puutuda nii kõrgete pingetega? Siit ka üks näide. Kuiva õhu korral sünteetilisel vaibal käimisel omandab keha laengu kuni 35000 volti! Samas ülekandumisel tunneb inimene midagi alates 3500 voldist, alla selle ei märka me midagi. Kui kuuleme juba praksu, on tegu üle 4500 voldiga, sädeme nägemise lävi aga alles 8000 voldist. Järelukult võime paljud komponendid rikkuda juba ilma midagi märkamata.
    Kahjustatud komponent, ei pane tihti veel kohe toru ära, vaid jätkab töötamist, aga ta parameetrid ja (või) töökindlus on juba vähenenud. Umbes 10% ESD kahjustusega komponentidest lakkavad kohe töötamast, ülejäänud jäävadki vaid "tõbisteks" ja tihti ei märka me midagi, enne kui seadmes tekivad anomaaliad või see lihtsalt enam ei tööta.
    Kõige tundlikumad on ESD suhtes just üksikud komponendid, plaadile monteerituna tundlikkus väheneb. Nii et suuremat tähelepanu tuleb just pöörata komponentide hoidmisele ja käitlemisele.
    ESD kaitsvad vahendid. Kaitsevahendid jagunevad 4 klassi - vähelaaduv (L), hajutav (D), juhtiv © ja ekraniseeriv (S). Elektroonikatööstuse nõuete järgi võib komponente ja monteeritud trükkplaate EPA alast (ESD kaitseala) välja viia vaid C ja S klassi kaitsevahendeid kasutades. L ja D kõlbavad kasutamiseks EPA alas ja ei oma piisavat kaitset alast väljaspool. Tüüpilised kaitsekotid millega on igaüks ilmselt kokku puutunud on roosa ja hõbedane kotike. Roosa kilekott on D klass ja hõbedane kott S klass. Mõnele tuleb tuttav ilmselt ka must kott, see on siis C klass.
    Niipalju üldist juttu, tekkisid ka mõned küsimused mille kohta sooviks teiste arvamust kuulda.
    Esiteks kas ma olen nüüd pisut paranoiline, aga võimaluse korral panen komponendid ainult hõbedasse kotti ja need siis omakorda pappkarpi mille põhja panen kas roosat vahtkummi või mullikilet (viimased siis D klass) Mikroskeeme hoian musta vahtkummi moodi asja sisse torgatult (C klass).
    Teiseks tekib küsimus komponentide müüjate osas, tevalos pakitakse kõik ikka vähemalt roosasse kotti, aga nõuete kohaselt ei või ka seda kasutada, tundlikkumate komponentide puhul võib see ebapiisavaks osutuda. Elfast saabunud kaup on tavaliselt olnud hõbedases kotis, mis kaitseb kõiki komponente.
    Oomipoega on lugu hoopis karmim, seal pannakse kaup lausa tavalisse kilekotti ja seda vist kõikide komponentide puhul. Farnelli kaudu saabunud kaup paistab olema nõuetekohaselt pakitud, vastavalt tundlikkusele kasutadud S, C ja D klassi kaitsevahendeid. Westbaldis (endine RET), kasutati kunagi samuti tavalisi kilekotte, praegu ei tea. Ülejäänud müüjatega pole ka eriti palju kokku puutunud.
    ...

    #2
    hea oleks kasutada ka esd-sandaale, mis teatud põrandakatte korral kehast staatika välja viib. on ka selliseid toole, mis staatika põrandasse viivad.

    Comment


      #3
      Vaevalt nüüd keegi neid kodus kasutama hakkab. Ainuüksi sandaalidest on vähe, vaja on ka ESD põrandat. Elekrroonikatööstuses on kõik need asjad olemas (nõutud), ehk siis ESD põrand, sandaalid, kittel, käevõru ja maandatud ESD lauad, samuti toolid. Aga juba hind on nendel asjadel selline, et eriti koju ostmise peale ei mõtle. Kui kõik see ka koju muretseda, peab seal olema ka juba väike tootmine, muidu nagu pole asjal erilist mõtet.
      ...

      Comment


        #4
        Kui vähegi mõistlikult läheneda, siis ei pea ESD pärast põdema. Piisab ESD kolvist ja lauamatist.

        Comment


          #5
          Jahedamal ajal kittel aga suvel näiteks T-särk.
          Aga kodus piisab vast ,kui kasutada ikka puuvillasest riideid ja peaks risk ka juba piisavalt väike olema(pean silmas riietuse poole pealt).
          Kuna suvel on piisavalt õhuniiskust, siis talvel võiks õhuniisutaja olla töös.

          Comment


            #6
            Normaalsetes oludes väikeseid asju pole probleemi olnud. Ilmselt suuremate partiide korral oleksid hädad ilmnema hakanud.

            Ruumis, kus oli imelisest sünteetilisest materjalist vaip, koostatud plaatidel läks nii mõnigi mikrokontroller ja samm-mootori tüürel lolliks.
            If you think education is expensive, try ignorance.

            Comment


              #7
              Maanda kolb otse ja iseennast läbi megase taki, peaks piisama...

              Comment


                #8
                Vs: ESD!

                kuidas see käevõru töötab? Et kuidas ta staatilist elektrit maandab?

                Comment


                  #9
                  Vs: ESD!

                  Esmalt postitatud m4rtin poolt
                  kuidas see käevõru töötab? Et kuidas ta staatilist elektrit maandab?
                  Kas ta pole kah ikka mitte maandusega ühendatud? Paljast niisama käevõrust pole kasu, sellel peaks olema minu teada juhe ja krokodill küljes, krokodilliga tavaliselt siis kas selle sama matiga ühendatud või kuidagi muud moodi maaga ühenduses.

                  Comment


                    #10
                    Vs: ESD!

                    Kõik ESD-maandused peavad olema tehtud läbi ca 1Megase takisti. Asja iva on selles, et staatilise elektri laeng mitte ainult ei tule maasse juhtida, vaid seda peab ka ohutult tegema. Just komponentidele ohutult. Takisti ülesanne ongi piirata maandamisel tekkivat voolu.
                    Kodustes tingimustes peaks niimoodi maandama kolvi ja tekitama töölauale ESD-kaitstud tsooni(EPA-ks kutsutakse). Käevõru ei tee paha, aga pole tingimata tarvilik. Ja siis jälgid oma käitumist: enne kui haarad tundlike komponentide järele, võtad kinni oma EPA-st ja hoiad paar sekundit. Ja tuleb arvestada, et iga liigutus tekitab laengu, ka näiteks toolilt tõusmine tekitab päris paraja laksu.

                    Spetsiaalsed põrandakatted, mööbel, spets värvkatted (ka spets ESD-värv metallkontsruktsioonidele on olemas!) ja ka õhuniiskuse reguleerimine on ikka enamasti tööstuse pärusmaa, kus on vaja vältida staatilise elektri tekkimise võimaluski.

                    Ja veel: enamik staatilise elektri kahjustustest avaldub mitte kohe, vaid mõne aja möödudes.

                    Comment


                      #11
                      Vs: ESD!

                      Mul oli ka tööjuures koolitus. Vend seletas ja näitas seal asju eriti jõi silma katse 0805 korpusega 12K takk , istus toolil ja siblis seal ja puutus siis takki mille teine ots oli maaga ühenduses, mingi oletatav seade näitax ta laengux 10 000V ok tulemus oli et sai 27K ja natuke peale (mitte yle 1%) taki , see punkt tundud kudagi kahtlane, läxsin pärast proovisin ka 12k takiga andsin tulemasina piesost särakat ja kuidagi ei saanud seda muutuma. Yhesõnaga vend ajas seal mulli ja need kes elektroonikast midagi ei teadnud uskusid ka.
                      Pealegi ESD põrand ei päästa midagi, järgmine näide, tööjuures on pidevalt mingit mõõtmised jne. Ok yhe käidava vahekäigu kõrval on riiul. Miskipärast oli kiire ja siis nägin inimest keda otsisin, libisesin ja samal ajal läx käsi vasta riiulit (maandatud) säde oli vägev. Hiljem katsetasin uuesti ja toimis veel. Mul olid nõuete kohased jalanõud ja kittel, test läbitud mõned tunnid ennem.
                      Enamusel vidinatel on sees kaitse dioodid. Nornaalsel elamisel on maanuds pistikud ja normaalsel joote jaamal on maandus klemm. Käepaelast piisab kui on datasheedis mainitud et eriti tundlik. Tava komponente pole ühtegi vigast olnud ja seadmed töötavad senini. yhe 24 bitti ADC olen tuksi keeranud kodus. Aga see oli ka datasheedis märgitud et eriti tundlik ja ei omanud kaitsedioode. Aga kindel pole et see enne surnud polnud või katsetamise käigus maha ei küpsenud. Veel tuleb meelde kus sai tehtud yhe piciga katse(16F628A) , tegi teine matemaatikat ja lõpetas ledi vilgutamise kui vea leidis, tulemasina pieso ei suutnud seda maha võtta ühegi jala peale. PORTA.4 oli otse toites. Vähe väiksemad väljakad tapab aga tulemasina pieso kohe.
                      Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                      1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                      2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

                      Comment


                        #12
                        Vs: ESD!

                        0805 taki ärapõletamist staatikaga ei usu mina ka enne kui ise ei näe (ja kontrolli). Küll aga oli BEestingus juhus kus klient näitas näpuga lahtise töötava arvuti sisemust - näe see detail on imelik. Lendas pisike staatikalaeng (see oli tööde vastuvõtu laud) ja läbi see masin oligi.
                        10kV ja rohkemgi on kerge tekkima aga vool on väike (sest "allika" sisetakistus suur). Sellega tapab mälud, mõne prose ehk ka.
                        Sisemistel kaitsedioodidel on ka oma võimete piirid - nad on ju muu skeemiga samal kristallil, ülelöök võib tekkida ka mujale.
                        - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                        - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

                        Comment


                          #13
                          Vs: ESD!

                          Sai ka mõned ajad tagasi igasugu ESD koolitustel käidud ja nähtud kuidas ESD kontroll sisse sajab ja näpuga näitab mis tegemata veel.
                          Ideaalis peaks olema lauad läbi megaste takkide maandatud, spetsiaalne kittel seljas, toolil ESD rullikud. Kui õiget tooli pole, aitab ka jalad maas hoidmisest kui õiged papud jalas.
                          Kolvi otsa ja maandusklemmi vahel pistikus võis olla kuni 1ohm takistus. Julgeks pakkuda et ka paljudel uutel kolbidel see nõue pole täidetud.
                          Laudade peale on olemas veel spetsiaalne pihustatav puhastusvahend, mis tekitab õrna kile ning seina peal seade, mis näitab kas jalatsid ja käevõru õige takistusega ikka. Kusjuures mõned poes müüdavad plätade takistus jääb isegi õigesse vahemikku ja neid saab kasutada kallite ESD jalatsite asemel.
                          Igasugu puhastusvahenditega pesemisel soovitatakse kasutada ESD harjasid, suruõhul peab olema ülikallis õhu neutraliseerija.
                          Ning tagatipuks peab töölaual puhuma ka väike puhur kus 1000V ioniseeritakse õhk nii ära, et kõrgepingete tekkimiseks oleks väiksem võimalus.
                          Ahjaa, õhuniiskus pidi ka olema kusagil 60-70% vahel.

                          See kõik peab olema täidetud ühel ametlikult tunnustatud remonditöökohal.
                          Tehase nõudmistele ei vasta see veel kaugeltki.

                          Demonstratsioonil nägin ise ühte näidiseks tehtud mikroskeemi, mis 30V staatika puhul punaseks läks. Kõige lihtsama käest kätte andmise puhul istudes muutis see juba värvi ja samamoodi 30V-ga lähevad kõige õrnemad mikroskeemid juba rikki.

                          Comment


                            #14
                            Vs: ESD!

                            Esmalt postitatud mairo22 poolt
                            Kõige lihtsama käest kätte andmise puhul istudes muutis see juba värvi ja samamoodi 30V-ga lähevad kõige õrnemad mikroskeemid juba rikki.
                            Üks vana IT-mees seletas kunagi, et kui üks tahab teisele mingit õrna vidinat, näiteks RAM-i anda, siis nad kõigepealt tervitavad teineteist kättpidi (ühtlustavad potentsiaalid) ja alles seejärel rändab vidin käest kätte. Kõrvaltvaatajad peavad neid muidugi pisut lollakateks, sest mitu korda päevas suruvad kätt.

                            Mulle kingiti paar aastat tagasi sünnipäevaks 2 antistaatilist T-särki. Ei osanud neist esialgu miskit arvata, kuni hakkas silma, et umbes iga 5mm tagant on kangas heledam triip. Uurisin asja luubiga ja selgus, et sinna on sisse kootud mingi udupeene fooliumiriba. Kui seda triipu oommeetriga torkisin, siis näitas peaaegu lühist kahe külje ribide vahel. Hea asi, ainult algul ajab palja ihu kihelema, sest fooliumiotsad on teravad. Peale paari pesu pole enam viga. Ise vist T-särgi sisse traati ei heegelda.
                            viimati muutis kasutaja Padasonic; 06 m 2007, 03:33.
                            Harjutamine teeb harjutajaks.

                            Comment


                              #15
                              Vs: ESD!

                              Esmalt postitatud Padasonic poolt
                              Mulle kingiti paar aastat tagasi sünnipäevaks 2 antistaatilist T-särki.
                              Nojah, mul selline igapäevane töörõivas.

                              Comment

                              Working...
                              X