Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

voolu stabiliseerimine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

voolu stabiliseerimine

Tere. üritan teha üpris täpset temperatuuri andurit omale aga kuidagi ei taha õnnestuda. anduriks on KTY82-210 ja mõõtjaks on Attiny26L adc pin8. saan pidevalt väärtuseks 212 ja kui temperatuuri tõsta, siis hakkab see hoopisgi langema ja sedagi väga vähe (tõstan jootekolviga, mis temperatuuri peaks ikka oma paarkend kraadi kindlalt tõstma) ampreid mõõdan 0,42 mA toatemperatuuril ja see langeb 0.39mA peale, kui kolb juurde panna. tahaks ära stabiliseerida mingi kindla koha juurde. KTY datas oin tehtud kõik katsed Icont=1 mA seega mõtlesin, et võiks ju omalgi selline olla. toatempil on takistuseks 2000ohm. pinge on stabiliseeritud 5V ja Aref on Avcc's, mis on samuti 5V. kui ühendasin inputti temperatuurimuutliku takisti, siis see näitas õieti temperatuuri ja muutus ka õigel ajal õigele poole aga see ei kannata äärmuslikke temperatuure ja pole nii lineaarne kui seda on KTY.

projektiks endaks on muidu sauna temperatuuri mõõtmine vaja vedrumehikese asemele. progremiseks kasutan C'd codevision AVR'i. kui vaja, võin ka koodi visata.

tänud tulevase abi eest.

Soovitaks sellist raamatut:"Raadiolülitused" L.Abo(pole praegu käepärast). Seal suht lihtsad skeemid, arvutuskäigud ka.

Comment

kahjuks ei ole seda raamatut hetkel käepärast. kas on mingi muu mõte kellelgil?

Comment

esmalt vöiksid vaadata, mida philips soovitab:
        http://www.semiconductors.philips.com/acro...ERAL_TEMP_4.pdf

aga et kogu aeg mingi 212 tulemuseks on, räägib sellest et kas skeem valesti tehtud vöi prose konfis viga.

Comment

suured tänud selle pdf'i eest. loen selle läbi ja vaatan, kas saan targemaks. mul oli mingi tobe pdf, kus eriti seda infot ei leidunud. ainult mingid tabelid (nagu summary vmt).

Comment

kuidas sa seda temperatuuri temaga mõõdad? kuhu vahele ühendasid? Kõige lihtsam variant eeldaks sensori kas toite või maa ja sisendi vahele ühendamist ning siis maha või toitesse veel püsitakisti, millega vastavalt oomi seadusele paned ahelas voolu liikuma, et takistuse pealt siis mõõta pingelangu.
            Peast nüüd kohe ei mäleta, kas attiny26 lasi pullup'i sisse lülitada ka siis, kui vastav jalg on analoogsisendina kasutuses. Kui saab, siis ehk saad sobiva takistusena seda ära kasutada, jääb ainult sensor maa ja sisendi vahele.

Comment

pragu on yhendatud see sensor adc ja Vcc vahele (5v) ja adc ja GND vahel ilutseb 2,2k takisti (testi eesmärgil). homme panen nagu datas soovitatud 5,6k ohmi. eks siis homme raporteerin uuesti ja vaatab, kuidas asjad edenenud on

Tänud vastuste eest loomulikult ja kui mõni idee veel tuleb, siis lahkesti võib selle siia kirjutada. ma ei pahanda.

Comment

Püsivooluallikas tee 78 seeria stabikaga. Vaata datasheete, seal on näiteid tohh...

Comment

Raadiolülitused on siinsest foorumist allalaetavad...
                  The difference between genius and idiot?! Genius has its limits...
                  Vaja võimendit? Selleks on PS nupp!
                  Projektide pildid
                  Lamptehnikast eesti ja vene keeles:
                  http://parsek.yf.ttu.ee/~felc/index_files/Page675.htm

Comment

seal viidatud doc.is oli ka lineariseerimisskeeme, piisas 1 opakast et saada väljundpinge 0..U temperatuurivahmiku Tmin- Tmax kohta.
                    see yhe takistiga toitmine sobib kah , kuid max ADC näidu saamiseks peaksid :
                    - valima välja max temperatuuri, mida mööta , ytleme 125C,
                    selle juures Rt = 3915 , seega valiks toitetakistiks sama väärtuse.
                    ADC seadistaks nii et etalonpinge = 2,5V.
                    5V prose toite puhul on siis ADC lugem 125C juures 1023,
                    25C juures 346 ja 0 C juures 300 . nagu näha tuleb absoluutseks resolutsiooniks ca 0,5C ADC yhiku kohta - pole just hea aga ka mitte päris paha.
                    lisaprobleem on lineariseerimine , kas look-up tabeliga ( mis Tiny-sse ära ei mahu) vöi lihtsalt 3 punktiline lineariseerimine.
                    lisaprobleem on anduri pidev toide, anduril hajub ligi 2mW energiat mis töstab temperatuuri 0,5..1 C. kui andureid hulga, siis tasuks toitelylitit pFETiga kaaluda.
                    möötetäpsust saad ka softis suurendada, juba Gauss teadis et täpsuse suurendamiseks N korda tuleb möötmisi teha N*N ( ruudus arv kordi).

Comment

kraade pole tegelt isegi nii täpselt vaja. piisab kui on mingi 2 kraadi täpsusega vahemikus +20 kuni +120 kraadi celsiust. mingid võrrandid ja asjad ma leidsin, äkki saab neid kasutada. kuna see asi hakakb ära keerama alles kõrgematel temperatuuridel, siis pole hullu (seal polegi täpsus nii oluline).

eks siis pealelõunat vaata, kui siis tobedast koolist välja saab lõpuks (täna reaalaineid pole.

Comment

nii. pistsin siis sinna taki väärtusega 5k6 aga midagi tarka siiamaani pole juhtunud. e siis kas tuleb ka mingi voolureguylaator vahele panna, et seda pinget mõõta saaks? kuna pingejaguri pinge saan ma välja arvutada (teades valemi järgi takistust kraadi peal) siis saaks selle järgi kerget matemaatikat tehes kraadiklaasi valmis. aga samas ei tea ma ka seda, mida see AVR'iga mõõdetud adc väärtus näitab (10 bitine). seega oleks tore saada veel soovitussõnu.

kas pingejaguris mängib rolli vool?

Comment

Kui Sul on ADC-GND vahel 2.2kOhm takisti ja ADC-VCC vahel KTY, mil toatemperatuuril on takistus 2kOhm, siis on ADC sisendis olema ümmarguselt 2.6V, aga ADC lugem on 212 ehk ümmarguselt 20% maksimaalsest. Selle jaoks peaks Vref olema 2.6V/20% = 13V, aga sellist Vref'i pole Sul kuskil....

Asjad ei klapi. Kontrollida tuleks ADC-st väljalugemist ja Vref'i seadmist.

Pinge ADC jalal annab valem U=ADC*Vref/(1024-1), kus Vref on baaspinge. ja vastupidi, ADC=U/Vref * (1024-1). Suvaline digitester on 10MOhm sisendtakistusega ja sellega võid rahulikult pingeid mõõta.

Kui ADC mure on lahendatud, soovitav on võtta Raivo postituse järgi Vref'iks 2.5V, saad parema täpsuse.

NTC ja KTY ongi erineva temperatuurikoefitsiendi märgiga - KTY takistus kasvab temperatuuri tõustes.
                          If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

takistajaks on 5,6k ohmine takk (gnd ja adc vahel) ja sain 8 bitise mõõtmisega 163 kätte, mis pinge järgi peaks sobima. seega see osa praegu töötab. nüüd on veel vaja pingejaguri valem leida ja selle kauru Rtck üles leida programmis.

EDIT:
                            tegin siis kergeid arvutusi: http://rellermaa.pri.ee/Book2.xls
                            "tähtsad" arvutused on märgitud kollasega

ja minu skeemike: http://rellermaa.pri.ee/digitemp.JPG

nagu näha võib, ei tööta kõik nii hästi nagu peaks. oletan, et kui ma skeemis seda takistit R1 mõõdan, siis see peabgi olema umbes 2x väiksem (peale on kirjutatud 5,6k aga mõõdan 2,2k...)

Comment

nii tegin vastavad muudatused, ühendasin 5k6 takisti adc ja vcc vahele ja anduri adc ja gnd vahele (et numbrid iiguks õiget pidi ikka). lugesin ja sain vastuseks 211 toatemperatuuril, mis tundub väheke imelik. pinge adc'l on kuidagi madal.
                              takistused on kuidagi imelikud. Vcc ja GND vahel oli oommeetriga mõõtes 2k2 ohmi. sama ka vcc ja gnd vahel. andur andis toatemperatuuril 1300 ohmi (peaks olema vähemalt 2000, 1300 on -30 kraadi celsiust). oskab keegi midagi arvata? arvutused, mille järgi olen kõik arvud saanud on eelmises postis.

Comment

Working...
                              X