Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

LED valgustus lehtlale

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: LED valgustus lehtlale

tasuks arvestada et LM317 päripingelang jääb kuhugi 2V juurde, vöib-olla isegi suurem. akutoitega seadmetes soovitaks taolise 70-te kräpi kasutamisest loobuda.
    muus osas ; kui valik peab piirduma Tevaloga siis LM2733 imekombel ju saadav.

Comment

Esmalt postitatud daddo poolt
      See oleks vist parim mul selle Prolight Power LEDiga, kuid tevalo sellist asja ei paku ja seega jääb vist kättesaamatuks see asi.
      Kas Tevalo poolt pakutavad Luxeonid ei sobi?
      http://www.tevalo.ee/cgi-bin/web_store.cgi?artnr=75-110-33
      või
      http://www.tevalo.ee/cgi-bin/web_store.cgi?artnr=75-112-31

Kallivõitu on need küll, aga tundub et palju odavamalt vastava valgusjõuga dioodidekomplekti praegu kuskilt kohapealt poest hankida eriti ei saa.

Olen ise kah vaikses vaimustuses heledatest LEDidest - kui lehtlasse väga äkilist valgust vaja ei ole, siis piisab ehk juba paarikümnest 10.- kroonisest dioodist. 12V 7Ah aku pealt peaksid need põlema päeva-paar. Igaljuhul ledidega taskulamp, mis sai endale mõni aeg tagasi soetatud, on 3x AAA patareiga juba kokku 4-5 tundi matkaaega koobastes üle elanud ja ikka sunnik veel põleb

Comment

Esmalt postitatud bloody-orc poolt
        see skeem ja kohandustekst on minu meelest õiged ja peaks töötama. takisti vali valemiga, mis seal antud R=1,25V/xA kus x on vool, mis ledi/lede läbib.
        Nüüd jätsin selle kuidagi kahe silma vahele, et mis pingega on? Sest 3,55V on LEDile mõeldud, aga läheb 4 AA aku taha.... Ja kuna LEDiks vaid üks 170 kroonine, siis ei taha seda mitte rumalusest läbi lasta...

Comment

madalpinge draiverid 350 ja 650 mA http://www.westbalt.ee/catalog/produ...ducts_id=28128

Comment

Odavad valged LEDid kipuvad oma valge värvuse paarisaja tunniga ära kaotama. Eelistage tuntud tootjafirmasid - Cree, Luxeon, Ostam. Suht nutune tulemus võib muidu tulla.

Comment

Kuna tegemist ei ole ju autoga, kus pinge väga palju kõigub, siis võib ju lihtsalt panna ledid takisiga jada. Siis aku pinge langedes väheneb ka vool, mis on ju tegelikult hea. Jätkub valgust kauemaks.

Comment

driveriga võid siis kohe alguses väiksema voolu peale reguleerida ja jätkub veelgi kauemaks, suurte dioodide puhul jääb takistile suht palju võimsust soojuse näol. kui energia kogus väga piiratud, siis iga Wh on oluline
                Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Vs: LED valgustus õue

Elustan seda teemat paari küsimusega sarnase projekti kohta.

Maal sai tellisseina üks ülemine vuuk lahti kraabitud ja sinna kaabel ja 3 mm valged LEDid kolmekaupa gruppidesse pandud. Maja ümbrus nüüd kenasti valge.

Küsimust tekitab sobiva toiteka valik. Praegu on odav seinakuubik, aga seda ei taha talveks omapead tööle jätta. Kiikasin DIN-liistul toiteploki poole, nt see või see. Kas sobib ka impulssplokk? Või valida kvaliteetne kuubik?

Toitekas oleks sisetingimustes, aga miinuskraadid võivad ka tuppa tulla. Kuigi on plaan toide ja juhtskeem (fotoreleega juhtimine) vajadusel väiksesse kappi panna, oleks kaitse ülekoormuse või kuumenemise puhuks vajalik. DIN-liistul plokil on need olemas, kuubikul vist mitte kõigil. Tarbimisvool on 12 V ahelas praegu umbes 300 mA, aga pooled plaanitud LEDidest veel seina panemata, seega arvestada tuleb 700 - 800 mA-ga, aga varu võiks olla, seega 1.5 A oleks väljundile soovituslik.

Tnx
                  73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
                  ATiP1pN4XeM

Comment

kui tead täpselt palju sul tarbimist järgi tuleb, siis milleks selline suur varu? loomulikult, kui kavatsed tulevikus süsteemi laiendada, on asjal mõte.
                    seinakuubik on sama hea, kui mingi muu toide. DIN latile käivad asjad on muidugi enamasti stabiliseeritud, aga seda võib olla ka seinakuubik. vähegi korralikumal kuubikul on primaarahelas termokaitse olemas. ülekoormuse vastu on sular ja pikaajaline väike ülekoormus tekitab soojust, mis termokaitse rekenduma paneb

Comment

Lisalaiendus ehk plaanis, mingi varu on arvestatud ka valvurile, aga selle võib ka eraldi toitekaga panna.

Kas sular ja 130 C termokaitse on piisav, et süsteem pikaks ajaks järelevalveta jätta? Või LM317 voolupiirajana vahele?
                      ATiP1pN4XeM

Comment

voolu piirajaks on takisti, mis piirajat seal enam vaja on. stabiliseeritud toite puhul saab takisti suht pisikese valida, sest pinge ei kõigu ja seega piisab takistile suht pisikesest pingelangust.
                        võid ka impulsstoidet kasutada, see suht stabiilne ja piisab jällegi väiksest takistist

Comment

Esmalt postitatud reuter poolt
                          voolu piirajaks on takisti, mis piirajat seal enam vaja on.
                          Ma natuke segaselt väljendasin.

Mõtlesin sellist lülitust toiteploki väljundi ja dioodide vahel, mis võimaliku rikke (lühise) korral voolu kasvu piiravad. Juhtmed-LEDid-takid küll kivi sees, puitseinast läbiviigud torus ja ühendused korralikult silikooni ja termorüüzhiga kaetud, kuid ikkagi võiks midagi igaks juhuks olla. Aegu tagasi oli juhus, kus koer tõmbas üksi olles aknaraamil olnud valvesüsteemi kaabli puruks, koju tulles oli süsteemi trafo tulikuum, sest sular ei rakendunud. Tol ajal termokaitset trafos polnud. Siis tegin Abo raamatus olnud skeemi järgi kaitselülituse, kus lubatud voolutarbe ületamisel langes väljundvool mõnekümne milliamprini ja oleku LED rakendus.
                          Või piisab täiesti sularist ja 130C termokaitsmest?
                          ATiP1pN4XeM

Comment

kui trafo oli "tulikuum", siis tegelik temperatuur võis olla äkki 80 kraadi, mis ei ole veel ohtlik. õige suurusega sular on abiks ja see trafo sees olev termokaitse rakenumine on tavainimese mõises trafo surm, sest primaar on pärast katkestuses.
                            kui saad jagada koormused kahte-kolme seksiooni, siis pane iga seksiooni ette 0,5A sular ja asi on kindel. poole amprisest kaitsmest käib amprise toite jõud ilusti üle ja trafo ei jõua isegi soojeneda. peale kõige muu jääb sel juhul mingi seksiooni rikke korral teistesse toide alles

Comment

Elustan teemat.

Nüüdseks dioodid üle poole aasta igal õhtul pimenedes sisse ja hommikul välja lülitunud, kuid minu silmadele tundub, et valgustustugevus on langenud.

3 mm LEDide vool on andmelehe järgi 30 mA, taki valisin nii, et oleks umbes 25 mA. See siis arvestatud 12 V peale. Tegelik pinge on kogu aeg olnud 11 volti.

Süsteemi ehitamise ajal olin valgustugevusega rahul, aga nüüd tundub, et oleks dioode rohkem pidanud panema. Kuidagi pimedam tundub. Kas see võib olla LEDide nn sissetöötamine? Andmelehe järgi pidi nimetatud nähtus max esimest 100 tundi kestma, mille järel heledus stabiliseerub. 60000 töötunniks peaks heledus tasapisi olema 70% langenud. Aga pole veel 2000 tundigi töötanud.

Õnneks voldi jagu saab mahvi juurde keerata. Prooviks vahetan veel ühes grupis LEDid uute vastu, et nende hingeelu tähelepanelikumalt jälgida.
                              ATiP1pN4XeM

Comment

Esmalt postitatud Scott poolt
                                Elustan teemat.

Nüüdseks dioodid üle poole aasta igal õhtul pimenedes sisse ja hommikul välja lülitunud, kuid minu silmadele tundub, et valgustustugevus on langenud.

3 mm LEDide vool on andmelehe järgi 30 mA, taki valisin nii, et oleks umbes 25 mA. See siis arvestatud 12 V peale. Tegelik pinge on kogu aeg olnud 11 volti.

Süsteemi ehitamise ajal olin valgustugevusega rahul, aga nüüd tundub, et oleks dioode rohkem pidanud panema. Kuidagi pimedam tundub. Kas see võib olla LEDide nn sissetöötamine? Andmelehe järgi pidi nimetatud nähtus max esimest 100 tundi kestma, mille järel heledus stabiliseerub. 60000 töötunniks peaks heledus tasapisi olema 70% langenud. Aga pole veel 2000 tundigi töötanud.

Õnneks voldi jagu saab mahvi juurde keerata. Prooviks vahetan veel ühes grupis LEDid uute vastu, et nende hingeelu tähelepanelikumalt jälgida.
                                Esiteks, 3mm (ja ülejäänud X-mm) valgusdioodide normaalvooluks on tavaliselt ikkagi 20mA.
                                Teiseks, needsamad X-mm valgusdioodid ei kestagi 50000 tundi vaid tüüpiliselt kümneid kordi vähem. Vahet pole mida Hiina tootjad oma andmelehte kirjutavad. Kõige tüüpilisem, mida nad omatoodangu mõõtmisel (kui üldse midagi sellist toimub) teevad on mõõtmise lühike välp, kõigest 1000-2000 tundi. Osadel valgusdioodidel esimese 1000 tunni jooksul valgusviljakus natuke tõuseb, peale mida hakkab enam-vähem stabiilselt langema. See tõus arvestatakse eluea arvutamisse sisse, sestap ka ülioptimistlikud numbrid.
                                "Headel" hiinakatel degradeerumine 3-5% /1000h, kehvematel 5-10% ja isegi veel kiiremini.
                                3% degradeerumist tähendab eluiga (70%) umbes 25-30k tundi.

Comment

Working...
                                X