Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

IR- lamp

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

IR- lamp

Tere!
    Ehitan IR kontrollitavat laelampi, mida ei ole vaja dimmida, vaid ainult sisse ja välja lülitada täiesti suvalise puldiga. Süsteem on enam vähem valmis arusaamatuks jäi ainult üks koht: Kuidas PIC-iga lülitada 220V laelampi. Türistoriga/sümistoriga saab ainult sisse lülitada ju. Neid GTO türistore ma ka ei leidnud. Selle teemaga seotud foorumid olen läbi lugenud!

Vs: IR- lamp

SA vist ei ole kõike lugenud. Nimelt, kui toidad lampi vahelduvooluga (seinast), katkeb pinge ju 100 korda sekundis. Neil hetkedel lülitub sümistor välja. Kui kasutad vahel aladit, saad pulseeriva 100Hz alalispinge, mis samuti 100 korda sekundis on null. Kui aga toidad lampi silutud alalispingega, pead sümistorid/türistorid mängust välja jätma.
    - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
    - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Esmalt postitatud muusik15 poolt
      Tere!
      Ehitan IR kontrollitavat laelampi, mida ei ole vaja dimmida, vaid ainult sisse ja välja lülitada täiesti suvalise puldiga. Süsteem on enam vähem valmis arusaamatuks jäi ainult üks koht: Kuidas PIC-iga lülitada 220V laelampi. Türistoriga/sümistoriga saab ainult sisse lülitada ju. Neid GTO türistore ma ka ei leidnud. Selle teemaga seotud foorumid olen läbi lugenud!
      PIC-is on vaja mingit jalga programselt liigutada, sisselülimiseks näiteks "1"
      aga väljalülimiseks vastupidi "0", vastavalt vaajadusele. Mingi triger peab olema.
      Selle jalaga tüürid omakorda releed või optronit.

Comment

Mis varjant kõige parem oleks siis. Ja kas seda R-dimmeri stuffiga ka veel üleval kuskil on?

Comment

Samas ei saa ma aru kuidas see skeem siis toimib kuna tal küll mingit alaldit ega optronit vahel ei ole.

Comment

VV ja pulseeriva(silumatta) alalispinge korral pole vaja sümistore ega türistore eraldi välja lülida; tüürsignaali katkemisel komponent ennistub.Antud skeem ei vaja samuti galvaanilist eraldamist tüürahelast, kuna PICi maa on samal tasemel sümistori nn. "ühiselektroodiga".Puuduseks siis asjalou, et kui sümistor peaks õled andma ning kehvemal juhul lühistub MT2 tüürelektroodiga, siis PIC teeb korraliku paugu Optronid on kallid, seetõttu soovitan kasutada eraldustrafot, mille saab ise kerida vastavale südamikule(nt. H1000HM väheldane rõngas ning mõned keerud nt. 0,2mm traadist mõlemale mähisele; võib osutuda vajalikuks kasutada E-järgurit enne trafot).
            The difference between genius and idiot?! Genius has its limits...
            Vaja võimendit? Selleks on PS nupp!
            Projektide pildid
            Lamptehnikast eesti ja vene keeles:
            http://parsek.yf.ttu.ee/~felc/index_files/Page675.htm

Comment

Transi T1-ega tehakse sünkropulsid, kuni neid antakse PIC-ist türistoride juhtelektroodile on türistor lahti,
              impulsite katkestamisel läheb türistor vahelduvpinge ahelas ise kinni.

Comment

Täiesti võimalik on kasutada ka releed. Ei teki probleemi, et jõuahel ja madalpinge segi lähevad ning igatpidi lihtne kah.
                Kui kuidagimoodi enam ei saa siis vaata manuali.

Comment

Relee või eraldustrafo kasutamine on võimalik aga toodud skeemi puhul natuke keeruline. Asi selles, et otse võrgust toidet võtvad seadmed (sarnaste skeemide puhul, nagu joonisel) saavad tarbida maksimaalselt 40 mA. Edasi läheb asi mõttetuks.
                  R-dimmeri skeem ( ja R-lüliti skeem) on mu kodukal olemas aga kuna Tipi server on antud nädalavahetusel maas, peab ootama esmaspäevani. R-lüliti oli sisuliselt sama skeemiga, vaid soft ei võimaldanud sujuvat juhtimist. Muiud puudused olid ka, parem võta dimmeri soft.
                  - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                  - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Kustutasin skeemis asju natuke maha ja nüüd näeb see välja selline. Ma ei tea võib-olla panin millegiga puusse, aga küsiks veel: Kas sel mingit alaldit ei peagi siis olema, ainult ühest otsast 220 sisse ja teisest otsast 5 volti välja. Kas ma pean softi ka muutma sellise skeemi ehitamise puhul.

Comment

Esmalt postitatud muusik15 poolt
                      Kustutasin skeemis asju natuke maha ja nüüd näeb see välja selline. Ma ei tea võib-olla panin millegiga puusse, aga küsiks veel: Kas sel mingit alaldit ei peagi siis olema, ainult ühest otsast 220 sisse ja teisest otsast 5 volti välja. Kas ma pean softi ka muutma sellise skeemi ehitamise puhul.
                      D1, D2, C2 - ongi poolperiood alaldi.
                      Viskasid ühe türistori välja, PICi jalg2 käib nüüd lihtsalt tühjalt, milleks siis programmi muuta!

1. Võta üks trafo mis annab umbes ~12V välja ja anna see pinge skeemi klemmidele 5 ja 6. Kondensaatorile C1, millega ~220V pinget vähendatakse, tinuta traadijupiga lühis peale. (Õigem oleks üks trafo mähise ots otse ainult D2-ga ühendada ja veelgi parem oleks sildalaldit sellisel juhul kasutada.)
                      Kontrolli kas +5V on ilusti olemas!
                      2. Pane takistite R1 ja R2 asemele umbes 1 Mom takisti.

Nüüd peaksid olema kõik tingimused skeemi ohutuks kontrollimiseks!

1. Vaata ostsilloskoobiga kas transi T1 kollektoris e. PICi 3-pinnil on türistoride avamiseks vajalikud impulsid olemas. Kui ei ole muuda 1 Mom takisti suurust.
                      2. Ühenda oss PICi pin2 või pin7 külge. Manipuleerides lülitiga S1, toksides mikrofoni või aktiveerides U3 ja U4 peab nendele pinnidele tekkima impulsid mis avab türistorid kui lamp(id) peaksid põlema. Impulsid võetakse maha kui lambid kustutatakse.

Kui värk niimodi vunkab peaks ta ~220V toitega samuti töötama.
                      Ära unusta C1-elt lühist maha võtmast!!!

Kui ei tööta vaata kas T1 kollektoris on impulsid, kui ei ole lühista näiteks R1 takisti. Ilma nende impulssideta ei tööta!

Kas PIC on ikka programmeeritud?

ALGAJAD EI TOHIKS VÕRGUPINGE ALL OLEVATE SKEEMIDEGA JÄNNATA!
                      LIIALT OHTLIK ENDALE JA KINDLASTI SKEEMIELEMENTIDELE!
                      SAMUTI MÕÕTESEADMETELE, NÄITEKS OSSI VÕIB KERGRSTI TUKSI KEERATA!
                      viimati muutis kasutaja abman; 06 June 2006, 23:24.

Comment

Skeem töötas peris edukalt aga 220Voltci nalja ei mõista. Ole ETTEVAATLIK!!!
                        Eisalgu viska mikrofoni osa välja, GP3 läbi mingi sahtlis vedeleva taki +5V toitesse. Pane 7805 sisendi ja maa vahele 18V/3W stabikas. Veel parem - asenda D2 sama stabikaga.
                        Kas sul saatja on juba olemas? Ilma sellesta saab katsetada vaid nuppu näppides aga see pole eriti huvitav.
                        Sinu skeemi puhul pole koodi muudatusi vaja. Ise korrigeerisin mikrofoni osa (skeemi disaini viga ). Vaata uuendusi minu kodukalt. Kui puudub, anna teada.

Comment

Sellepärast otsustasingi küsida ennem targematelt, kui ise näppima hakkan. 5 volti sain kätte kasutasin trafot selle järel dioodsilda enne 78L05 üks 100 uF ja selle järel 100nF. Paluksin seda materjali uuenduste kohta ka. Üks küsimus veel kas tevalost või Oomipoest pici pesasid ka saab, kui saab mis märksõna abil ma peaks otsima.

Comment

Leidsin materjali ülesse ning tegin selle põhjal uue skeemi. Saatja (samsungi pult) on ka olemas. Tekis küsimus kas D3 (dimmimisega türistor) saab kontrollida ka plaksutades või vilistades ning D4 puldiga ka juhtida. Sel juhul oleks mõtekam jätta skeemi D3, sest seda saan dimmida ka.

Comment

Pult käsutas dimmerit. Mõistagi saab seda ringi teha. Kood on ju olemas. Koos kommentaaridega.
                              Minu Samsa puldi aadress on 0x00. Kui sul on mingi muu, muuda ära ja töötab!
                              D4 allus originaalis ainult raadiokäskudele.
                              Lamp reageerib vilele aga see osa pole just eriti hästi välja kukkunud. Lamp väreleb ja vahest kustub/süttib tugeva müra peale. Parem igatahes, kui algne plaksu käsk. Kes leiab parema lahenduse, andku mulle ka teada.

Comment

Working...
                              X