Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Järelkasv on kesine! Võtame midagi ette.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Järelkasv on kesine! Võtame midagi ette.

    Tere!

    Alguses mõtlesin, et panen teema hoopis ostu-müügi foorumisse, kuid seal pole päris õiget alamkategooriat. Müün nimelt ennast

    Järjest vähem võetakse keskkooli lõpueksamiteks reaalaineid. Noored kardavad füssi ja matti nagu tuld. Mati eksam ei ole enam kohustuslik. Vähendatakse reaalainete osakaalu õppekavas. Õpetajaid jääb vähemaks ning õpetamise tase järjest kesisemaks.

    Olen lõpetamas esimest aastat TTÜs elektroonika erialal. Kuigi kohe alguses oli grupp väike (18RE ning 1REV), on nüüdseks meid jäänud veel vähemalt kolmandiku võrra vähemaks. Probleemiks loomulikult füss ja matt

    Nüüd see, millest oleks pidanud alustama:
    Ma tean, et ülikoolist ma ei saa paraku erilisi praktilisi kogemusi. Mul on eluaeg olnud kõrgendatud huvi elektroonika vastu, kuid ei ole kuskilt otsast osanud ise alustada. Kuigi ma loen nüüd vastavat kirjandust (J.Ružitski Elektroakustika ja võimendusseadmed, H.Pedussaar Raadiopraktika). Tahaks ka praktilise poolega ennast kurssi viia ning olla suve jooksul kui sell meistri juures, õppida profilt ning proovida kohe õpitud tarkusi rakendada. Oleksin igati abiks, õpin kiiresti, harin ennast ka iseseisvalt. Meister võib olla kas vabakutseline, FIE, perefirma või väga väikse firma omanik/esindaja. Ise elan Tallinnas, kuid vajadusel võin kolida ka mõnda teise Eesti linna.

    Lühike CV:
    Sünd: 14.02.1986
    3-12kl Tallinna Reaalkool(keskm.hinne 4 kanti)
    TTÜ pooleli (elektroonika)(keskm. hinne 3,5 ja 4 vahel)
    keeled: eesti, inglise, hea ilmaga ka vene
    veel huvialasi: helisüsteemid, lauatennis, curling

    Mida ma pakun:
    Abi erinevatel elektroonikatöödel

    Mida ma ei paku:
    Rutiinset liinitööd
    Täiskohaga töötamist

    Mida ma soovin:
    Kogemusi saada

    Tervitades
    -Siim Sepman

    #2
    Vs: Järelkasv on kesine! Võtame midagi ette.

    Esmalt postitatud sLim poolt
    Tere!

    Olen lõpetamas esimest aastat TTÜs elektroonika erialal. Kuigi kohe alguses oli grupp väike (18RE ning 1REV), on nüüdseks meid jäänud veel vähemalt kolmandiku võrra vähemaks. Probleemiks loomulikult füss ja matt
    Meie rühma 25-st alustanust jõudis diplomini 9. Probleemid sarnased, ainult et aasta oli siis 1984.... Nii et igati normaalne olukord!

    Comment


      #3
      Vs: Järelkasv on kesine! Võtame midagi ette.

      Mul on sulle väga soe soovitus mis samas tekitab hirmsa fleimi:

      Loe korralikku kirjandust. Alusta Art of Electronicsist, see on küll pealiskaudne kuid selle eest katab kõike ja annab praktilisi näpunäiteid. Ja hoolimata oma east (üle 15 aasta) on ta ikkagi oluliselt uuem kui vene aegne värk. Eestikeelset kirjandust ei soovita eriti, sest uuemad raamatud on kõik kas reklaambrosüürid või siis kirjutatud selleks et "linnuke kirja saada". Eriti paistavad sellise suhtumisega silma energeetikateaduskonna üllitised.
      Matt ja füss peaks IMHO olema esimesel kursusel surmanuhtlusega kohustuslikud, kes ära ei tee lähevad seina äärde. On juhuseid kus 4 kursuse tolgus ei oska protsente arvutada...
      Mina soovitaks TTÜs just keskenduda matile ja füssile, erialaained on enamasti väga kõikuva tasemega. Joonestamine on ka tähtis - see on distsipliin, rividrill, korrastab mõtlemist ja teeb tolgusest natuke vähem tolguse ehk siis samm lähemale insenerile. See ei loe et paber ja pliiats on tagaplaanile tõrjutud ning igalpool on arvutid.
      Aga jah, kui enne pole kokkupuudet eriti olnud, siis osta või laenuta Art of Electronics. "Raadiolülitused" on kah tore raamat, seni kuni sa seal olevaid skeeme reaalselt valmis ehitama ei hakka. VÄGA palju infot on kivitootjate kodukal, National, IRF jne jne kuid see eeldab siiski baasteadmisi.

      Põhimõtteliselt oleks sulle üht-teist pakkuda, väga laias skaalas. Samas on minu juurest niuke hunnik "oinaid" läbi käinud, et olen veidi skeptiline - ära võta isiklikult. Kui huvi on, vaata mu kodukalt kontakt ja helista, räägime.

      Comment


        #4
        Vs: Järelkasv on kesine! Võtame midagi ette.

        ei ole need reaalained nii hullud midagi,mul 12 klass käsil ja 3 eksamit 5'st sai võetud reaalained(mat,füs ja keemia) kuna nendeks ei pea eriti õppima kui sul on baasteadmised olemas ja loogiline mõtlemine.

        Comment


          #5
          Vs: Järelkasv on kesine! Võtame midagi ette.

          Esmalt postitatud sLim poolt
          Mida ma soovin:Kogemusi saada
          KaruTEC-i sõnu ei hakka ümber kirjutama, joonestamise suhtes 111% nõus.

          Mõned aastad tagasi sai TPT-sse ametlik paber viidud sooviga saada suveks kedagi praktikale ja sinna see jäigi ilma vastuseta.
          Samas ei saa aru mida seal tänapäeval õpitakse(tehakse) kui lõpetaja ei tea oma erialast elementaarseid asjugi.

          Siim, sul jääb elamine kaugele, muidu pakuks ka.
          VÕIMENDITE REMONT ja KAASAJASTAMINE

          Comment


            #6
            Vs: Järelkasv on kesine! Võtame midagi ette.

            vöiksid algatuseks midagi ise ehitada. kellegi juurde tilbendama minna on kah variant aga saad ka halastamatu hinnangu. 25a tagasi mahtus valdav osa elektroonikast 500lk raamatusse ära, nyyd ammu enam mitte, seega pead otsustama, mis valdkonnaga tegeleda konkreetselt tahad. kuivalt Art of electronicsi lugemine ei aita, kui puudub kindel rakendussoov. lisaks on taolistel raamatutel algajate jaoks negatiivne körvalmöju: nad kipuvad seostama skeemilahendusi konkreetse komponendi tootjatyybiga.
            mis TTÜsse puutub siis ammustest aegadest elektroonika löpetajaid umbes pool sisseastujaist. ning 10a pärast töötab neistki elektroonikas otseselt vaid 3-5.

            edit 21:50.
            analoogtehnika kohta tasub Analog Devices kodukalt nende seminaride materjale tõmmata, kaasaegsem kui mainitet "art of..".
            http://www.analog.com/library/analog...tpourri.html#D
            neid seminare ka Tallinnas olnud, endalgi 3 seljakotitäit raamatuid sealt "saagiks " saadud...
            viimati muutis kasutaja raivo; 31 m 2006, 20:51.

            Comment


              #7
              Vs: Järelkasv on kesine! Võtame midagi ette.

              kõigil pole probleemiks lollus... on ka laiskus: ei õpita valemeid/reegleid
              või siis tehaksew kogematta vigu
              tel 53729764

              Comment


                #8
                Vs: Järelkasv on kesine! Võtame midagi ette.

                Kuna Sa juba peale kohustusliku kirjanduse ka korraliku kirjandust loed (KaruTEC'i ja raivo soovitused) ja skeemid ka praktikasse viid, oled parema 1% seas. Töökoht on väga õige mõte, ka üksinda võib pusida, aga kui on hea seltskond ja ei pea ennast uhkeks ja oma võtteid ainuõigeks, õpid 10x kiiremini. Kuigi töö võib vahest ka nüri olla, siis pead vähemalt töövälisel ajal hoidma aju kärbumast - see organ ülesannete pusimise käigus ainult teravneb
                If you think education is expensive, try ignorance.

                Comment


                  #9
                  Vs: Järelkasv on kesine! Võtame midagi ette.

                  Laenutan Art of Electronicsi ja Raadiolülitused. Asjadega tegelema hakkan peale seda nädalat -- siis kooliasjad läbi ning aega küllaga.
                  Joonestamist paraku ei ole õppekavas. Ma tean, et ma jään paljust ilma
                  Jürka ja KaruTEC -- võtan teiega kindlasti telefonitsi ühendust, kuid peale reedest füüsikaeksamit. Pea on nii huvialaseid mõtteid täis, et see segab õppimist

                  On veel teisigi huvilisi meistreid?

                  PS. Soldat -- see, et ei pea reaalainete eksami jaoks õppima, pole päris õige. Matemaatika, millega mul oli terve keskkooli vältel jama, võtsin ma päris tõsiselt käsile ning tegin põhjaliku ettevalmistuse põhikooliaegse õpetaja rühmas. Keemiat andis mulle hea õpetaja ja selleks ma ka valmistusin. Füüsika aga, mis muidu oli normis, kuid mille jaoks ma ei õppinud, sain ma 77, mis ei ole kuigi hea tulemus. Mat ja kem mõlemad üle 90.
                  viimati muutis kasutaja sLim; 31 m 2006, 12:48.

                  Comment


                    #10
                    Vs: Järelkasv on kesine! Võtame midagi ette.

                    Esmalt postitatud sLim poolt
                    Joonestamist paraku ei ole õppekavas. Ma tean, et ma jään paljust ilma
                    TTÜ-s ei saagi elektroonikud joonestamist?!?!
                    Art of Electronics on küll hea raamat aga mõne koha peal (transistorid) kipub lihtsalt lugemise ja kodus iseseisvalt õppimise jaoks keeruliseks minema.
                    Kui kuidagimoodi enam ei saa siis vaata manuali.

                    Comment


                      #11
                      Vs: Järelkasv on kesine! Võtame midagi ette.

                      Siim, mul on koopia raamatust "RF Circuit Design". Muus osas ehk mitte sinu huviala, aga transistorite töörežiimi seadmine ja kasutamine on seal kõige paremini ära seletatud, nagu mulle räägitud. Anna teada kui soovi on.

                      Jumal tänatud et meil joonestamist pole Ma olen saanud drille igasuguseid küll ja küll, aitab mulle

                      Selle elektroonika õppimise kohta ütlen et üldse väga kesine on see bakalaureuseõppe õppekava. Esimene elektroonikaalane aine on 4. semestril ja kohe peale seda peaks praktikat minema tegema. Mis praktikat nende teadmistega küll tegema peaks keegi kelle kokkupuude erialaga ainult koolis siiani on olnud? Ta ei oska ise veel midagi luua. Mõistan küll et kõigepealt peaks Füüsika II's saama aru mis see vool ja potensiaal/pinge üldse on ja alles siis sellele teadmised üles ehitama.

                      Samas elu oleks palju huvitavam kui juba esimesel aastal oleksid juba mõningased katsed tehtud ja teadmised omandatud. Kuna teoreetiline aluspõhi puudub, et selgitada kõike füüsikaliselt, tuleks õpetada elektrit nö. vee voolamise analoogia põhjal.

                      Üldse on see elektroonika väga ebapopulaarne asi. Puudub kaasaegne eesti keelne kirjandus, millest noored oma huvi asja vastu toita saaksid. Nõuka ajal ikka hoolitseti selliste asjade eest, enam mitte.
                      viimati muutis kasutaja ronald; 31 m 2006, 15:13.

                      Comment


                        #12
                        Vs: Järelkasv on kesine! Võtame midagi ette.

                        Esmalt postitatud KaruTEC poolt
                        Matt ja füss peaks IMHO olema esimesel kursusel surmanuhtlusega kohustuslikud, kes ära ei tee lähevad seina äärde. On juhuseid kus 4 kursuse tolgus ei oska protsente arvutada...
                        Mina soovitaks TTÜs just keskenduda matile ja füssile, erialaained on enamasti väga kõikuva tasemega. Joonestamine on ka tähtis - see on distsipliin, rividrill, korrastab mõtlemist ja teeb tolgusest natuke vähem tolguse ehk siis samm lähemale insenerile. See ei loe et paber ja pliiats on tagaplaanile tõrjutud ning igalpool on arvutid.
                        Matt ja füss ON esimesel kursusel kohustuslikud, muidu visataksegi välja. Kehtib n.ö. tärniga ainete süsteem - osad on "tärniga" ained, kui neid ei soorita ettenähtud aja jooksul, visatakse välja. (ma õppisin vana õppekava järgi, seega võin siin millegiga ka puuse panna).

                        Matad (just analüüsid) olid bakalaureuseõppes üles ehitatud tõestamiste peale. Praktilises töös on läinud vaja just seda, mida seal ei õpetatud

                        Joonestamist EI õpetata elektroonikutele - jumal tänatud, seal maakoolis kust mina tulin, sai seda kolm aastat valikainena võtta. Joonestamist LÄHEB vaja.

                        Mida veel elektroonikutele ei õpetata, aga mida oleks kindlasti vaja, on elektrotehnika algkursus.

                        Elektroonikat õpetas kunagi hr. Uljas Tamm - kahjuks nüüd ta enam ei õpeta - tänu talle läks pilt analoogelektroonika vallas palju selgemaks. Kogu kooli jooksul sain praktilise elektroonikaga kokku puutuda ainult mingi kursuse raames korraldatud jootmiskursustel Elcoteqis ja kaks korda mikrokontrolleritega mingis praktikumis. Makettide peal siinuste mõõtmist ma praktiliseks kokkupuuteks elektroonikaga ei loe, sest keelatud oli isegi ostsilloskoobi mõõtepiirkonda vahetada

                        Ise soovitan samuti "Art of Electronics"-it. Ja TTÜ raamatukogu avariiulites on veel üht-teist kasulikku.

                        Comment


                          #13
                          Vs: Järelkasv on kesine! Võtame midagi ette.

                          Esmalt postitatud sLim poolt
                          Joonestamist paraku ei ole õppekavas.
                          Hädast aitab välja ruuduline paber, pliiats ja kustukumm ning hakka ajaviiteks
                          lihtsamate skeemide trükkplaadi jooniseid tegema. Just käsitsi, mitte teiste
                          väljamõeldud programme kasutades, arvuti lüli selleks ajaks välja. Su saatusekaaslane mdc_Jack sai ilusti Elegia võimu plaadiga hakkama. Proovida
                          võid valmis asju teises mõõdus plaadile teha, ajude ragistamiseks võimalusi
                          palju.
                          VÕIMENDITE REMONT ja KAASAJASTAMINE

                          Comment


                            #14
                            Vs: Järelkasv on kesine! Võtame midagi ette.

                            Võibolla oleks paras alustada elektrist.Minuteada suveks otsitakse elektripaigaldajaid.Samas võibolla saab tutvuda ka automaatikaseadmetega.Mõnedes kohtades pead teadma rohkem,kui puhast elektroonikat.Automaatika,mehaanika,ehitus jne.Valik on sinu.

                            Comment


                              #15
                              Vs: Järelkasv on kesine! Võtame midagi ette.

                              Esmalt postitatud Dan poolt
                              Kogu kooli jooksul sain praktilise elektroonikaga kokku puutuda ainult mingi kursuse raames korraldatud jootmiskursustel Elcoteqis ja kaks korda mikrokontrolleritega mingis praktikumis. Makettide peal siinuste mõõtmist ma praktiliseks kokkupuuteks elektroonikaga ei loe, sest keelatud oli isegi ostsilloskoobi mõõtepiirkonda vahetada
                              Siis teaks soovitada Tartu Ülikooli füüsikat õppima minna. Selle kirjelduse järgi sain seal tunduvalt rohkem elektroonikaga tegeleda kuigi nagu füüsikutele kohane tegeldakse seal siiski teistest erialadest rohkem füüsikaga.
                              Kui kuidagimoodi enam ei saa siis vaata manuali.

                              Comment

                              Working...
                              X